M-Fair Mechelen 2022

M-Fair, eerlijk gekleed met Afrikaans textiel

Economie Kunst en Cultuur Samenleving

Week van de Fairtrade in Cultuurcentrum Mechelen

In de ‘Week van de Fairtrade’  was er heel wat belangstelling op de vernieuwde M-Fair Mechelen, een festival voor eerlijke en duurzame kledij. Voor deze achtste editie verhuisde M-Fair van de vertrouwde Lamot-site naar het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang. Bezoekers toonden voor het thema ‘Afrikaans Textiel’ heel wat belangstelling.

M-Fair Markt Cultuurcentrum Mechelen 2022
M-Fair Markt Cultuurcentrum Mechelen 2022
Foto Verschueren Eddy

Als Fairtrade stad in Vlaanderen is M-Fair de voorbije jaren een vaste waarde in de Dijlestad. Met dit festival voor eerlijke kledij en duurzaamheid wil men dit belangrijke item verder onder de aandacht brengen. 

We willen graag nog wat dieper graven dit jaar door ook het verhaal achter het textiel te brengen. Met de keuze voor Afrikaans textiel brengen we een boeiende wereld tot bij de Mechelaar en weerspiegelen nog meer de diversiteit die in onze stad zit” aldus Schepen Rina Rabau Nkandu. “Naast de expo ‘Pagne Africain’ die vorige week reeds startte, brengen we verwant met dit thema ook een panelgesprek, enkele workshops en een filmvoorstelling. M-fair blijft een evenement waar iedereen zijn gading kan vinden: van jong tot oud, of je nu specifieke interesse in mode en textiel hebt of niet echt

Expo Pagne Africain

Bij het binnenstappen in het Cultuurcentrum werd mijn aandacht getrokken naar de expo ‘Pagne Africain’ die loopt tot midden november. Curator Stella Nyanchama Okemwa toonde met passie en deskundige informatie, aan een grote groep mensen de bijzondere selectie Afrikaanse stoffen.  

M-Fair Mechelen 2022
M-Fair Mechelen 2022 met Curator Stella Nyanchama Okemwa
Foto Verschueren Eddy
De Bezige Bijtjes voor het Goede Doel
De Bezige Bijtjes voor het Goede Doel
Foto Verschueren Eddy

Een ander belangrijk onderdeel van M-Fair is een markt met de leukste winkels en mooie initiatieven uit Mechelen en daarbuiten met een eerlijk, fair en/of circulair aanbod. Een dertigtal standhouders met uiteenlopende artikelen en producten wisten het publiek te boeien. Zo kwam ik in gesprek met ‘De Bezige Bijtjes’, een groep dames, ex-onthaalmoeder, uit het Antwerpse die gekregen voorwerpen nieuw leven inblazen en verkopen voor het goede doel. 

Wij zijn allemaal creatieve mensen die zorgen dat kinderen iets mee krijgen in het leven. We doen dat o.a met zoveel mogelijk materialen die we krijgen of zelf thuis liggen hebben waarvan we nieuwe dingen maken. De kinderen waarvoor wij het doen zijn kindjes die in een milieu opgroeien waar het zo nu en dan wat mank loopt, en waar de instellingen deze kinderen proberen op het rechte pad te krijgen. Hetgeen wij doen met de centen is trachten hun leven nog beter te maken” vertelt Maria als vrijwilliger. (Binnenkort meer op een korte YouTube video)

Mode Ursulinen met Atelier Courbé

Felle kleuren en andere Afrikaans geïnspireerde artikelen vond ik bij mini-onderneming ‘Atelier Wol.Werk’ en ‘Atelier Courbé’. Gestart door een tiental leerlingen 7de jaar Mode Ursulinen in september 2022, was ik benieuwd naar de kracht en het idee van deze groep super enthousiaste leerlingen. 

7de Mode Afdeling Ursulinen
7de Mode Afdeling Ursulinen op M-Fair 2022 Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Wij hebben bij de opstart van de mini-onderneming eerst gaan opzoeken welke producten we zouden maken. Zo kwamen we bij het maken van o.a laptopzakken, toiletzakken en shoppers in doorgestikte stoffen. Wij kopen de stoffen aan, en maken er dan zelf patronen van. We vinden het leuk om het aan een eerlijke prijs te kopen en verkopen. En iets wat we zelf gemaakt hebben om dan de mensen hiermee blij te maken” zegt een enthousiaste Marie-Line Van Orsheagen (Binnenkort meer op mijn YouTube kanaal)

vzw Mama Lufuma
Foto Verschueren Eddy

Duurzaam ambachtswerk

Als ik een overzicht maak van de markt, dan was er een ruim en gevarieerd aanbod aan artikelen. Bruidsmode met oog voor duurzaamheid en romantiek, juwelen en handtassen, … ODE TO YOU is een jonge dame met Litouwse roots, verhuist van Brussel naar Mechelen. Zij ontwerpt uit passie voor lederkunst en duurzaamheid, klassieke lederen accessoires met een moderne twist. Een kenner van o.a handtassen ben ik als man niet, maar de producten zien er geweldig uit, praktisch en oersterk. 

Ontwerpster Audré Chudinskaite op M-Fair
Foto Verschueren Eddy

Dit is mijn hobby wat ik zeer graag doe” zegt ontwerpster Audré ChudinskaiteWe zien wel wat de toekomst brengt. Ik probeer wat ik maak betaalbaar te houden. Maar door de kwaliteit van de grondstoffen, zijn ze duurder dan de gewone handtas maar gaan bijna levenslang mee” besluit de onderneemster van Ode To You.

Fairtrade in al zijn aspecten

Op de bovenverdieping van het Cultuurcentrum werd ik ondergedompeld in ‘Swishing’, zeg maar ruilen van kledij waar het super druk was. Daarnaast was er een filmvoorstelling ‘Wax print’ over de geschiedenis van het iconische textiel panelgesprekken rond de thema’s ‘Waar naartoe met onze gebruikte kleding?’ en ‘Wat is de oorsprong van Afrikaans textiel?’. De traditionele modeshow door de modeafdelingen van CVO Crescendo en Ursulinen Mechelen, die heb ik helaas door tijdsgebrek aan mij moeten laten voorbij gaan. Verder een reeks workshops waaronder een naaiworkshop en nog zoveel meer. 

Swishing in Cultuurcentrum Mechelen
Swishing in Cultuurcentrum Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Workshop naaien op M-Fair
Workshop naaien op M-Fair
Foto Verschueren Eddy

Van het aantal bezoekers heb ik geen cijfers, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat M-Fair 2022 een geslaagde editie was. Wil u meer weten over Fairtrade en andere weetjes van eerlijke handel, surf dan zeker naar de website Mechelen Mondiaal
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *