Verpozen in stiltetuin, ver van stadslawaai
Stad Mechelen heeft met de openstelling van de privétuin aan het Aartsbisschoppelijk Paleis (Wollemarkt) er een nieuw publiek stadspark bij. Even weg uit de stadsdrukte kan nu want we hebben een stiltetuin.
De provincie Antwerpen beheert reeds 200 jaar het Aartsbisschoppelijk Paleis van Mechelen, waarvoor ze een nieuw beheersplan voor de komende 20 jaar opstelde. De restauratie van de tuin van het Paleis maakt hier deel van uit. Ook aan het paleis, waar dagelijks diensten van het bisdom Mechelen-Brussel tewerkgesteld zijn, en aartsbisschop De Kesel zijn onderkomen heeft, worden restauratiewerken uitgevoerd.
Buurtbewoners eerste wandelaars in stiltetuin
Zaterdag was het zover. Om 14.00 uur mochten de eerste bezoekers, na het naar traditie doorknippen van het lintje, de tuin betreden. Het was burgemeester Bart Somers, Aartsbisschop Jozef De Kesel en gedeputeerde Provincie Antwerpen, Luk Lemmens, die de stoet aan mensen vooraf gingen.
Helemaal is de tuin nog niet klaar, dit is het eerste deel van de werken dat voltooid is. Het is de Provincie Antwerpen en de stad Mechelen die het voorbije jaar heel wat inspanningen geleverd hebben, om dit groene plaatje in onze stad klaar te maken.
Tijdens de openingstoespraken vernamen de buurtbewoners welke restauratiewerken reeds verricht zijn en nog op de planning staan. In het kader van het parkenplan werd meer uitleg gegeven over openstelling van deze stiltetuin voor de Mechelaars. De burgervader maakte van de gelegenheid gebruik om een bijzonder dankwoord te richten aan Fons Van Dam (deskundige natuur- en groenontwikkeling),
, “een van onze allerbeste ambtenaren die dit allemaal mogelijk maakte” aldus Bart Somers
Uniek panoramisch zicht op Mechelse kerken
De historische muur waarlangs je de tuin kan binnenwandelen, de Lourdesgrot en het paviljoen, zijn gerenoveerd. De stad had graag gezien dat de Melaan vliet in dit park zou blootgelegd worden, maar dat bleek technisch niet haalbaar. Wie van deze vliet, of ‘Groen Waterke’ vanuit de tuin een glimp wil opvangen kan dit vanaf een bruggetje dat uitkijk geeft.
Vanuit het middelpunt van de Aartsbisschoppelijke tuin 360° rondkijken geeft een mooi uitzicht op de Refugie van Tongerlo, Refugie van Sint-Truiden, … en voegt de burgemeester er nog aan toe, de Sint-Janskerk, Begijnhofkerk, Katelijnekerk en Sint-Romboutskathedraal.
Om de rust in de tuin te bewaren zullen Gemeenschapswachten en camerabewaking een oogje in het zeil houden tijdens de openingsdagen. Het is niet de bedoeling dat hier evenementen gaan georganiseerd worden. Het moet een ware oase van rust zijn, ver van hectische stadslawaai.
Vanaf nu is de Aartsbisschoppelijke tuin elke woensdag, zaterdag en zondag open voor het publiek. Hiermee krijgen we als Mechelaars een stiltetuin, een plek om te vertoeven en te genieten. Ongetwijfeld zullen ook toeristen die Mechelen bezoeken deze bijkomende tuin weten te vinden.
Openingsuren
- Woensdag van 13.00 en 17.00 uur
- Zaterdag en zondag van 09.00 en 17.00 uur
Vanaf 1 april 2019 sluit de tuin/park om 19.00 uur
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best