Mobiele beiaard van Mechelen
Mechelen heeft zijn mobiele beiaard. De mobiele beiaard telt 50 bronzen klokken en weegt 3 ton. Met 5 operationele beiaarden in historische kerken en gebouwen, een échte eigen Mechelse stadsbeiaardier, topconcerten en een internationaal geroemde beiaardschool staat Mechelen als wereldbeiaardstad op de kaart.
Sinds 29 mei 2016 is daar ook een mobiele beiaard bijgekomen, die plechtig werd ingehuldigd tijdens de Beiaarddagen.
De inhuldiging werd een groot feest met optredens door leraars en studenten van de Beiaardschool en in samenwerking met het Conservatorium en de Academie voor Beeldende Kunst.
Burgemeester Bart Somers, schepen van Cultuur en Deeltijds Kunstonderwijs Björn Siffer en directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn spraken het publiek toe.
Het is een nieuwe impuls in de promotie van de Belgische beiaardkunst, die in 2014 door UNESCO als “Best Safeguarding Practice” voor het immaterieel cultureel werelderfgoed werd erkend.
Er werd maar liefst vier jaar gewerkt aan de komst van een mobiele beiaard in Mechelen. Mechelaars, beiaardliefhebbers, verenigingen en bedrijven hebben de bouw mee gefinancierd via een Crowdfund actie. De actie werd georganiseerd door de “Toren en Beiaard” een vereniging uit Mechelen.
Maar liefst 115 sponsors financierden de mobiele beiaard, goed voor 122 000 euro. De totale kostprijs van de mobiele beiaard bedroeg 162 000 euro. Particulieren, bedrijven, handelaars en uniek is wel dat niet enkel Mechelaars een duit in het klokkenzakje deden, ook uit andere Vlaamse steden werden giften genoteerd. Nog unieker waren de giften uit andere werelddelen als de VS, Nederland, Frankrijk, Australië, Ierland en dan vergeet ik er misschien nog.
Sympathisanten konden zelfs hun naam of logo van hun bedrijf of vereniging op een van de 50 klokken laten zetten. Ook oud-studenten van de Beiaardschool uit verschillende landen hebben het project gesteund.
In tegenstelling tot andere mobiele beiaarden kan je dit exemplaar demonteren in acht delen. Onder elk deel staan wieltjes waardoor de mobiele beiaard makkelijk te verplaatsen is. De mobiele beiaard zal worden ingezet voor concerten, evenementen, op pleinen en in parken en voor lessen in de Beiaardschool.
Dankzij de mobiele beiaard brengen we de beiaard letterlijk en figuurlijk dichter bij de mensen. Hij wordt overal inzetbaar en kan zijn muziek laten klinken in dorpen, op pleinen en in parken. Ook samenspel met andere instrumenten en ensembles wordt een stuk eenvoudiger. De beiaardschool is nu de eerste muziekschool in België die over een eigen mobiele beiaard beschikt.
Vanaf 2017 heeft de mobiele beiaard onderdak in een nieuw beiaardpaviljoen in de Sinte-Mettetuin.