Mechelse koks gaan Bourgondisch koken
Lekker Bourgondisch tafelen met eeuwenoude smaken, en dat in een historisch kader, dat smaakt naar meer. Toerisme Mechelen heeft zich op het Culinaire stadsfestival Antwerpen Barok laten inspireren om eeuwenoude Bourgondische recepten in de Mechelse horeca en restaurants op de kaart te zetten. Er volgde dan ook snel een nauwe samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen en Horeca Groot Mechelen om een workshop te organiseren voor de horeca ondernemers.
16de eeuws kookworkshop door chef Ken Verschueren
Met dit smakelijke initiatief wil men de Mechelse koks aanzetten tot het opnemen van 16de eeuwse gerechten op de menukaart. Om de keukenmeesters te inspireren heeft men een beroep gedaan op topchef Ken Verschueren. De Mechelse chef hoopt zijn nieuw gastronomisch restaurant Tinelle nog deze zomer te openen in het prachtig gerestaureerde Predikherenklooster, daar waar de nieuwe bibliotheek ook weldra de deuren zal openen.
In Cosma Foodhouse bereidt de chef tien Bourgondische proevertjes, zeg maar tapas. Met ouderwetse ingrediënten als vergeten groenten, zuurdesem, karnemelk en specerijen serveerde Ken ons gerechten, weliswaar met een moderne twist, om te lekkerbekken. Zien en proeven we nog dit jaar op houtskool gegaarde oesters, een linzensalade, stoofpotje asperges met tuinbonen, rode biet met bloedworst en appelwortel, … in onze gezellige horecazaken ?
Ons hedendaagse smakenpalet door de eeuwen heen
Tussen de gerechten door werd heel wat informatie meegegeven door foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh en foodhistoricus Jacob Snellings. Eigenlijk staan we daar niet bij stil waar en hoe onze voeding ontstaan is, maar er zit wel degelijk een verhaal achter.
Wist je dat 500 jaar oude etensresten ons hedendaagse smaakpalet beïnvloeden ? Dat we als Vlamingen Bourgondiërs zijn, dat is al lang geweten, maar hoe we aan deze naam geraakt zijn, dat kwam ik vandaag te weten.
Feit is dat verse groenten vandaag de dag terug meer en meer gebruikt worden. Dit blijkt een evolutie te zijn afkomstig uit Italië. Als Bourgondische stad kunnen we als Mechelen niet achter blijven. Daar is men zich bij de stad wel degelijk van bewust. Uit een kunststedenonderzoek blijkt dat zowel Mechelaars als toeristen goed scoort op vlak van lekker eten en drinken. Ook gastronomische restaurants of verfijnd tafelen krijgt goede punten.
Mechelen Culinair gaat Bourgondisch
Toerisme Vlaanderen gaat zet hoog in op promotie van Vlaanderen als culinaire regio met o.a het project ‘Aan tafel met Vlaamse Meesters’ en ‘Jong Keukengeweld. Ook Mechelen is bezig om onze Bourgondische levensstijl te promoten. Vorig jaar kende het gastronomisch evenement ‘Mechelen Culinair’ een succesvolle editie. Dit jaar op zaterdag 25 en zondag 26 mei wordt dit culinair event georganiseerd op het binnenplein van het stadhuis. De deelnemers van de workshop van vandaag zullen dit in de praktijk omzetten op ‘Mechelen Culinair’.
“Het is de bedoeling om Mechelen als Bourgondische stad op de kaart te zetten” zegt Björn Siffer als schepen van Toerisme. “We hebben dit al gedaan op vlak van cultuur met ons museum Hof van Busleyden, op vlak van toerisme met de Bourgondische wandeling en nu willen we dat ook doen op het culinaire. In Mechelen hebben wij de basis met een aantal zeer sterke restaurants en goede chefs en toffe horecazaken.”
Nadien volgt er een collectieve promotiecampagne van alle Mechelse horecazaken die Bourgondische gerechten gaan serveren. Met een sneukeltour zal men bezoekers langs een aantal geselecteerde zaken gidsen, waar ze kunnen proeven van een Bourgondische hapje. De campagne hoopt men te linken aan ‘Jong Keukengeweld’ waar jonge mensen voor een voordelige prijs kunnen tafelen bij een sterrenchef.
In 2020 volgt nog een groot culinair event ‘Vlaanderen lekker aan elke tafel en elke toog’ georganiseerd door Toerisme Vlaanderen, en waar Mechelen ook graag aan zal deelnemen.
Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best