Expo Op reis door Fabeltjesland

Op reis door Fabeltjesland in het Speelgoedmuseum

Kinderen Musea

52 jaar Grote Dierenbos op bezoek in Mechelen

Op reis door Fabeltjesland’ is een tocht doorheen 52 jaar ‘De Fabeltjeskrant’. Eindelijk, na weken verplichte sluiting door de corona maatregelen kan men bij Speelgoedmuseum Mechelen de deuren weer wagenwijd opengooien voor het publiek. De tentoonstelling reeks ‘Het Jaar van de Beeldbuiskinderen’ kan worden verdergezet verder met de nieuwe tijdelijke expo ‘Op reis door Fabeltjesland’.

De fabeltjeskrant in Mechelen
De Fabeltjeskrant in Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ik moet toegeven dat ik ook al vol ongeduld heb zitten wachten op deze expo waar de opening voorzien was in de maand mei en dan uitgesteld werd naar eind oktober. Ik was dan ook verheugd als ik de uitnodiging mocht ontvangen om vanop de eerste rij Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Meneer de Raaf en vele anderen uit het Grote Dierenbos in Fabeltjesland kon ontmoeten.

Verzamelaar Paul van den Heuvel

Bij het Speelgoedmuseum beschikken ze zelf wel over een kleine verzameling uit deze tv-reeks, maar dankzij Paul van den Heuvel (58) is de volledige derde verdieping tot aan de nok gevuld met attributen uit Fabeltjesland. Voor de gelegenheid was Paul speciaal uit Nijmegen (Nederland) naar Mechelen afgezakt om zijn verzameling voor te stellen.

Expo Op reis door Fabeltjesland
Expo ‘Op Reis door Fabeltjesland’ met verzamelaar Paul van den Heuvel
Foto Sylvie De Weze Speelgoedmuseum Mechelen

Voor hem begon alles in 1968. Als Meneer de Uil op de beeldbuis verscheen had dit net als bij vele kinderen een serieuze impact op hem. Als jongeman betekende dit voor hem de start om alles te verzamelen over deze fictieve wereld uit het dierenbos. Paul is niet aan zijn proefstuk toe. Zo is hij projectmanager bij MediaDrome en Tante Hannie. U begrijpt dat ik een kans als deze niet zomaar voorbij kon laten gaan. Ik heb deze vriendelijke gepassioneerde verzamelaar met vakkennis speelgoed dan ook uitgebreid mogen interviewen.

TV-Reeks de Fabeltjeskrant

Deze blog is een voorbeschouwing van wat er allemaal te ontdekken valt. De videobeelden die volgen eerstdaags. Wil je hiervan niets missen, abonneer je dan zeker op mijn youtube kanaal ‘Mechelen op zijn Best’. Vergeet ook niet op het ‘belletje’ te drukken, zo ontvang je een melding als de video gepubliceerd is.

Verschillende generaties waaronder ikzelf, groeiden op met deze tv-reeks die werd uitgezonden op de Nederlandse openbare omroep en de toenmalige BRT. In totaal werden zo’n 1.600 afleveringen ingeblikt en uitgezonden in meer dan 40 landen. Dankzij de bioscoopfilm uit 2018 en nieuwe computer-geanimeerde afleveringen op Netflix in 2019 is ‘De Fabeltjeskrant’ klaar voor alweer een nieuwe generatie fans. 

Originele poppen Fabeltjeskrant tussen collectiestukken

Julie Van Craen ken ik als communicatieverantwoordelijke bij het Speelgoedmuseum al heel wat jaren. Ze maakte er dan ook geen probleem van om me langsheen de volgepropte vitrines te leiden. Ik werd overweldigd door al hetgeen door mijn netvlies geprojecteerd werd. Ik werd onmiddellijk meegezogen in deze wonderbaarlijke tocht door het dierenbos. 

Originele poppen Fabeltjesland
Originele poppen te kijk in Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Dagelijks was ik op het vaste uur gekluisterd aan het tv-toestel want De Fabeltjeskrant missen dat was geen optie. Tussen de duizenden collectiestukken, en dat had ik niet verwacht, pronken de originele handpoppen uit het Grote Dierenbos. Julie had me al een waterval aan informatie langs de oren gesproeid, en dat werd door Paul nog verder aangevuld. Als verwoed verzamelaar heeft hij me dingen verteld waar je als kind op dat moment helemaal niet mee bezig bent. Vele uren kan Paul vertellen over zijn Fabeltjesland. De gehele geschiedenis hier beschrijven zou tientallen bladzijden leesvoer geven.

Een expo voor alle leeftijden

In deze blogtekst ga ik me beperken tot informatie die je warm kan maken om de expo ‘Op Reis door Fabeltjesland’ te bezoeken. Dit kan van 5 december 2020 tot en met 21 februari 2021. Veel meer info als eerder vermeld binnen enkele dagen op mijn youtube kanaal en facebook te bekijken.

Het Grote Dierenbos in Mechelen
Het grote Dierenbos op bezoek in Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Ook nu weer heeft het team-Speelgoedmuseum zich ten volle uit de naad gewerkt om bezoekers een aangename namiddag te bezorgen. Spel en speelgoed van deze televisieserie dat vanaf 1968 tot vandaag op de markt is gebracht, de merchandising voor de kinderkamer, de woonkamer of op vakantie, ….  De originele poppen vertellen het verhaal van de Fabeltjeskrant Musical uit 2007. 

In de ‘Fabeltheek’ zijn de originele schilderijen van het Gouden Boekje ‘Een Picknick in Fabeltjesland’ te bewonderen. In de ‘Fabelscoop’ krijg je een blik achter de schermen van de animatiefilm uit 2018. En dan is er nog het interactieve parcours met verschillende speelse opdrachten. Fantaseren van een eigen fabel, net zoals Jean de La Fontaine en Leen Valkenier of luisteren naar de uitspraken van de dieren uit het Grote Dierenbos en ze proberen na te bootsen. Muziek maken op de xylofoon met de toverstaf. Verkleden om zo als gek bosdier de ster te worden van het liedjesfestival. Geloof me je zal je met de kinderen of kinderen geen minuut vervelen in het grote Dierenbos.

De originle poppen uit tv-reeks Fabeltjeskrant
De originele poppen ui de tv-reeks Fabeltjeskrant
Foto Verschueren Eddy

De Beeldbuiskinderen

Dit jaar besteedt het Speelgoedmuseum speciale aandacht aan de 65ste verjaardag van de kindertelevisie in Vlaanderen en Nederland. Het jaar van de Beeldbuiskinderen werd ingezet met de expo ‘Samson & Gert: 30 jaar dikke vrienden’ (video). Daarna volgde de tentoonstelling ‘Figuren van op tv, spelen jullie mee?’ met de favoriete tv-figuren van verzamelaar Koen Van der Veken, uit de reeksen Sesamstraat, The Muppets, The Simpsons en South Park.

Volgend jaar pakt het Speelgoedmuseum uit met een expo gewijd aan de Mechelse tv-maker Mil Lenssens. Hij is bekend van het razend populaire ‘Tik Tak’ dat in 2021 zijn 40e verjaardag viert. In zijn rijke carrière maakte Lenssens nog andere populaire reeksen zoals Carolientje en Kapitein Snorrebaard, Prikballon en De Kasteelgeesten

Video/vlog Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het Speelgoedmuseum bezoeken 

Het Speelgoedmuseum is voorlopig enkel open op weekends, feestdagen en in de schoolvakanties geopend. In de schoolvakanties uitzonderlijk extra geopend op maandag. In de kerstvakantie gesloten op volgende dagen donderdag 24 en vrijdag 25 december, donderdag 31 december en vrijdag 1 januari 2021. De openingsuren blijven dezelfde telkens van 10u-17u. De cafetaria blijft gesloten.

Reis door Fabeltjesland in Speelgoedmuseum Mechelen
Expo ‘Reis door Fabeltjesland’ in Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Reservatie is verplicht. Dat kan u via www.speelgoedmuseum.be of reservatie@speelgoedmuseum.be of +32 (0)15 557075

‘Oogjes Dicht en Snaveltjes Toe’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *