Rozenfeest in Vrijbroekpark Mechelen 2023

Warme editie Rozenfeesten Vrijbroekpark lokt veel volk

Evenementen Natuur Parken en Tuinen Toerisme

Een langverwachte terugkeer van de Rozenfeesten

Na een pauze van 4 jaar, organiseerde het Vrijbroekpark op zondag 18 juni 2023 opnieuw de langverwachte Rozenfeesten. Met meer dan 2000 bezoekers die afzakten naar het park, onder een stralende zomerdag, bood het evenement een scala aan randanimatie, acts, muziek en rondleidingen in de prachtige rozentuinen. Bovendien stond het evenement bekend als een afvalvrij initiatief. Met de Rozenfeesten gaf het Vrijbroekpark het startschot voor de zomer, met onder andere Zomerse grillen, een familiezoektocht en een vertelexpeditie.

Rozenfeest in Vrijbroekpark Mechelen
Rozenfeest 2023 in Vrijbroekpark Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Een bloemrijk festijn voor rozenliefhebbers

Het was sinds 2019 geleden dat het Vrijbroekpark voor het laatst de Rozenfeesten organiseerde. Met ‘de roos’ als rode draad bood het park verschillende activiteiten aan waar rozenliefhebbers van konden genieten. Onder een stralende zomerzon namen de bezoekers deel aan rondleidingen door de rozentuinen, waar ervaren stielmannen al hun vragen over rozen beantwoordden en met trots hun kennis deelden. Rozenkwekers verkochten hun prachtige bloemen, terwijl rozenveredelaars uitleg gaven over het creëren van ‘nieuwe’ rozen. In de buurt van de rozentuin konden kinderen deelnemen aan workshops over bloemen, en verschillende muziekoptredens en acts vielen bij jong en oud in de smaak.
(Lees verder onder de foto’s)

Bloemenpracht en Rozen in Vrijbroekpark
Bloemenpracht en Rozen in Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy
Rondleidingen op Rozenfeesten door ervaren parkwachter Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy

Een afvalvrij feest voor de natuur

De Rozenfeesten waren ook een ‘Zero Waste’ of afvalvrij evenement. Dankzij de inzet van standhouders die alleen herbruikbaar materiaal gebruikten, werd het totale afval beperkt tot slechts 20 liter. 

Bekroond met de Award of Garden Excellence

De Rozenfeesten en de passie die het team van het Vrijbroekpark dagelijks toont, verdient onderscheidingen. In 2003 ontving het park de Award of Garden Excellence van de World Federation of Roses. Deze prestigieuze prijs wordt uitgereikt aan rozentuinen vanwege hun buitengewone geschiedenis, rozencollectie, educatieve waarde en esthetiek. Het Vrijbroekpark heeft sindsdien alleen maar aan waarde gewonnen.

Diverse rozentuinen in één park

Het Vrijbroekpark is een ware schatkamer voor rozenliefhebbers, met verschillende prachtige rozentuinen die verspreid liggen in het park. Elke tuin heeft zijn eigen unieke kenmerken en biedt een bijzondere ervaring voor bezoekers.

Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

De grote rozentuin, met zijn weelderige Franse barokstijl, strekt zich uit over een indrukwekkende oppervlakte van 1,5 hectare. Hier kunnen bezoekers zich onderdompelen in een zee van kleuren en geuren, terwijl ze genieten van de prachtige bloeiende rozen. Het is een betoverende plek die de romantiek en elegantie van de Franse tuinarchitectuur weerspiegelt.

Voor liefhebbers van mosrozen is de mosrozentuin een waar paradijs. Deze tuin herbergt een van de grootste collecties mosrozen in heel Europa. De delicate bloemen met hun kenmerkende mosachtige knoppen vormen een betoverend schouwspel. Het is een oase van rust en schoonheid waar bezoekers kunnen dwalen tussen de betoverende rozenvariëteiten.

In de keuringstuin genaamd ‘Excellence Rozentuin‘ worden rozen geëvalueerd en beoordeeld op hun kwaliteit en schoonheid. Hier worden nieuwe rozensoorten gepresenteerd die meedingen naar het prestigieuze predicaat van Excellence Roos. Het is een plek waar rozenliefhebbers nieuwe ontwikkelingen kunnen ontdekken en getuige kunnen zijn van de voortdurende evolutie van deze prachtige bloemen.
(Lees verder onder de foto’s)

De Excellence Rozentuin in Vrijbroekpark Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
De Mosrozentuin in Vribroekpark Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Rozen die Bloeien op de Rozenfeesten in Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy

Een bijzondere toevoeging aan het park is de ‘Bel Roses-tuin‘, waar uitsluitend rozen van Belgische veredelaars te bewonderen zijn. Deze tuin is een eerbetoon aan de lokale rozenkwekers en toont de diversiteit en vakmanschap van de Belgische rozenindustrie.

Daarnaast is er ook de educatieve rozentuin, waar bezoekers kunnen leren over de fascinerende wereld van rozenveredeling en de revolutionaire impact die de introductie van Chinese rozen heeft gehad. Het verhaal van de rozenveredeling wordt hier levendig verteld, waardoor bezoekers een dieper inzicht krijgen in de geschiedenis en de evolutie van deze geliefde bloemen.

Voor een ontspannen wandeling kunnen bezoekers de botanische rozenwandeling maken. Deze korte route door het park biedt een prachtige verzameling van wilde rozelaars. Hier kunnen natuurliefhebbers genieten van de schoonheid van wilde rozensoorten en de serene omgeving van het park verkennen.

Het startschot voor zomeractiviteiten

De Rozenfeesten dienden als het bruisende startschot voor een reeks zomeractiviteiten in het Vrijbroekpark. De Vertelexpeditie van Terra Nova is een spannende zoektocht voor kinderen waarbij ze op avontuur gaan door het park en onderweg allerlei interessante verhalen ontdekken. Het is een educatieve en leuke activiteit die de verbeelding van jonge ontdekkingsreizigers stimuleert.

Verhalen vertellen op de Rozenfeesten
Copyright Verschueren Eddy

Creatieve Workshops

Voor de creatievelingen onder ons biedt het Vrijbroekpark workshops bloemenboeketten maken. Onder begeleiding van ervaren bloemisten kunnen deelnemers hun eigen prachtige boeketten samenstellen met een verscheidenheid aan kleurrijke bloemen uit de rozentuinen. Het is een geweldige gelegenheid om je artistieke vaardigheden te verkennen en tegelijkertijd te genieten van de schoonheid van bloemen.

Creatieve workshops voor kinderen op Rozenfeesten
Creatieve workshops voor kinderen op Rozenfeesten
Copyright Verschueren Eddy

Naast deze speciale activiteiten kunnen bezoekers ook gewoon ontspannen en genieten van de prachtige omgeving van het park. Het Vrijbroekpark biedt uitgestrekte gazons, pittoreske paden en rustige plekjes om te picknicken of te genieten van een ontspannen wandeling. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de natuurlijke schoonheid.

Muzikale hoogtepunten bij de Rozenfeesten

Aan de picknickplaats in het Engelse park, vlakbij de rozentuin volgden kinderen workshops over bloemen. Uiteraard werden er in lange rijen aangeschoven voor  ijsjes, pizza, warme en frisdranken waaronder het uniek parkbiertje, Kruiperke. Naast de betoverende rozentuinen en de diverse activiteiten, werden de Rozenfeesten ook opgeluisterd door een scala aan muzikale optredens. Zo speelde de “Koninklijke Harmonie Mechelen” de takken van de bomen en werd er gefeest met “Majoretski”. In de grote rozentuin onder een poëtische paraplu mochten wandelaars luisteren naar piepkleine parapluvertelsels. Veel belangstelling was er eveneens voor “Les Silhouettes” en Franse chansons, gebracht door Tine Vandenbussche en haar accordeon.

Een van de hoogtepunten was het optreden van The Bonnie Blues, een Belgisch akoestisch trio dat de sfeer van een café-chantant uit het interbellum wist te vangen. Met hun charmante en speelse stijl namen ze het publiek mee op een muzikale reis naar de Louisiana bayou. Ze betoverden het publiek met hun harmonieuze klanken, net zoals de beroemde Andrew Sisters en de speelse energie van de Mills Brothers.
(Lees verder onder de foto’s)

Rozenfeest in Vrijbroekpark Mechelen 2023
Rozenfeest in Vrijbroekpark Mechelen 2023 met Tine Vandenbussche en haar accordeon
Copyright Verschueren Eddy
The Bonnie Blues op de Rozenfeesten Mechelen
The Bonnie Blues op de Rozenfeesten Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Stadsfanfare 't Akkoord uit Borgerhout op de Rozenfeesten in het Vrijbroekpark
Stadsfanfare ’t Akkoord uit Borgerhout op de Rozenfeesten in het Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy

Een andere bijzondere act die de sfeer verhoogde, was ’t AKKOORD, een eigenzinnige en kleurrijke stadsfanfare uit Borgerhout. Sinds hun oprichting in 2011 zijn ze constant op zoek naar cross-over en ontmoetingen in hun bezetting, repertoire en performances. Met hun experimentele benadering en ongewone instrumenten brachten ze een uniek geluid naar de Rozenfeesten. Het publiek werd betoverd door hun energieke en levendige optreden, terwijl de groep van bijna 90 muzikanten en 30 danseressen geen moment van rust nam.

Mis mijn video’s niet van het Vrijbroekpark.
Abonneer (volgen) u vandaag nog op mijn YouTube kanaal Traveltopper, en mis ook de volgende video niet !
Copyright Verschueren Eddy

De combinatie van prachtige rozen, boeiende activiteiten en inspirerende muzikale optredens zorgde voor een fijne zondagnamiddag voor alle bezoekers. Wie de Rozentuinen en het Provinciaal Groendomein nog niet bezocht heeft, nodig ik van harte uit om een weekend Mechelen in je agenda in te plannen. Wie weet ontmoeten we ooit elkaar in Mechelen

Tekst, foto en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best
Meer foto’s op het Facebook kanaal Traveltopper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *