Mechelen Houdt Je Warm affiche

Mechelen Houdt Je Warm winterprogramma 2021

Evenementen Toerisme

Een gezellige editie met kleinschalige activiteiten

Mechelen Feest stelt met Mechelen Houdt Je Warm een aangepast winterprogramma voor met activiteiten binnen en rond Mechelen die de stad licht, vuur, warmte, maar ook stilte zullen bezorgen. Het nieuwe themajaar heet ‘Zinderende Stilte’. De coronamaatregelen zijn weer wat aangescherpt, grote massa evenementen kunnen in deze omstandigheden niet plaatsvinden.

Mechelen Houdt Je Warm 2021
Mechelen Houdt je Warm 2021
Foto Stad Mechelen

Mechelen is dit jaar de gaststad voor De Warmste Week en dat laten ze niet ongemerkt voorbij gaan. Mechelen Feest zorgt daarbovenop voor een complementair programma met Mechelen Houdt Je Warm. “We vieren de winter veilig en vurig. Met nog heel wat activiteiten, maar uiteraard met respect voor alle maatregelen.

We zetten volop in op meer kleinschalige activiteiten. Ons divers aanbod zorgt voor sfeer en animatie in de binnenstad én we betrekken wijken en buurten om er samen een fijne feestperiode van te maken. Mechelen Houdt Je Warm in deze moeilijke periode: van de Sint-Romboutskathedraal tot de dorpen en wijken.

Dit programma is er voor de bewoners, maar zeker ook als steun voor de culturele sector en onze handel en horeca”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest vzw.

Nieuw themajaar Zinderende Stilte

Op 31 oktober werd het startschot gegeven van het nieuwe themajaar van Mechelen Feest. Zinderende Stilte komt een heel jaar terug in diverse activiteiten en evenementen in Mechelen. Zo zal tijdens Mechelen Houdt Je Warm het muziekfestival Zindering stilte brengen in het programma.

Van 9 tot en met 13 december werkt het vijfdaags muziekfestival rond de klank van stilte.

In elf concerten en twee films komen verschillende aspecten van stilte aan bod. Van fluisterende gewelven of hartverscheurende stiltes in de poëzie van Alfred Tennyson tot meditatieve muziek van Arvo Pärt of slaapliedjes voor een Filipijnse draak. Van Armeense miniaturen tot het gloeiende trillen van vrouwenstemmen uit Iran. Van een spel met ruis tot een filmessay rond het proces van stil worden.

Bovendien is er een Stiltekalender beschikbaar, vol boeiende weetjes, beklijvende beelden en inspirerende citaten over stilte in de breedste betekenis. Dit eindejaarscadeau is voor 10 euro te koop bij Standaard Boekhandel Mechelen, UiT in Mechelen (Schepenhuis), Salvator of De Zondvloed.  

Stiltekalender ‘Zinderende Stilte’
Foto Stad Mechelen

GAIA, de Aarde, in de Sint-Romboutskathedraal

In 2019 maakten we al kennis met het prachtige Museum of the Moon van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Dit jaar komt hij terug met het kunstwerk GAIA, ofwel de Aarde. Vanaf 10 december t.e.m. 9 januari is de imposante wereldbol van maar liefst zeven meter diameter te bewonderen in de Sint-Romboutskathedraal. Luke Jerram heeft de installatie vernoemd naar de oermoeder Gaia uit de Griekse mythologie: zij is de personificatie van de Aarde, die uit Chaos is ontstaan en de elementen aarde, water, lucht en vuur bevat. De exacte bezoekmomenten zijn beschikbaar op www.mechelenhoudtjewarm.be.

GAIA Wereldbol Sint-Romboutskathedraal
Kunstwerk GAIA Sint-Romboutskathedraal Mechelen
Photo by Natural Environment Research Council (NERC)

Sfeervolle lichtwandeling

Tijdens de donkere winterdagen trakteren we op een unieke lichtwandeling. Dit jaar is het de beurt aan Muizen, Walem en Nekkerspoel. Op 11 en 12 december veranderen verschillende locaties tussen 18u en 22u tot een prachtig verlicht decor. Een lichtspektakel voor jong en oud verbonden door een parcours van zo’n 5 km. “We plaatsen bekende trekpleisters en verborgen parels letterlijk in de schijnwerper. Voor ons is het belangrijk dat het zeer lokaal en laagdrempelig is. Lokaal, omdat mensen dit soort events enkel in grote steden verwachten.”, vertelt organisator Maarten Dever van Devents. De wandeling heeft geen begin- of eindpunt. Je pikt in waar je wil en het is toegankelijk voor iedereen. “We laten bewoners de schoonheid van hun buurt terug ontdekken.”, aldus Maarten.

Sfeervolle lichtwandeling Mechelen Houdt Je Warm
Sfeervolle lichtwandeling Mechelen Houdt Je Warm
Foto Stad Mechelen
Balsam Laika 2 (c)kathleen michiels
Visueel spektakel Balsam
Balsam Laika 2 Foto copyright Kathleen Michiels

Visueel spektakel Balsam

In de Kerk van het Cultuurcentrum speelt op 28 en 29 december de voorstelling Balsam. Deze muzikale en zintuigelijke performance is een concept van Laika en het muziekensemble Zefiro Torna. Balsam is een alchemistisch concert. Een zinnenprikkelend laboratorium waarin de live uitgevoerde muziek samensmelt met verrassende geuren, smaken, met visuele en fysieke ervaringen. De muziek is een verzameling van vocale en instrumentale composities. Tickets zijn vanaf vrijdag 10 december te koop via het Cultuurcentrum.

Gratis schaatsbeurt voor Mechelaars

Mechelen Feest kondigde eerder al een alternatieve actie voor de schaatsboots op de Dijle aan. Bewoners van Mechelen en deelgemeenten kunnen zich vanaf 10 tot 17 december registeren op www.mechelenhoudtjewarm.be voor een gratis schaatsbeurt bij het Ice Skating Center Mechelen. De eerste 5.000 ontvangen een toegangscode die tot het einde van het schaatsseizoen (eind mei 2022) geldig is.  

Twee weekends Mechelen in Vuur en Vlam

Vuurwerk op de Grote Markt op 31 december stellen we nog een jaartje uit, maar het nieuwe jaar zetten we in met de derde editie van Mechelen in Vuur en Vlam. Tijdens het weekend van 8 – 9 januari en 15 – 16 januari wordt de binnenstad ingekleed met adembenemende vuur- en theateracts. Meer info over het programma wordt later nog gecommuniceerd. 

Mechelen In Vuur en Vlam 2021
Mechelen In Vuur en Vlam 2021
Foto Stad Mechelen
Urban Trail Mechelen
Urban Trail Mechelen
Foto Stad Mechelen

Warmlopen met Urban Trail

Op zaterdagavond 11 december gaat de zevende editie van de Keytrade Bank Urban Trail door. Met een start aan de Veemarkt lopen deelnemers een parcours van 6 of 10 km door de Mechelse binnenstad. Onderweg doorkruisen ze een twintigtal historische en/of markante gebouwen, waaronder de prachtige inkomhal van de gloednieuwe stadsbioscoop Cinema Lumière

Evenementenloket Mechelen Feest

Met Mechelen Feest organiseert de stad dus nog heel wat initiatieven, maar er is ook hulp voor andere events. Initiatiefnemers van evenementen kunnen altijd beroep doen op het evenementenloket voor vragen over o.a. subsidies, praktische problemen, promotie en materiaalverhuur. Meer info op mechelen.be/evenementenloket.  

Mechelen Houdt Je Warm affiche
Mechelen Houdt Je Warm Programmatie 2021
Foto Stad Mechelen

Tekst en foto’s Stad Mechelen / Kathleen Michiels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *