Kunstproevenfestival Mechelen 2019

6de Kunstproeven driedaags festival in Cultuurcentrum

Dieren Evenementen Onderwijs Samenleving Vrije tijd

vzw Sjarabang maakt succes van Kunstproeven 2019

vzw Sjarabang organiseert de 6de editie Kunstproeven, het grootste en enige kunstenfestival voor mensen met en zonder beperking. Gedurende drie dagen is het in Cultuurcentrum en Academie Mechelen proeven en genieten van allerlei kunstige activiteiten.

Zingen, dansen, knutselen, mzueik, .. dat is Kunstenfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De eerste twee dagen van april mocht men zo’n 400 bezoekers per dag verwelkomen op het festival. Het is dus wel degelijk een succes wat voor de organisatoren maar vooral voor de 1308 deelnemers uit 70 verschillende instellingen uit Vlaanderen zeer goed nieuws is. Ik ben een kijkje gaan nemen op dinsdag, en geloof me, er was heel wat bedrijvigheid en vooral heel wat blije gezichten.

Het groeit!” zegt Marleen D’Joos als verantwoordelijke vzw Sjarabang. “Wij organiseren dit om mensen met een beperking een fijne dag te geven. In hun instelling hebben die soms weinig activiteiten, en wij willen ook dat zij kunnen deelnemen aan reguliere festiviteiten zoals het Kunstproeven festival.” (Meer krijg je te horen op de video onderaan)

Kunstproeven is zodanig gegroeid in populariteit dat men genoodzaakt was om terug te gaan naar een driedaags festival. Als je echt van alle activiteiten ten volle wil genieten dan zijn deze drie dagen helemaal niet overbodig. Kunstproeven beleeft zijn hoogdagen !

Kleurrijke giraffen en slakken

Wanneer je de lange gaanderij aan het Cultuurcentrum binnenstapt dan springen de kleurrijke giraffen en slakken direct om je heen. ‘Onmogelijke liefde’ is een beeldend project waar vele mensen met een verstandelijke, meervoudige of zonder beperking aan meegewerkt hebben. Sinds 9 februari hebben we ze tijdens het shoppen allemaal wel opgemerkt in de Mechelse etalages. Degenen die de winkelwandeltentoonstelling niet gezien hebben kunnen de beestjes nog bekijken in het Cultuurcentrum.

Kunstproevenfestival Mechelen 2019
Marleen D’Joos (vzw Sjarabang) op Kunstproeven Mechelen 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De meer dan 100 hartveroverende beestjes werden gemaakt door kunstenaars met en zonder beperking uit voorzieningen, sociale organisaties, gewoon en buitengewoon onderwijs scholen maar ook op eigen houtje. De fantasie bij de decorateurs doet je soms versteld staan van hun kunnen. Een deel van de kunstige beestjes wordt te koop aangeboden aan 150 € per stuk, waarmee je het goede doel steunt.

Live muziek en workshops à volonté

In de grote zaal heerste een gezellige drukte. Bezoekers, kunstenaars en familieleden beleefden een fijne namiddag. Er werd gezongen en gedanst op begeleidende live accordeon muziek van ‘Marino Punk’. Alexander Vandersmissen (schepen van personen met een beperking) en Björn Siffer (schepen van Cultuur) kwamen de organisatoren feliciteren en luisteren naar hun wensen.

Workshops tijdens tweedaags Kunstproevenfestival Mechelen
Foto verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Workshops en dansen op Kunstproevenfestival Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Doe-workshops, kijkworkshops, … Ook muzikaal komen de deelnemers en bezoekers volop aan hun trekken. Djembé, ukelele, Lindy Hop dansen, karaoke, koekjes zonder bakken, … zijn maar enkele workshops die heel wat interesse tonen.

In Beeldsmederij De Maan brengt Theater Stap één van hun bekroonde producties “Tu’tu”. Mysterieus Mechelen brengt op zijn beurt een themawandeling gruwelverhalen.

Kunstenfestival voor mensen met of zonder beperking

Het vraagt voor de mensen achter de schermen heel wat voorbereiding om Kunstproeven op poten te zetten. Om alles drie dagen vlot te laten verlopen kunnen ze gelukkig een beroep doen op 50 studenten en 15 vrijwilligers. Naast de stad Mechelen werkt de vzw samen met Vormingplus Mechelen en de studenten ergotherapie van de AP-hogeschool Antwerpen.

Kinderen grimeren op Kunstproevenfestival in Cultuurcentrum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ik kan nog bladzijden vol neerpennen over dit fantastische festival, maar dan beleef je niet de hartverwarmende gezelligheid van dit event. Zelf langslopen kan ik je ten zeerste aanbevelen. Neem je tijd en je zal er geen minuut spijt van hebben.

Wie Kunstproeven 2019 nog wil bezoeken kan dit op donderdag 4 april 2019 tussen 9.30 en 16.30 uur in Cultuurcentrum Mechelen. Wie zich nog niet heeft ingeschreven voor de workshops kan nog altijd terecht bij de ‘Doorlopers’. De toegang tot Kunstproeven is gratis, deelnemen aan workshops is betalend. Meer info hier

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *