Malinas winkelpark opent met 19 winkels en brasserie

Mechelen heeft zijn openlucht retailpark

De Mechelaars smeken al jaren op sociale media voor een Albert Heijn in hun stad. Sinds donderdag 28 oktober 2021 is hun wens vervuld en kregen ze in één klap de grootste van het land, Albert Heijn XL. Hiermee hebben na slechts één jaar bouwen, en heel wat late uurtjes discussiëren op het stadhuis, in totaal 19 winkels en 1 brasserie de deuren geopend in het groenste openlucht winkelpark van België. Malinas is de spaanse vertaling voor Mechelen, vanwaar deze keuze, geen idee, maar het roept in ieder geval zuiderse sfeeren op in onze stad.

Winkelpark Malinas in de stad Mechelen
Video Verschueren Eddy (Facebook/YouTube/Instagram)

Samen met de pers had ik een afspraak om 8.45 uur aan het splinternieuwe koopcenter. Traditiegetrouw ontbraken de speeches niet. Mr Jan Du Bois (Projectontwikkelaar Mitiska REIM) nam de eerste speech op zich, gevolgd door waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen. Onmiddelijk na de toespraken werd het inhuldigingsbord ontsluierd.

1ste Albert Heijn XL in België

Klokslag 10 uur werd na het doorknippen van het ‘blauwe lintje’ de allereerste Albert Heijn XL als primeur voor België en Mechelen geopend voor het publiek. Heel wat kooplustigen vormden al voor het openingsuur een lange rij met winkelkarretjes. 

De hollandse winkelketen viert tegelijkertijd zijn 10de verjaardag en opent hiermee zijn 65ste winkel in België met maar liefst 3500m2 winkelruimte of mag ik zeggen winkelplezier. Ook voor kenners van Albert Heijn zal deze winkel een totaal andere beleving zijn. Bedrijfsleider Jan Peeters vertrouwt me toe dat hij de Mechelaars zal verwennen. 

Albert Heijn XL in winkelpark Malinas in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

In de winkel ontdek ik een verrassend groot assortiment voeding en niet-voedingsproducten. De winkel geeft u door de brede gangen genoeg bewegingsruimte om aangenaam te shoppen. In deze Albert Heijn gaat men er prat op dat producten van eigen bodem en lokaal in ruime mate aangeboden worden. 

In een notedop, een versplein met fruit en benevelde groenten, een xl-bakkerij, Een eiland met 161 gekoelde vegan producten en extra veel plantaardige producten, meer dan 420!. Asian Streetfood vers in de winkel gemaakt waaronder sushi, springrolls, pad thai, mango sticky rice en een verscheidenheid aan hapjes om te delen

Kortom het team van Albert Heijn XL zet zich 7/7 in om u producten aan Hollandse prijzen aan te bieden. Heb je door de week weinig tijd om te winkelen, geen nood want ook op zondag tussen 08.00 en 12.00 uur is de winkel geopend.

Naast de ingang verzorgde lokale Radio Reflex live uitzendingen zodat ook luisteraars thuis de opening van Malinas live mochten mee konden beleven. Meer info https://www.ah.be/ en https://winkelparkmalinas.be/

8.22 hectare bos gekapt, 11,6 hectare terug aangeplant

Om het winkelcentrum te bouwen werd 5,8 hectare aan bos gekapt binnen het projectgebied van de lus zelf. Als compensatie werd er 11,6 hectare aangeplant over Geraardsbergen, Herent, Kortessem, Lichtaart en Wortegem-Petegem en Mechelen. In totaal kwam er zo 33.111 m² opnieuw op Mechels grondgebied (Kauwendaal) terecht. Dat is 57% van de oorspronkelijke Mechelse gekapte oppervlakte. 

19 winkels en 1 brasserie in openlucht Winkelpark Malinas
Foto Verschueren eddy

Er werden 21 bestaande vrij jonge bomen verplaatst. Voor de nieuw aan te leggen ontsluitingsinfrastructuur (dus buiten de lus) werd nog een extra 2,42 hectare waardevol bos gekapt. Daarvan wordt 2,96 hectare op Mechels grondgebied gecompenseerd. Het gaat om een gebied in Walem, gelegen tussen de E19, de Nete en de Spildoornvijver (Bron Wikipedia)

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er heel wat Dijlewater door het stadhuis gevloeid is wanneer bekend gemaakt werd dat er bos zou gekapt worden. Vooral natuur actiegroepen lieten van zich horen.

Opmerkelijk maar wel volgens afspraak, de twee zoutsilo’s staan er nog steeds en pronken als herkenningspunt met het logo van Malinas. De silo’s werden gerestaureerd en verplaatst door Monument Hainaut. Het was geen eenvoudige klus om de 12 ton zware silo’s 300 meter te verplaatsen op bouwterrein.

19 winkels versterken binnenstad

“Malinas biedt werk aan 300 personen, vaak mensen met een lage scholing” zegt Alexander Vandersmissen “Het is ook het meest duurzame winkelpark van het land met onder andere een groendak, 7.000 zonnepanelen, en een rietveld als natuurlijke regenbuffer”. 

Winkelpark Malinas op fietsafastand van het centrum en nabij E19 Antwerpen-Brussel
Foto Verschueren Eddy

BabyDump, Vanden Borre, AS Adventure, Leen Bakker, JBC, Pro Duo… zijn de vaste waarden die na vele jaren aan het Rode Kruisplein en de Guido Gezellelaan gevestigd waren nu in hun nieuwe locatie binnen Malinas ingetrokken zijn.

Nieuwkomers zijn Action die hiermee zijn 200ste winkel viert, Lidl, X2O, AVA, C&A, Murs, Jysk, Maxi Zoo, Sleepworld, Juntoo, Kwantum en Eggo.

Dit zijn handelszaken die door hun oppervlakte niet binnen het stadscentrum ingepland kunnen worden. Het is dan ook geen concurrentie voor deze handelaars maar een aanvulling en meerwaarde voor de Mechelse handel. In eerste instantie zegt burgemeester Alexander Vandersmissen waren er plannen om de Mechelse voetbalploegen Racing- en KV Mechelen samen te brengen in één voetbalstadion. Maar na lange vergaderingen viel de keuze dan toch op Malinas.

Maneblusser City

Wie langs de winkels kuiert ontdekt op de bovenverdieping ‘Maneblusser City’. Het zal je de voorbije weken zeker niet ontgaan zijn, stadsbrouwerij Het Anker opent een brasserie in het winkelcomplex. Via een trap of de lift treed je binnen in het unieke rustgevende interieur van ‘Maneblusser City’. 

Brasserie Maneblusser City in Winkelpark Malinas in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Charles Leclef vertelt me dat het een totaal ander concept is dan deze aan de brouwerij. Met andere woorden, het is op maat van de shopper gemaakt. Je kan er terecht voor een snelle hap, een biertje, een koffie, maar meer dan de traditionele fastfoodketens. 

Maneblusser City nodigt uit om te genieten na het winkelen maar ook gewoon als uitstap voor een leuke namiddag. Aan de voorzijde grote ramen met zicht op de bovengrondse parking en de autosnelweg E19. Achteraan is er voldoende plaats op het buitenterras waar een podium uitnodigt zegt Leclef om eventueel muzikale events te organiseren. Maneblusser City is iedere dag geopend vanaf 08.00 uur s’morgens.

Bereikbaarheid winkelpark Malinas

Ik heb gekozen om met de fiets deze frisse herfstmorgen te trotseren. Vanaf Mc Donalds via het jaagpad is het een kleine 10 minuten fietsen. Langs een nieuw aangelegd kronkelend voet- en fietspad en een fietstunnel bereik ik de fietsenstallingen waar plaats is voor 140 fietsen.

Ruime parking winkelpark Malinas met op- en afritten aan E19 Antwerpen-Brussel
Foto Verschueren Eddy

Met de auto bereik je vanaf de N16 via de parallelweg R6 het Malinas winkelpark op de Nora Tilleylaan. Op deze openingsdag stond de bovengrondse parking al snel vol, maar geen nood. Ook ondergronds is er een ruime parking. In totaal is er plaats voor 900 auto’s en zijn er laadpalen voor elektrische wagens.

Ook aan het openbaar vervoer is gedacht met een nieuwe bushalte ‘Kantvelden’ op de N16. Lijn 6 of 9 van De Lijn stoppen geregeld aan Malinas.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/ Samen op weg met Eddy)

.