Blootvoets wandelen op het Bosbadpad in Vrijbroekpark Mechelen

Shinrin-Yoku helend wandelen in de natuur

Natuur Samenleving

BOSBADEN IN VRIJBROEKPARK

Is Shinrin-Yoku of Bosbaden een trend om te volgen ? Laten we ons kopje onder dompelen in de natuur ? En wat is een bosbad ?

Met die vragen trok ik naar het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark waar bosbad gids Ilse Simoens me onderdompelt in de kracht van de natuur.

Bosbaden in Vrijbroekpark Mechelen
Shinrin-Yoku of Bosbaden in Vrijbroekpark Mechelen
Foto Provinciaal groendomein Vrijbroekpark

In o.a Japan en Finland maakt men al jaren gebruik gebruik van het helende effect van de natuur. Het zijn allicht geen uit de lucht gegrepen fantasieverhalen want er bestaat wel degelijk wetenschappelijk bewijs dat bossen een heilzame werking hebben op lichaam en geest. Stress gerelateerde ziektes komen steeds vaker voor. Bosbaden blijkt een natuurlijke en betaalbare remedie om dit te verhelpen. 

In Japan spreekt men sinds 1982 van Shinrin Yoku wat letterlijk bos-baden betekent. Je baadt als het ware, liefst blootvoets, in de omgeving van het bos waarbij je al je zintuigen gebruikt om de natuur te ervaren. Ook in België is er sinds de corona pandemie meer belangstelling voor ontspanning in de natuur, het uitgelezen moment om een bosbad te nemen.

Bosbaden met gids 

Sta me toe mijn gids aan u voor te stellen. Ilse Simoens studeerde biologie, plantkunde en menselijke ecologie in Leuven, Brussel en Londen. Ze kwam terecht in Afrika, Syrië, Senegal en Zweden. Terug in België heeft ze als wetenschappelijke onderzoekster in aquatische ecologie opnieuw haar werk opgepikt en werk ze sinds 1998 aan het Instituut voor Natuur en Bos Onderzoek. Daar onderzoekt ze de positieve impact van natuurverbondenheid op gezondheid en op duurzaam gedrag. Meer weten ? Klik hier

Bosbad gids Ilse Simoens
Bosbad gidse Ilse Simoens op het Bosbadpad in Vrijbroekpark
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Sinrin-Yoku of Bosbaden in Mechelen
Sinrin-Yoku of Bosbaden in Mechelen
Foto Leo De Nijn
Ilse Simoens Bosbadgids
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Ilse Simoens Bosbadgids
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Voor een bosbad heb je eigenlijk niet veel nodig. Ik hoor je al denken, “ja maar ik heb geen bos in de buurt”. Dat hoeft ook niet vertelt Ilse, een park, bloemen, bonsaiboompjes of zelfs stukken hout kunnen de stress reeds verminderen. 

In het Mechels Vrijbroekpark was men ook op de hoogte van deze nieuwe trend. In co-creatie met Else Nollet van Esclarmonde, zij begeleidde in 2020 ook een aantal sessies bosbaden, en trok In 2019 naar Japan om daar inspiratie op te doen, werd dinsdag 18 mei 2021 een Bosbadpad officieel geopend. 

Samen met pers en genodigden mocht ik het bosbadpad inlopen onder de vleugels van Ilse Simoens. Aan het startpunt ontdekten we in stenen uitgekapte Japanse begrippen zoals Shinrin Yoku (bosbaden) en Ukiyo (leef nu) verwezenlijkt door Jos Geusens van de Letterkapperij uit Diepenbeek. Het zijn de medewerkers van het Vrijbroekpark die het pad met uiterste zorg aangelegd hebben. 

Hier een video impressie van de bosbadpad tocht inclusief uitgebreid interview met Ilse Simoens. Wil je deze niet missen, abonneer je dan vandaag nog op mijn youtube videokanaal ‘Samen op weg met Eddy

Het bosbadpad in het Vrijbroekpark heeft een duidelijke startplek, de dubbele spiraal in de buurt van de hoofdingang. Deze symboliseert het begin van alles, het samenzijn van twee helften, man en vrouw, hemel en aarde, …

Het pad is elke dag vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het bosbadpad kun je op eigen houtje volgen. Er is een te downloaden route beschikbaar waar ter inspiratie enkele opdrachten kunnen uitgevoerd worden. In het park wordt de route aangeduid met stenen waarop een ginkgo-blad de weg wijst.

Blootvoets wandelen op het Bosbadpad in Vrijbroekpark Mechelen
Bosbadpad Vrijbroekpark Mechelen
Foto Leo De Nijn
Stenen met inscripties wijzen u de weg naar het Bosbadpad
Stenen met inscripties wijzen u de weg naar het Bosbadpad
Foto Leo De Nijn

Volg je liever een sessie bosbaden om in groep op pad te gaan en inspiratie op te doen? Schrijf je dan in via de website. De eerstvolgende sessie gaat door op zondag 30 mei 2021. Meer info Provincie Antwerpen

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Samen op weg met Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *