Open Monumentendag Mechelen 2022

Open Monumentendag opent 21 deuren in Mechelen

Erfgoed Toerisme

Open Monumentendag 2022 brengt een waaier aan bezienswaardigheden in Vlaanderen. Ook onze stad Mechelen heeft als historische stad heel wat op het programma om te bezoeken. Via een uitgebreide geïllustreerde brochure (3 €) kom je heel wat te weten over de 21 opengestelde gratis te bezoeken monumenten in de Dijlestad. Als trotse gaststad start dit evenement reeds op zaterdag 10 september met een nocturne. Zondag is tussen 10.00 en 18.00 uur de topdag met heel wat nevenactiviteiten als een optocht van de Kolveniersgilde en het Klokkenwerpen.

Open Monumentendag Mechelen 2022 Brochure
Open Monumentendag Mechelen 2022 Brochure
Foto Verschueren Eddy

Dinsdag werd het Open Monumentendag programma aan de pers voorgesteld in het deelnemend Aartsbisschoppelijk Paleis dat al meer dan 200 jaar beheert wordt door de Provincie Antwerpen. Na korte toespraken van Minister van Onroerend erfgoed, Matthias Diependaele, Schepen van Gebouwen en Monumenten, Koen Anciaux en Gedeputeerde van de provincie Antwerpen, Mireille Colson kregen we reeds een voorsmaakje van wat u als bezoeker te zien zal krijgen.

Onroerend Erfgoed blijft mensen beroeren

De vele bezoekers zullen voor de Vlaamse erfgoedverenigingen, de lokale besturen en vrijwilligers het hart onder de riem steken en de voldoening geven na maanden hard werken” zo vertelt Minister Matthias Diependaele bij het startschot van Open Monumentendag 2022. “Ons onroerend erfgoed blijft mensen beroeren. Erfgoed zijn niet alleen stenen, gebouwen of industriecomplexen, het zijn vooral verhalen. En die moeten we koesteren en vooral doorgeven aan de volgende generaties.

Open Monumentendag Mechelen 2022 Persvoorstelling
Open Monumentendag Mechelen 2022 Persvoorstelling
v.l.n.r Mireille Colson – Matthias Diependaele – Koen Anciaux

Op Open Monumentendag ontdek je de fraaie ontvangstzalen. Via de eretrap, de kapel en de ontvangst salons met hun galerij portretten van de aartsbisschoppen, kom je in de troonzaal. Je wandelt ook door de recent gerestaureerde stiltetuin, met zijn zijn ha-ha, het brevierpad (pad waarlangs priesters vroeger hun brevieren baden), Lourdesgrot en tuinpaviljoen. De openstelling van het paleis wordt georganiseerd door de stad Mechelen, in samenwerking met het provinciebestuur Antwerpen en het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Er zijn ter plaatse gidsen aanwezig

Als schepen van monumenten ben ik heel blij dat wij gaststad mogen zijn. Iedereen die onze stad bezoekt is getuige van heel veel monumenten en voelt dat dat deel uitmaakt van ons DNA” aldus schepen Koen Anciaux. “Een niet te missen monument is Het Predikheren. De ziel die uit het gebouw naar u toe komt, dat is fantastisch. We zetten deze gebouwen niet alleen open omdat ze mooi zijn maar ook vanuit duurzaamheid. Zo hebben we toelating om op het dak van de Predikherenkerk zonnepanelen te leggen.”

Open Monumentendag Mechelen 2022
Open Monumentendag Mechelen 2022 Aartsbisschoppelijk Paleis
Foto Verschueren Eddy

Thema Restauraties en Herbestemmingen

Restauraties en herbestemmingen is in 2022 het thema van Open Monumentendag. De Vlaamse erfgoedverenigingen, lokale besturen en vrijwilligers hebben de laatste maanden niet stilgezeten. Samen hebben ze 800 activiteiten in petto voor de bezoekers van Open Monumentendag. Meer dan de helft van de activiteiten belichten het actuele centrale Europese thema: duurzaamheid. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de restauratie van de gevels van het Aartsbisschoppelijk Paleis aan de Wollemarkt. In 1818 kreeg het een grondige make-over met een nieuwe, neoklassieke gevel. Deze zit momenteel verborgen achter de stellingen. Achter die gevel gaat een uniek neoklassiek interieur schuil, één van de zeldzaam gaaf bewaarde architecturale realisaties uit de zogenaamde ‘Hollandse periode’ uit het begin van de 19de eeuw

Open Monumentendag Mechelen 2022 Kapel Aartsbisschoppelijk Paleis
Open Monumentendag Mechelen 2022 Kapel Aartsbisschoppelijk Paleis
Foto Verschueren Eddy
Open Monumentendag Mechelen 2022 persoorstelling programma
Open Monumentendag Mechelen 2022 persvoorstelling en rondleiding
Foto Verschueren Eddy

Gedeputeerde Mireille Colson: “De provincie zet sterk in op de instandhouding van haar waardevol patrimonium. We willen deze inspanningen steeds breed delen met het publiek, via publicaties en evenementen. De stiltetuin van het paleis is gekend bij menig Mechelaar, maar de Open Monumentendag is de ideale gelegenheid om de nieuwsgierigen ook eens een blik achter de poort te gunnen.”

Ook Cinema Lumiére is te bezoeken en is één van de drie laureaten van de onroerend Erfgoedprijs 2022. Nog tot zondag kan u uw stem uitbrengen voor de publieksprijs via de website

Alle info over Open Monumentendag Mechelen via deze link.
Alle info over Open Monumentendag Vlaanderen via deze link.
Alle info over Herita via deze link.
Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *