Handelaars en stad heropenen plechtig vernieuwde Geitestraat Mechelen

Geitestraat klaar voor een nieuwe start

Economie Shopping Toerisme

De vernieuwde Geitestraat werd na een grondige facelift maandag officieel heropend. Hiermee wordt de beeldkwaliteit van de Bruul of de belevingsstrook in de IJzerenleen ook naar deze straat doorgetrokken. Het komende weekend zetten de winkeliers hun eigen straat nog eens extra in de bloemetjes.

Geitestraat transformeert tot gezellige winkelstraat
Geitestraat transformeert tot gezellige winkelstraat in Mechelse binnenstad
Foto Verschueren Eddy

Een stukje geschiedenis

De Geitestraat was voorheen sinds 1293 de zogenaamde “Eerste Vleeshouwersstraat” en werd in de volksmond ‘De Gouden Straat’ genoemd. De reden hierachter is mij tot vandaag onbekend is. Op de hoek met Korte Bruul en Geitestraat staat nog steeds het voormalige huis ‘De Geit’. Hier werd paleontoloog en zoöloog Pierre Joseph Van Beneden (Mechelen, 19 december 1809 – Leuven, 8 januari 1894) geboren en woonde hier tijdens zijn jeugdjaren. Een standbeeld van de hand van kunstenaar Jules Lagae vinden we op de Van Benedenlaan. Wie de vernieuwde Geitestraat bezoekt zal aan enkele winkelvitrines deze korte geschiedenis ontdekken.

Pierre Joseph Van Beneden op Van Benedenlaan Mechelen
Foto Regionale Beeldbank Mechelen
Geitestraat in andere tijden
Foto Regionale Beeldbank Mechelen

Geitestraat ondergaat een metamorfose

De Geitestraat werd de afgelopen maanden volledig opnieuw aangelegd. Sinds september 2022 tot vandaag werden zowel de riolering als de bestrating zelf grondig aangepakt. Dit past in de algemene strategie van de stad om de binnenstad op te waarderen. Lees verder onder de foto

Handelaars en stad heropenen plechtig vernieuwde Geitestraat Mechelen
Handelaars en stad heropenen plechtig vernieuwde Geitestraat Mechelen
Foto Verschueren Eddy
Zitbanken in vernieuwd Geitestraat
Zitbanken en fietsbeugels in vernieuwde Geitestraat
Foto Verschueren Eddy

Wat bezoekers altijd opvalt als ze naar de stad komen, is dat de stad zo mooi is geworden. Dat is een werk dat nooit af is” vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen “We blijven bouwen aan een aantrekkelijke stad voor bezoekers en bewoners. De heraanleg van de Geitestraat is ook een boost voor de handelaars in de straat voor wie het met corona en de energiecrisis zeker geen evidente jaren zijn geweest.

Een mooie toekomst

Ook Geert Milis ziet als voorzitter Mechelen MeeMaken een mooie toekomst voor de handelaars “We zien o.a de Bruul, Onze-Lieve-Vrouwestraat, IJzerenleen en nu de Geitestraat die aangepast zijn, wat heel belangrijk is voor ons shoppinggebied” en gaat verder “De handelaars hier in de Geitestraat zijn zeer nauw bij elkaar betrokken. Dat is goed want dat heeft ook een deel te maken met Mechelen MeeMaken waar zij lid van zijn en alzo elkaar beter leren kennen”.

Net als andere winkelstraten krijgen ook de handelaars Geitestraat 10.000 euro omdat ze een moeilijke periode hebben meegemaakt. Het zijn dan ook geen leuke momenten als de winkelstraat open ligt. Met dit bedrag dat dankzij de handelaarsorganisatie bereikt is, kunnen ze zich terug in de kijker zetten door onder andere een feest te organiseren.

Leegstand maar van korte duur

Op dit moment is er zichtbaar nog een groot gedeelte van de Geitestraat leegstand te zien. Schepen Greet Geypen maakt zich sterk dat dit op korte tijd zal veranderen. En daar kan ik haar in bijtreden. In ieder leegstaand pand is men volop aan het werken en renoveren. En dat is uiteraard goed nieuws voor de lokale handelaars dat ze hun winkelstraat na vele jaren terug zien opbloeien.

Handelaars tevreden met vernieuwde Geitestraat
Handelaars tevreden met vernieuwde Geitestraat
Foto Verschueren Eddy

De leuke winkels waren er al. Na de heraanleg is de Geitestraat helemaal geen doorgangsstraat meer, maar een volwaardig deel van de winkeldriehoek. Met de heraanleg zorgen we ervoor dat dit ook een aangename verblijfsplek wordt, waar Mechelaars en andere winkelaars met plezier doorheen kuieren. Vorig jaar werden er bouwvergunningen goedgekeurd voor 10 handelspanden en 30 wooneenheden boven de winkels. Alleen al in de Geitestraat.

Meer groen in winkelstraten

Schepen van openbare werken en natuur- en groenbeheer Patrick Princen vult aan “Bij de heraanleg van al onze straten hanteren we een aantal uitgangspunten om ervoor te zorgen dat we op verschillende niveaus stappen vooruitzetten. Het wegwerken van drempels voor meer toegankelijkheid, het vergroenen van de stad, het bufferen en infiltreren van regenwater en het vergroten van de beleving en het genieten o.a. door de zitbanken. In deze niet zo brede winkelstraat waren de mogelijkheden beperkt, ook leveringen en laden en lossen moet immers maximaal mogelijk blijven. Maar door het voorzien van zes bomen en vier zitelementen in het ontwerp, hebben we de straat toch een volledig andere aanblik kunnen geven.“  

Handelaars trakteren

De werken werden uitgevoerd door Houwelyckx Wegenbouw NV voor een bedrag van ongeveer 550.000 euro, verdeeld onder Pidpa en de stad. Opvallend was dat de verstandhouding tussen de handelaars en de bouwvakkers gedurende de werken heel goed was. De handelaars trakteerden hen in december op een hapje, een drankje en cadeaupakketten.

Straatfeest in vernieuwd Geitestraat

Komende zaterdag 18 maart zetten de handelaars hun eigen straat  extra in de bloemetjes tijdens een feestelijke opening. Zo plannen ze een straatfeest van 10.00 tot 15.00 uur. Zo komt er een goochelaar, kinderanimatie en als de weergoden het toelaten een mini-modeshow. De plaatselijke beenhouwer verzorgt een heerlijke BBQ en drankbar. Ook Bellemadam Myriam Sips zal de bronzen klok en haar stem luidkeels gebruiken om de bezoekers te verwelkomen.

De productie van dit blogartikel is mede mogelijk dankzij ondermeer de steun van Patrons. Wil jij dit kanaal ook een financieel steuntje geven, vanaf 2 € maand, dat kan via onderstaande link. Er is geen verplichting en stopzetten kan ten allen tijde ! https://www.patreon.com/MechelenopzijnBest

Tekst en (meer) foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Traveltopper) 
#Mechelen #Geitestraat #winkelhart #2800love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *