Nieuw Speelgoedmuseum in Nieuw Centraal Station

Speelgoedmuseum Mechelen op het spoor van de toekomst

Gebouwen Kinderen Kunst en Cultuur Musea Onderwijs Toerisme Vrije tijd

Zomer 2022 tovert Speelgoedmuseum naar Centraal Station

In de zomer van 2022 opent het nieuwe Speelgoedmuseum in het nieuwe stationscomplex van Mechelen. Dit heuglijke nieuws werd donderdag bekend gemaakt door Bart Stroobants als voorzitter Raad van Bestuur Speelgoedmuseum vzw. De verkondiging werd bijgewoond door viceminister-president Bart Somers, huidig burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen van cultuur Björn Siffer en Sam Haccour als districtsmanager NMBS.

v.l.n.r Bart Stroobants, Bart Somers, Alexander Vandersmissen en Björn Siffer
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
v.l.n.r Bart Stroobants, Bart Somers, Alexander Vandersmissen en Björn Siffer
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wat vooraf ging …

Het Speelgoedmuseum won een marktconsultatie van de NMBS voor een concessie ruimte die rechtstreeks verbonden is met het station Mechelen. Dat past perfect in de plannen van Stad Mechelen en NMBS rond de invulling van de nieuwe stationsbuurt. Het hoeft niet gezegd en geschreven dat het fantastische team van het museum blij als een kind is dat er een nieuwe stek gevonden is. Vele jaren werken zij dagelijks met hart en ziel aan het project dat ooit op een folklorefestival ontstaan is. Jef Heylen is de geestelijke vader die bij de 150ste verjaardag van België voor het eerst een tentoonstelling organiseerde rond ‘speelgoed door de jaren’. Vanaf de aankoop van de Nova-toren door de stad met toenmalig burgemeester Jos Van Roy, kwam alles in een treinversnelling. Na de start op een verdieping kon men al snel uitbreiden naar het hele gebouw en een volwaardig Speelgoedmuseum uitbouwen. 

Bart Stroobants (voorzitter Raad van Bestuur Speelgoedmuseum vzw
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Bart Stroobants (voorzitter Raad van Bestuur Speelgoedmuseum vzw
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het is vandaag een belangrijke dag in de geschiedenis van het Speelgoedmuseum” vertelt Bart StroobantsHet is bijna dag op dag 40 jaar geleden dat de eerste kiemen gelegd werden waar we moeten terugkeren naar 1 november 1980. Op 1 april 1982 opende het Speelgoedmuseum dan officieel zijn deuren voor het grote publiek

Speelgoedmuseum verlaat Nova-toren

Het Speelgoedmuseum is door de jaren heen een vaste waarde geworden in onze stad. Het ligt pal aan de spoorlijnen van Nekkerspoel station, wat op zich al niet slecht is. Echter door een erfpachtovereenkomst met Stad Mechelen die afloopt eind 2020 werd al enkele jaren gebrainstormd op zoek naar een nieuwe locatie. En eerlijk gezegd, het huidige gebouw voldoet niet meer aan de noden om aan de wensen van de bezoekers te kunnen voldoen. Het is dan ook heuglijk nieuws dat de toekomst van het Speelgoedmuseum verzekerd is door te verhuizen naar een toplocatie, met een vlottere bereikbaarheid. Toeristen die met de trein aankomen in het centraal station zullen dan ook bij wijze van spreken rechtstreeks het Speelgoedmuseum kunnen binnenstappen, en nadien verder de stad bezoeken. Het moedigt het gebruik van trein, bus of fiets sterk aan, maar er zal ook voldoende parkeergelegenheid zijn. 

Zomer 2022 verhuist Speelgoedmuseum Mechelen naar het hypermoderne Centraal Station
Foto Sylvie De Weze
Zomer 2022 verhuist Speelgoedmuseum Mechelen naar het hypermoderne Centraal Station
Foto Sylvie De Weze

Het station van Mechelen wordt de volgende jaren volledig vernieuwd en de aanwezigheid van het Speelgoedmuseum in de stationsomgeving geeft die vernieuwing extra glans. De locatie in een multimodaal knooppunt zal ongetwijfeld heel wat bezoekers aan het museum voor een duurzame mobiliteitskeuze doen kiezen, die van de trein,” zegt Sam Haccour, districtsmanager NMBS.

Vernieuwingsoperatie in stationswijk Nekkerspoel

Ook aanwezig Minister van Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeester Bart Somers reageert enthousiast: “Het zal de start zijn van een nieuwe wijk die we daar kunnen realiseren. Er zal geen museum zijn in België dat zo dicht bij een treinstation ligt, het ligt er pal middenin. Het is dan ook een prachtige eerste kennismaking voor bezoekers aan onze stad. Het is een uithangbord waar je met je kinderen naartoe kan komen

Na de verhuis van het Speelgoedmuseum kan het startschot gegeven worden voor de vernieuwing van de wijk Nekkerspoel waar burgemeester Alexander Vandersmissen graag verduidelijkt “Een stad is voortdurend in evolutie. De verhuis van het speelgoedmuseum naar het modernste stationsgebouw van het land is ongetwijfeld een unieke promotie voor de visibiliteit van het museum maar het is ook een wissel op de toekomst voor wijk Nekkerspoel. De plek die vrijkomt aan de Nova-toren en Senam is immers de motor voor de make-over van de stationsomgeving Nekkerspoel en daarmee het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie van de hele wijk. De bestemmingswissel is een proeve van het gedurfd en duurzaam urbanisme waarmee onze stad school maakt tot ver buiten de stadsmuren

Gloednieuw museaal concept

De totale oppervlakte van het nieuwe museum zal, verspreid over twee verdiepingen, 3.500 m² bedragen waarvan 2.000m² aan vaste en tijdelijke tentoonstellingsruimte. Het wordt daarmee beperkter in omvang, maar niet minder groots in opzet. Een gloednieuw museaal concept dat bezoekers klein en groot o.a. sterkere interactie biedt, staat in de steigers. Hiermee mikt het Speelgoedmuseum op 80.000 bezoekers per jaar op de nieuwe locatie. Om dat ambitieniveau waar te maken investeert het Speelgoedmuseum 2.000.000 euro. Het Speelgoedmuseum kan voor de realisatie van haar toekomstproject ook rekenen op partners als Stad Mechelen en NMBS.

Beertje op nieuwe locatie Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Sylvie De Weze
Beertje op nieuwe locatie Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Sylvie De Weze

Ook Mechels schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer is opgetogen over de goede vooruitzichten: “Na jaren hard werken achter de schermen zijn we tevreden met deze duurzame oplossing voor een Speelgoedmuseum van de 21e eeuw. Het Speelgoedmuseum heeft naast een prachtige collectie nu ook een veelbelovende toekomst. Aankomen in het station van Mechelen, betekent aankomen in Mechelen Kinderstad. Daarover kan dit museum een mooi verhaal vertellen.

Feestelijke heropening Speelgoedmuseum in 2022

Tot aan de verhuis naar die nieuwe locatie blijft het museum open op zijn huidige stek vlakbij station Nekkerspoel met een volwaardig aanbod aan tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten. Ergens in de zomer 2022 zal het museum op een nog nader te bepalen datum om 17 uur zijn deuren in de Nova-toren sluiten, en feestelijk heropenen rond 20.00 uur. “Het is dan ook mijn grote droom als voorzitter om die dag ook heuglijk te vieren met alle genodigden, de gehele ploeg en alle mensen naar het station van Nekkerspoel te stappen en daar symbolisch met de trein te sporen naar het nieuwe station en daar het lintje te knippen van het nieuwe Speelgoedmuseum” besluit een enthousiaste voorzitter die zegt hijzelf door zijn inzet en enthousiasme niet veel tijd bij het gezin doorbrengt, maar hij zich excuseert omdat het voor de goede zaak is.

Het team van Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Het team van Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Steun het nieuwe Speelgoedmuseum

Hoewel het Speelgoedmuseum als erkend museum een subsidie ontvangt, opereert het onafhankelijk als vzw en genereert het zelf 60% van haar werkingsbudget o.a. via entreegelden. Corona heeft echter stevig ingehakt op de inkomsten. Helaas komt het museum niet in aanmerking voor de steunmaatregelen van het Vlaams Noodfonds Cultuur.

Wie de toekomstplannen van het Speelgoedmuseum een warm hart toedraagt, kan de realisatie van het nieuwe museum steunen. Giften zijn welkom op rekeningnummer BE60 8805 0104 6170 met in de vrije mededeling ‘Gift nieuw Speelgoedmuseum’ en vermelding van volledige naam en postadres. Omwille van de corona crisis heeft de Belgische regering trouwens besloten om voor 2020 de fiscale aftrekbaarheid te verhogen van 45% naar 60%. Voor een gift van 40 euro bijvoorbeeld, betaalt men slechts 16 euro.

Meer informatie op www.speelgoedmuseum.be onder de ‘Steun ons’-knop.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Sylvie De Weze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *