Gloenieuwe sociale woongelegenheden in Mahatma Gandhistraat Foto Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen

Woonpunt vernieuwt aan hoog tempo !

Gebouwen Openbare Werken Samenleving

Laatste oude blokken in Mahatma Gandhistraat tegen de vlakte

De sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen vernieuwt aan een hoog tempo haar patrimonium. Recent verhuisden alle resterende bewoners van de oude gebouwen in de Mahatma Gandhistraat naar een nieuwe thuis. Dit betekent dat de laatste twee werven in de straat van start kunnen gaan en dat de laatste oude gebouwen binnenkort dus definitief uit het straatbeeld verdwijnen. Recent werd gestart met de afbraakwerken.

Gloenieuwe sociale woongelegenheden in Mahatma Gandhistraat
Foto Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen
Gloenieuwe sociale woongelegenheden in Mahatma Gandhistraat
Foto Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen

De oude blokken maken plaats voor 169 gloednieuwe woongelegenheden.
Twee verschillende aannemers gaan de komende periode aan het werk om de laatste 161 appartementen en 8 woningen op te trekken.

De Mahatma Gandhiwijk in Mechelen Zuid is één van de wijken die een volledige metamorfose ondergaat. Om deze nieuwbouw te kunnen realiseren, moeten de laatste oude gebouwen afgebroken worden. Het wordt een mix van kleinere en grotere appartementen en enkele gezinswoningen. Als alles goed gaat, zijn de werken in het voorjaar 2023 afgerond en zijn alle nieuwe woningen langs het nieuwe Gandhipad klaar”, laat voorzitter Arthur Orlians weten.

Gloenieuwe sociale woongelegenheden in Mahatma Gandhistraat Foto Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen
Nieuwbouw sociale appartementen in Mahatma Gandhistraat te Mechelen
Foto Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen en Stad Mechelen

Overzicht: 3 percelen, 3 architecten

Het seniorencomplex (perceel 1) ter hoogte van de Jubellaan telt 55 appartementen en werd volledig afgewerkt in 2019. Het bestaat uit appartementen met één en twee slaapkamers. De oudere bewoners kunnen in alle rust genieten van de groene binnentuin. Ontwerper van dit perceel is KPW Architecten en de aannemer was Brebuild. De eerste 84 woongelegenheden in het midden van de straat (perceel 2) werden begin 2020 in gebruik genomen. Het complex is een mix van kleinere en grotere appartementen. Huurders maken gebruik van een ondergrondse parkeerplaats en kunnen vertoeven op hun individueel terras of in de mooie binnentuin.

In een tweede fase komen er op dat perceel nog eens 62 appartementen en 4 woningen bij, gaande van appartementen met één slaapkamer tot woningen voor grotere gezinnen. Ontwerper is Comodo architecten en aannemer is Democo. Perceel 3 omvat in totaal 176 woongelegenheden. Hiervan werden er al 73 in gebruik genomen. De laatste 99 appartementen en 4 woningen worden aansluitend op de afbraak gebouwd. Ook hier gaat een om een mix van grotere en kleine woongelegenheden. Ontwerper is Jef Van Oevelen en aannemer is Brebuild.

Het was een bewuste keuze om de drie percelen te laten ontwerpen door drie verschillende architecten. Elke architect heeft zijn eigen stijl en dat geeft variatie in het straatbeeld. Als je hier voorbij rijdt, merk je niet dat het om een sociale woonwijk gaat. Huurders zijn trots op hun woning, dat is ooit anders geweest” aldus voorzitter Arthur Orlians

M. Gandhiwijk bijna helemaal in het nieuw

De komende jaren investeert Woonpunt Mechelen meer dan 158 miljoen euro in de vernieuwing van haar patrimonium. De sociale huisvestingsmaatschappij is al enkele jaren aan de slag met deze globale vernieuwingsoperatie en ondertussen werden al verschillende werven opgestart en afgerond. “De vernieuwing van de appartementen in de Mahatma Gandhistraat is begonnen in 2012. Het grootste deel van de oude appartementsgebouwen maakte ondertussen plaats voor een moderne en kwaliteitsvolle nieuwbouw. Daarbovenop werden in de Gandhiwijk de 187 tuinwijkwoningen en de 98 appartementen in de Abeelstraat ook helemaal vernieuwd”, vertelt Arthur Orlians.

Laatste appartementen tegen de vlkate in Mahatma Gandhistraat
Foto Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen

Het sluitstuk van de vernieuwingen in de wijk, moet echter nog komen. “We plannen nog nieuwe woningen in de wijk aan de kopse gevels van de tuinwijkwoningen. Ook de heraanleg van het openbaar domein in de wijk is nog volop aan de gang. Bij de heraanleg worden veel nieuwe bomen aangeplant en wordt het openbaar domein veel groener en kwalitatiever ingericht”, aldus Orlians.

Die laatste werken gebeuren in opdracht van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) in samenwerking met Stad Mechelen en Woonpunt Mechelen. Qua investering kan het project ook tellen. “Met de bouw van deze 169 nieuwe woongelegenheden in de M. Gandhistraat is een budget gemoeid van circa 33.000.000 euro (incl. 6% BTW). De totale investering van de vernieuwing in de wijk wordt geraamd op 129.000.000 euro (incl. 6% BTW).

Tekst en foto’s Woonpunt en Stad Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *