Oh Dennenboom wandeling Vrijbroekpark

Verhalen over Geluk tussen Spar vs Den

Natuur Toerisme Vrije tijd

Wat is een spar en wat is een den? 

2020 is niet het jaar waar we met plezier op terugblikken. Onze vrije tijd nuttig besteden in lockdowns, daarvoor moesten we steeds op zoek naar alternatieven. Als mens ontdekten we terug meer en meer het bestaan van de natuur. Openbare parken en natuurgebieden werden overspoeld door wandelaars. Dankzij het team publiekswerking van het Vrijbroekpark ontkiemden er nieuwe doe-het-zelf-wandelingen, aangepast aan de corona maatregelen. Met de kerstboom nog vers in het geheugen besloot ik om de wandelkaart ‘Oh Dennenboom’ door de printer te stuwen.  

Sparreboom vs Dennenboom
Sparreboom vs Dennenboom
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wandelkaart met info ‘Oh Dennenboom’

Met veel moed vertrok ik op een zonnige winterse dag door het natuurgebied van het provinciale groendomein. Met behulp van de wandelkaart inclusief extra informatie over de 16 soorten naaldbomen, startte mijn leerzame ontdekkingstocht. In feite heb ik nooit stilgestaan bij het verschil tussen een sparreboom en een dennenboom. Een kerstboom is een kerstboom, toch ?

Op de wandelkaart werden de bekendste wintergroene naaldbomen aangeduid met nummers. Corresponderend aan de cijfers is extra info toegevoegd met o.a de latijnse benaming en het land van afkomst. Wat me vanaf nr 1 duidelijk werd is dat een kerstboom een spar is en geen den. Waarom dan het kerstlied ‘oh dennenboom’ ?

Ik moet toegeven dat ik heel laat aan deze wandeling begonnen ben. Reeds begin december werd deze gelanceerd, en het is zeer waarschijnlijk daarom dat enkele bomen er kaalgeplukt bijstonden. Om ze makkelijk te vinden tussen de anderen is in de te zoeken naaldbomen een grote gouden kerstbal aangebracht. 

Gouden Kerstbol onthuld geheimen van de naaldbomen
Gouden Kerstbol onthuld geheimen van de naaldbomen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Is het door gebruik van gps dat ik vandaag soms problemen heb met kaartlezen, geen idee, maar zo nu en dan was ik de weg volledig kwijt. En dat resulteerde erin dat ik mede door het maken van videobeelden al snel mijn expeditie moest staken door gebrek aan tijd. Zonde want de winterzon deed zo zijn best om er een aangename dag van te maken. Mede door de leegloop van camera batterij besloot ik dan maar om s anderendaags terug te komen. 

Een kenner van boomsoorten ben ik zeker niet, al moet ik wel zeggen en schrijven dat bomen ons heel wat te vertellen hebben. Het is daarom dat ik al een geruime tijd rondloop met het idee om een vlog te maken over ‘praten met bomen’. Moest er iemand kennis hebben van dit gegeven, dan is uw bericht van harte welkom.

16 soorten naaldbomen in Vrijbroekpark

Met de Fijnspar en de Reuzenzilverspar uit Noord- en Centraal Europa start de naaldbomen wandeltocht. Verder kom je langs de Douglasspar, Mammoetboom, Moerascipres, Ginkgo Biloba, Blauwe Zilverspar, Sitkaspar, Lork of Larix, Taxus, Atlas Ceder, Hemlock spar, Grove den, Oostenrijkse den, Jeneverbes, Tranenden en Slangenden. Stuk voor stuk bomen die een verhaal vertellen.

Oh Dennenboom wandeling Vrijbroekpark
16 soorten naaldbomen te ontdekken in de wandeling ‘Oh Dennenboom’
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Verhalen van Geluk fototentoonstelling

Gecombineerd met ‘Oh Dennenboom’ heb ik de reizende fototentoonstelling ‘Verhalen over Geluk’ meegenomen in mijn natuurwandeling. Deze tentoonstelling van vijf Mechelaars heeft na Het Predikheren zijn plaats tot eind januari gevonden aan Brasserie ‘t Park en de Petanquebanen nabij Taverne Vrijbroekhof.

Verhalen over Geluk reizende fototentoonstelling Vrijbroekpark Mechelen
‘Verhalen over Geluk’ is een reizende fototentoonstelling in het Vrijbroekpark te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De foto’s van de Mechelaars vertellen over hun kleine of grote gelukservaring. Dit werd gebundeld in een podcast van een half uur die je kan beluisteren via een podcast door de aanwezige QR-code te scannen met je smartphone.

Deze expo is een project van de dienst Welzijn en Gezondheid van de stad Mechelen en werd gemaakt naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Lavinia Wouters nam de foto’s en de podcast kwam tot stand door Evita Nossent.

Wie de wandeling zelf wil maken kan dit tot 31 januari 2021. Via de website van het vrijbroekpark is de wandelkaart te printen. https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrijbroekpark/kalender-vrijbroekpark.html

Met onderstaande video neem ik u mee op mijn wandeltocht langs naaldbomen. Op vraag van abonnees en volgers is een groot deel in het Mechels dialect gesproken. Omdat niet iedereen het zal begrijpen kan u ondertiteling inschakelen. 

#vlog 208 Winterse natuurwandeling door het Vrijbroekpark Mechelen
Video Verschueren Eddy (youtube)

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *