26ste Maanrock stadsfestival klokt af op 100.000 bezoekers

Concerten Evenementen

Maanrock anders dan anders !

Maanrock 2023 mag zijn 26ste editie bijschrijven in de geschiedenisboeken als een succes. De formule van het nog steeds gratis stadsfestival blijft een publiekstrekker, en dit zowel bij het jonge als het oudere publiek. Het feestgedruis, soms met plensbuien, dan weer zonnige momenten, startte op donderdag en sloot knallend af op zondag.  

Maanrock Mechelen 2023
Stadsfestival Maanrock in de stad Mechelen 2023
Copyright Verschueren Eddy

Na vier dagen keert de rust in Mechelen terug. Voor bewoners die binnen het festivalterrein wonen, ongetwijfeld een verademing. Voor de echte festivalgangers is het afkicken na een drukke festivalzomer. Intussen is de afbraak van podia en andere attributen in snel tempo afgewerkt en kan de horeca de terrassen terug plaatsen. De organisatie en veiligheidsdiensten achter Maanrock zijn tevreden met een meer dan geslaagde en veilige editie. 

Even naar Antwerpen voor De Reuzen

Zaterdag heb ik Maanrock aan mij laten voorbijgaan. Ik had gereserveerd om het driedaags evenement rond De Reuzen in Antwerpen te bezoeken. Ik had het al in de mot, hier zou een massa volk op afkomen. En ja, met 750.000 bezoekers zullen de uit de kluiten gewassen honden Bull Machine en Xolo super tevreden zijn. Dagelijks wandelden zij geholpen door lilliputters en heel wat vrijwilligers door het stadscentrum. U bent vrij om mijn blogartikel te lezen via deze link.

#LikeMe neemt jong en oud mee naar dans en zang

Wat het zang en danstalent van #LikeMe betreft, daar kan ik geen woord negatief over zeggen en schrijven. Het is opvallend hoe de jeugdige fans oude liedjes, of zeg maar oldies, duchtig meezingen. Het is duidelijk, het moet voor onze jongeren niet altijd tjingeltjangel zijn, en zo kan de oudere generatie samen met de jongeren samen de keel luidkeels openzetten. Leuk toch !
(Lees verder onder de foto’s)

#LikeMe op Maanrock
#LikeMe op stadsfestival Maanrock 2023
Copyright Verschueren Eddy
#LikeMe op stadsfestival Maanrock 2023
Copyright Verschueren Eddy

Pommelien Thijs is Ongewoon Goed !

Dat Pommelien Thijs op een toch wel korte periode immens populair geworden is, dat was duidelijk. Duizenden fans, waaronder de harde kern, hadden zich al vroeg op zondagmorgen voor het Groot Podium opgesteld. Eén keer heeft men de Grote Markt tijdens het optreden van Pommelien Thijs door de drukte moeten afsluiten. 

Pommelien Thijs zet Maanrock in vuur en vlam
Pommelien Thijs zet Maanrock in vuur en vlam
Copyright Verschueren Eddy

Wie Pommelien nog niet kent, wel deze jonge artieste mocht dit jaar de VRT Zomerhit trofee in ontvangst nemen. De jonge fans onder ons die kennen Pommelien ook als actrice ook uit de Ketnet reeks #LikeMe. En dat betekende voor haar een drukke dag in Mechelen. In de namiddag tekende ze present voor een 60 minuten durende show met #LikeMe om dan s’avonds solo de Grote Markt in vuur en vlam te zetten.

Pommelien is een artieste met ontzettend veel charisma. Vanaf de eerste seconde neemt zij haar publiek mee. Ze dartelt op het toch wel ontzettend groot podium van links naar rechts, alsof het voor haar een soort combinatie van zang en jogging is. Iedere song is er boenk op. Met ‘Ongewoon’ en ‘Erop Of Eronder’ davert en beweegt de Grote Markt als een golvende zee. Eén van de vele mooie momenten was het zingen van het liedje ‘Kleine Tornado’ in duo met haar zus Kaat. Door de enigszins andere opstelling van de dranghekken tussen het publiek, maakte Pommelien er gretig gebruik van om zich tussen haar fans te begeven. Razendsnel huppelde ze duidelijk in haar nopjes, handjes schuddend, tussen de festivalgangers om dan terug bijna het podium op te vliegen. Goed gedaan Pommelien !

Pommeline Thijs met zus Kaat samen op Maanrock
Pommelien Thijs samen met zus Kaat op Maanrock
Copyright Verschueren Eddy

Niels Destadsbader zweet zich te pletter op Maanrock

Een ander populair idool in Vlaanderen is Niels Destadsbader. Hij nam een half uur later het intussen opgewarmde publiek verder mee in de Maanrock gekte. Het hoeft eigenlijk niet meer gezegd dat deze West-Vlaming menig hart veroverd heeft. Zijn populairste hits worden ook vandaag nog duchtig meegezongen. Ook Niels maakte gebruik van de mogelijkheid om zijn fans buiten het podium te begroeten. Net als een vorige editie van Maanrock nam hij een jong meisje met beperking mee op het podium. Het mooie gebaar werd even later verder gezet door een jongeman met ontbloot bovenlichaam, misschien wel om zijn wens te vervullen om samen met hem een duo act naar voor te brengen. 
(Lees verder onder de foto’s)

Niels Destadsbader en Kenny B
Niels Destadsbader en Kenny B
Copyright Verschueren Eddy
Niels Destadsbader met fan op Maanrock
Niels Destadsbader met fan op Maanrock
Copyright Verschueren Eddy

Terugkijkend naar ‘Zomerhit’ en ‘Tien Om Te Zien’ bracht Niels aan de zijde van Surinaams-Nederlands zanger Kenny B onder andere ‘Liefs voor Later’. Ook hier alleen maar lof voor Niels, die intussen de kneepjes van het vak in de showbizz door en door kent.

Voor ieder wat wils … 

Tot zover de toppers op de affiche van Maanrock 2023. Uiteraard was Maanrock meer dan dat. Ook Bart Peeters wist op vrijdag de Grote Markt in extase te brengen. Wie ik wel kort gezien en vooral gehoord heb was Meltheads. Van muziekgenre niet mijn dada, maar eerlijk is eerlijk, hoe deze jongens met veel energie hun show opvoeren, chapeau !

Meltheads op Maanrock 2023
Meltheads op Maanrock 2023
Copyright Verschueren Eddy

De gehele affiche van artiesten zal ik in dit artikel niet vernoemen. Er is trouwens in de officiële pers al heel veel geschreven over het verloop en de inhoud van Maanrock. Het festivalweekend werd spetterend afgesloten met de mannen van Radio Botanique, dat heb ik me toch laten vertellen, want mijn pijp was uit. Oh ja, met Gunther Neefs is de eerste naam voor Maanrock 2024 reeds bekend.

De Podia

Waar ik persoonlijk nog niets over gelezen heb is de nieuwe opstelling van het Feestpodium op IJzerenleen. Wel mijn beste lezers en volgers, ik weet niet wat uw mening hierover is, maar dit is nu wat ik al enkele jaren naar voren breng. Waarom moeten die podia voor een stadsfestival zo immens bombastisch groot zijn ? Ik was bij de opbouw aangenaam verrast dat er eindelijk een kleiner podium werd opgesteld. Was dit Maanrock minderwaardig ? Naar mijn mening niet. Dit mag bij de volgende edities zeker verder gezet worden. 

Festivalgangers naar Feestpodium Maanrock
Copyright Verschueren Eddy

Maar aub, mensen achter Mechelen Feest, neem dezelfde gedachte mee naar het Groot Podium. Waarom in godsnaam moet dat podium zo groot zijn dat de artiesten het grote gedrocht nog niet voor misschien wel 10% vullen. Is het nodig, ik meen van niet. Kijk naar de podia van ‘Zomerhit’, ‘Tien Om Te Zien’ en even bij onze noorderburen ‘Muziekfeest op het Plein’. Ook daar komen duizenden feestvierende mensen samen in een stadscentrum, om te luisteren, te zingen, te dansen op de muziek van hun geliefde artiesten. Ik zie geen afbouw van de sterke formule van Maanrock door een kleiner en lager podium te bouwen. 

Waarvoor ik u ‘Mechelen Feest’ ontzettend dankbaar ben, is de mogelijkheid die je gemaakt hebt door gangen te maken tussen het publiek. Dit geeft aan de artiesten de mogelijkheid om meer interactie en gevoel te creeren met het publiek. Of dit eventueel moet aangevuld worden met een verhoogde catwalk, dat laat ik aan jullie over. En eerlijk, er is toch wel positief gebruik van gemaakt. Ik kijk er nu al naar uit om in 2024 ook op de Grote Markt een nieuwe opstelling te zien bouwen. 

Groot Podium Maanrock Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Om af te sluiten had ik deze editie ook het gevoel dat het aantal decibels dat de lucht wordt ingeblazen, minder was dan voorgaande jaren. Niet dat het verschil zo immens was, maar het kan nooit kwaad om het volume iets lager te draaien. Enkele decibels lager zal de sfeer heus niet bederven om het zo cru te schrijven. Trouwens het komt ook de gezondheid van onze oren ten goede, je moet maar leven met tinnitus!. Onze oren zullen er dankbaar voor zijn. En al zeg ik het zelf als ex-dj, beter 20db minder dan oordopjes dragen. Ik noem dit steeds de omgekeerde wereld. 

Respect voor iedereen

Mijn excuses als ik niet meer neerpen over het verloop van Maanrock, maar dat betekent niet dat andere artiesten, muziekbands, toneel en andere deelnemers, het niet goed gedaan hebben. Maar ik moet ergens grenzen trekken als je als onbezoldigd blogger en vlogger vrijwillig de baan opgaat om sfeerbeelden te maken van een uit de kluiten gewassen evenement als Maanrock. Een reportage maken van dansnamiddag Balcazar dat gaat nog net, maar Maanrock dat is andere koek.

M-Crew op Maanrock 2023
M-Crew vrijwilligers op Maanrock 2023
Copyright Verschueren Eddy

Om af te sluiten wil ik ook mijn respect tonen aan de Tolken Vlaamse Gebarentaal voor Doven en Slechthorenden voor hun voortreffelijke werk op het Groot Podium, iets wat ze al enkele jaren op Maanrock doen. Een pluim ook voor de 650 M-Crew vrijwilligers waarvan er dagelijks 450 gezorgd hebben voor drank, netheid, opstelling, opbouw, … en nog zoveel meer. Ook de hulpdiensten en alle andere die ik zou vergeten, bedankt voor de aangename samenwerking en hoffelijkheid.

Uw reactie is vrijblijvend welkom op mijn Facebook of onderaan dit blogartikel. Mis ook binnenkort mijn terugblik op video niet ! Klik hier zo mist u geen enkele video.

Meer info Maanrock https://www.maanrock.be/Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *