Groenbeplanting water geven in stad Mechelen

Op pad met Team Openbare Netheid

Natuur

Planten smeken om water bij hittegolf !

We maken één van de meest intensieve hittegolven ooit mee in ons land. Dit is niet alleen een beproeving voor mensen, maar ook voor dieren en planten. Dit is één van de redenen waarom ik dinsdag voor mijn #vlog 190 mee op pad ben gegaan met het Team Openbare Netheid om planten en bomen hun levensnoodzakelijke water te schenken.

Bomen en planten hebben water en zuurstof nodig
Uitvoeringsdiensten stad Mechelen geven planten en bloemen zuurstof en water
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Na een zwoele en korte nacht had ik dinsdagmorgen toch nog de spirit om mijn bed uit te glijden om tijdig op de afspraak te zijn. Kwart na zeven, bij een felblauwe lucht en een al goed opgewarmde atmosfeer, klonk het berichten melodietje op mijn smartphone dat Tim en Patrick op de Korenmarkt aan het werk waren

De bloemen en planten op de Ganzendries hadden hun liters verfrissend water al gehad. Helaas dat had ik gemist, maar geen nood. Snel mijn digitaal fototoestel en camera bij de hand genomen, en zonder een morgenontbijt of de (onmisbare) heerlijk geurende koffie, op de fiets gesprongen richting Korenmarkt. En jawel, de vogels waren reeds gaan vliegen. Een bewijs dat de uitvoeringsdiensten bij de stad sneller werken dan we zelf wel denken.

Groenbeplanting water geven in stad Mechelen
Besproeien van bloemen en planten aan de ijzerenleen in de stad Mechelen
Op de foto schepen Patrick Princen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Snel terug op de trappers richting ijzerenleen. Ik had geluk, hier stroomde het water nog rijkelijk in de bloembakken. Met respect voor de nodige afstand en met mondmasker, geraakte ik aan de praat met Tim een ware ervaringsdeskundige in alles wat met planten en bomen te maken heeft. Twee jaar reeds voorziet hij de groenvoorziening in Mechelen van de nodige verzorging. Op normale werkdagen gaat Tim alleen de baan op met zijn blauwe camion, maar vandaag was het anders. Schepen van Natuur- en Groenontwikkeling, Patrick Princen ruilde voor enkele uren zijn bureel op het stadhuis om samen als één team aan de sproei ronde te beginnen.

Met een record van veertien dagen is deze hittegolf de langste sinds de metingen in Vlaanderen. Het is van s’morgens tot s’avonds puffen en zweten. En juist daarom passen werkgevers de werkuren aan om het voor iedere werknemer draaglijker te maken. Voor Tim betekent dit dat hij vroeger mag starten, en zijn tweedelige shift dan ook vroeger stopt waardoor hij op het heetst van de dag zijn taak kan beëindigen.

Team Openbare Netheid besproeit groen in stad Mechelen
Team Openbare Netheid stad Mechelen geeft dagelijks + 6000 liter water aan beplanting Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Schepen Princen gaat uiteraard niet zomaar mee op pad om de planten drinken te geven. Voor hem is het belangrijk om mee op pad te gaan met zijn uitvoeringsdiensten om in de praktijk te ondervinden wat er kan verbeterd worden. Hij schuwt dan ook geen vuile handen of het zwaardere werk.

De vrachtwagen van Tim is volgetankt met 6000 liter heerlijk verfrissend water. Dit is niet voldoende voor de gehele ronde, er moet dan ook één of twee keer bijgetankt worden. Het water wordt gehaald bij o.a bouwwerven waar men opgepompt grondwater (bronbemaling) in tijdelijke opslag bewaart of uit de Leuvensevaart.

Als Mechelaars lopen wij dagelijks langs de met bloemen, planten en bomen gedecoreerde straten wat de stad nog mooier maakt. Misschien realiseren we ons niet dat hierachter ook een heel plan en organisatie schuilgaat. Tijdens het werk merk ik dat niet alle bloembakken water krijgen. Patrick en Tim vertellen me dat er inderdaad een onderscheid gemaakt wordt. Niet alle bloem- en plantenbakken worden onderhouden door de stad Mechelen. Het grootste deel is uitbesteed aan privé firma’s die dan ook instaan voor het onderhoud en het andere deel voor zich nemen. 

Schepen Patrick Princen werkt mee met Team Openbare Netheid aan besproeien beplanting in stad Mechelen
Water en zuurstof zijn belangrijk voor de overlevingskansen van planten, bloemen en bomen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

En net daarom is het belangrijk dat niet alleen de mensen die dagdagelijks het werk doen, meldingen doen over het onderhoud, maar is het even noodzakelijk dat de bevoegde schepen de werktenue aantrekt en op het openbare domein pijnpunten gaat vaststellen. Aandachtig luisterend naar Tim kom Patrick te weten dat er nog heel veel verbetermogelijkheden zijn bij de aanplanting en het onderhoud van het groen rondom de aangeplante bomen.

Men toont me ook hoe je kan zien welke planten van de stad zijn, en welke van een privé onderneming. En geloof me, het verschil is soms zeer duidelijk merkbaar. En net daarom is het zeer nuttig dat er controles gebeuren, en wij als Maneblussers weten dat ons belastinggeld goed besteed wordt.

Ook bomen smeken naar water en zuurstof in Mechelen
Ook jonge bomen smeken naar water en zuurstof in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het is allicht niet allemaal kommer en kwel, en gezien de aanhoudende droogte ook niet eenvoudig om het groen te beschermen tegen de verschroeiende zonnestralen. En dat merkte ik maar al te goed tijdens de werkzaamheden. Bomen lijken in herfstmodus te zijn, en dat in putje zomer. Maar Tim stelt me gerust dat het ergens normaal is dat dit met deze warmte gebeurt. Het is een soort overlevingstechniek omdat er te weinig water kan opgenomen worden.

Team Openbare Netheid stad Mechelen geeft dagelijks water aan beplanting
Tim van Team Openbare Netheid stad Mechelen geeft dagelijks water aan beplanting
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Net daarom is het geen te onderschatten stiel, en moet je kennis van zaken hebben hoe je het groen in de stad op de beste manier kan verzorgen. Zolang de hitte aanhoudt is het belangrijk om voldoende water te geven, en dit zowel bovengronds als ondergronds alsook waar het kan de bladeren en bloemen verfrissen om verbranding tegen te gaan. 

Zo stelde ik me al lang de vraag waarom er in iedere plantenbak een pvc of metalen buis uitsteekt. Door water in deze opening te spuiten wordt de grond onderaan omgewoeld, en krijgen de wortels die van bovenaf moeilijk bereikbaar zijn, meer zuurstof. Meestal zegt Tim gaat het over één buis, maar soms wordt er gebruik gemaakt van twee buizen.

Eigenlijk is het de voorbije weken vechten tegen de natuur voor de natuur. Alle planten en dan vooral bomen verdampen water via de bladeren. Als er geen grondwater genoeg is, dan gaan ze in overlevingsmodus. Ze laten een deel van hun bladeren vallen, om meer vocht te kunnen toedienen aan de andere bladeren. Dat wil dan ook niet zeggen dat alle bomen deze droogte zullen overleven. Maar als de droogte niet van te lange duur is, dan zullen de meeste planten en bomen nieuwe bladeren aanmaken en op korte tijd terug beginnen bloeien.

Bomen en planten zijn dus nog niet zo dom als we denken. Ik heb zelfs al meermaals gelezen dat wij als mensen kunnen communiceren met bloemen en planten. En dat vooral bomen een gunstig effect hebben op de mens. Wie iets meer weet over dit onderwerp, mag er me uiteraard over contacteren.

Team Openbare Nethied met Tim en voor één keer de hulp van schepen Patrick Princen (Groen)
Tim van Team Openbare Netheid voor de gelegenheid met hulp van schepen patrick Princen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Alzo heb ik helemaal geen spijt dat ik vroeger dan voorzien uit mijn bed gestapt ben. Ik heb toch wel wat bijgeleerd, en bovendien twee aangename mensen leren kennen. Wie mijn fietstocht achter de Mechelse blauwe truck op video wil bekijken, met extra informatie, die kan zich nu best ‘abonneren’ op mijn YouTube kanaal ‘Mechelen op zijn Best’. Klik daarna op het ‘belletje’, zo ontvang je een melding als de video gepubliceerd is.

Duizenden liters noodzakelijk water !
Video vlog Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Hou het koel, en geniet van de kleurenpracht in onze stad. Denk ook aan de mensen die het dagelijkse onderhoud doen, en bedank hen voor hun topwerk ! Morgenvroeg om 6 uur staan Tim en zijn collega’s opnieuw klaar met duizenden liters water.

Wil u me een financieel steuntje geven dat kan via onderstaande link.Het kan al vanaf 1€/maand. Er is geen verplichting en stopzetten kan ten allen tijde ! https://www.patreon.com/MechelenopzijnBest

Tekst, foto en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *