Speeldag onder Water in stad Mechelen

Speeldag Onder Water op Moederdag

Evenementen Kinderen Toerisme Vrije tijd

Onderwater avonturen à volonté in Kinderstad

Speeldag onder Water, dat was dit jaar het thema voor het kinderfeest dat voor de 14de keer georganiseerd werd in de binnenstad van Mechelen. Met 10.000 bezoekers mag Kinderstad Mechelen ook 2019 inschrijven als een succesvolle uitgave.

Speeldag onder Water in stad Mechelen
Speeldag onder water in Mechelen Kinderstad
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ondanks dreigende wolken bleef het zondag gelukkig droog voor de vele standhouders en medewerkers. Speeldag viel dit jaar op 12 mei samen met Moederdag. Het werd dan ook een mooie editie waar hier en daar moeders met een bloementuil in de hand, genoten van de vele lachende gezichten van de spelende kinderen.

Met het onderwerp ‘Onder Water’ hadden heel wat deelnemers de activiteiten en inkleding dan ook aangepast. Wie Speeldag bezoekt weet dat het kuieren is van de ene naar de andere activiteit. En zo gebeurt het dan dat je leuke dingen mist. Gelukkig werken we als Mechelse bloggers nauw samen, en delen we ontdekkingen graag met elkaar. Dankzij Jan Smets (Mechelen Blogt) kan ik toch nog enkele gemiste momenten in dit artikel insluiten.

Kinderen de baas op Speeldag

Voor dit evenement was het stadscentrum autovrij gemaakt. Iedereen had dan ook ruimte zat om zonder zorgen te genieten van deze speeldag. Mijn tocht door Kinderstad startte aan de Ijzerenleen. Hier had onder andere Mechelen Mondiaal zijn tenten opgeslagen waar al spelend duurzame ontwikkelingsdoelstellingen bijgebracht werden. Iets verderop het Speelgoedmuseum die uiteraard op een dag als deze niet mochten ontbreken. Hier knutselden jong en oud samen aan coole dingen. Freaks van games mochten hun vingers dan weer volop testen onder de rode Nintendo tent.

Speeldag onder water met o.a het Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Aan Steenweg en Schoenmarkt, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Zeestraat’, ontdekte ik een stukje nostalgie. Hier waren kinderen volop aan het proberen de grootste en langste ‘zeepbellen’ te blazen. Leuk maar ik moest verder. Met de ‘Zwevende Walvis’ droeg Beeldsmederij DE MAAN zijn steentje bij aan het thema ‘Onder Water’. Op het Cultuurplein was de leuze ‘eerst snotje grimmen’ en dan volop genieten van de ‘Golf van Octopus’ en andere water- en klimelementen.

Water, water en nog is water

Wellicht één de grootste attracties op Speeldag stond op de Grote Markt. Een immens grote ‘opblaasbare gele duikboot’ trok heel wat belangstellenden. Even enkele seconden met het snoetje onder water, al dan niet met duikbril, voor het nageslacht op foto vastleggen, dit was maar één van de bezigheden onder water. Ik zwom denkbeeldig verder door de ‘Zingende Zeepbel’ naar een gevaarlijke tocht langs ‘Rommy’s Ruige Rivier’ (Befferstraat) naar de ‘Onrustige Oceaan’ (Veemarkt) waar Rugby Club Mechelen kleine krachtpatsers hun ding liet doen !.

Heel wat kinderanimatie op Speeldag onder Water
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Speeldag onder Water in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Alle activiteiten hier neerpennen, dat zou een tikkeltje vervelend worden. Toch wil ik als afsluiter mijn bezoek aan de Rik Wouterstuin nog meenemen, voor de gelegenheid te water gelaten als ‘Plezante Plas’. In deze kleine maar gezellige stadstuin, zag Rik Wouters, dat het goed was. De in 2016 blootgelegde vliet mocht op Speeldag na zovele jaren zelfgemaakte bootjes op zijn kabbelend water laten dobberen. Jongeren knutselden met lege flessen, keukensponsjes en andere attributen, varende voorwerpen in elkaar. De ene deed het al wat beter dan de andere, maar varen deden ze.

Gemiste onderwaterwereld …

Wat heb ik allemaal gemist ? Een zeemeermin, rijdende zeepaardjes, wandelende vissen, … en door de massa volk het optreden van #Like Me en Von Kapp met Dimitrie Leue.

Deze grootste Speeldag is tot stand gekomen door de organisatie van onze Mechelse Jeugddienst die zorgvuldig hun partners heeft uitgekozen om deze dag samen vorm te geven. Zoals de decoratie van de Kringwinkel en Arbeidszorg, Het Huis van het Kind, Playmobil, Hidrodoe, DE MAAN, Pidpa en nog andere.”, aldus Schepen van Jeugd, Abdrahman Labsir.

Of de kindjes uitgeblust waren op het eind van deze overvolle namiddag, daar heb ik geen idee van, maar dat mijn voeten riepen om op het droge te gaan, dat staat als een paal boven water. Terug thuis nog snel het water in mijn oren gedroogd, en neergeploft in de zetel. Dromen van de zee !

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Verschueren Eddy en Jan Smets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *