Het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen deed samen met Mooimakers een grote lenteschoonmaak. Bezoekers kregen een afvalprikker, handschoenen en afvalzakken om samen op te ruimen. “Met de lenteschoonmaak zetten we het probleem van zwerfvuil in de kijker” zegt Justina, vrijwilligerscoördinator van het Vrijbroekpark.
Afgelopen woensdag 22 maart verzamelden vrijwillige bezoekers samen ongeveer een halve container (150 l) restafval en één container (150 l) PMD aan zwerfvuil. “Op het eerste gezicht lijkt het park zeer proper, maar als je een goed oog hebt, zie je hier en daar afval verstopt tussen de plantjes. Zo zagen we een mondmasker, dat zal er toch al wel even liggen. Het is tof om in gezinsverband dingen aan te leren aan de kindjes en dit op een toch wel leuke manier,” vertelt één van de deelnemers.
Naast nuttig, was de schoonmaak ook gezellig. Kinderen konden meedoen aan een schoonmaakbingo om verschillende types afval te verzamelen en na het afval prikken werd er geknutseld met afvalmaterialen. Deelnemers werden getrakteerd op een warme chocomelk of appelsap. “Wandelen en terwijl een zoektocht doen was leuk voor de kinderen. Het is een beetje een schattenjacht, maar dan met afval. Een ander pluspunt is dat de kindjes er ook moe en dus rustig van geworden zijn.”
Inzet medewerkers en vrijwilligers Lenteschoonmaak
“Achter de schermen wordt hard gewerkt om afval aan te pakken. Zo staan er vuilbakken op strategische plaatsen en geven we de bezoeker een kans om afval te sorteren”, zegt Mireille Colson als gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen. “Toch belandt er iedere dag heel wat afval op de grond, zoals blikjes of papieren zakdoeken. Vooral in de buurt van de schuilhutten en de parkings laten mensen vaak zwerfvuil slingeren”. (Lees verder onder de foto’s)
Directeur Lieve Stoops vult aan ‘Dat het park er op alle andere dagen van het jaar proper bijligt, is dankzij de inzet van alle medewerkers en vrijwilligers.” Luc Persoon, één van de vrijwilligers voegt eraan toe “Parkmedewerkers legen dagelijks vuilnisbakken en sorteren afval. Ze spreken bezoekers aan om bijvoorbeeld hun picknick netjes op te ruimen en sporen sluikstorters op. Er zijn ook 15 enthousiaste vrijwilligers die regelmatig afval komen verzamelen. ‘Ik help graag om het park proper te houden. Maar daarnaast doe ik het ook om in beweging te blijven”,
“Bovendien zijn we dit jaar gestart met een internationaal Erasmus+ project, Zero Waste Urban Parks. We willen medewerkers en vrijwilligers van Europese parken inspireren en opleiden tot zero waste ambassadeurs. Zo kunnen zij aan de slag met parkbezoekers om de zwerfvuilproblematiek aan te pakken”, deelt Justina Sapolaite.