Mechelen solidair met wake voor Oekraïne

MECHELEN SOLIDAIR MET OEKRAÏNE

Samenleving

De oorlog in Oekraïne het laat niemand van ons onberoerd, en dit niet enkel wereldwijd maar ook in onze warme stad Mechelen. Daarom organiseerde men vanuit de stad afgelopen zondagavond een wake op de Grote Markt. De warme oproep via sociale media en lokale radio lokte heel wat Mechelaars naar het stadhuis.

Mechelen solidair met oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Europa en de wereld worden iedere dag wakker geschud door een valse oorlog. Het is geen ver van mijn bed show meer, maar pure realiteit. Onze Sint-Romboutstoren is onze baken van thuiskomen, veiligheid en geborgenheid. Het is een thuis voor alle Maneblussers. Laat het in deze moeilijke tijden ook een warme tijdelijke opvang zijn voor Oekraïners en iedereen die het nodig heeft. 

Zondagavond verzamelden zo’n vierhonderd Mechelaars voor het Stadhuis om hun steun tijdens een wake te betuigen aan Oekraïne. Na een toespraak van waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen werd een minuut stilte gevraagd. Een moment dat mezelf, het voltallige schepencollege en vele anderen bij de keel greep. We slaan de handen in elkaar tegen de onzin en waanzin van deze en andere oorlogen. Het muziekensemble Horns For All Seasons bracht toepasselijk de Europese hymne. Daarna plaatsten heel wat mensen aan de voet van de vlaggenmast van de Europese vlag en de Vredesvlag kaarsen en weerklonk een hoopgevend applaus.

Mechelaars en Oekraïners samen op een wake

Oekraïners worden meedogenloos geconfronteerd met een inval in hun land door Rusland. In Mechelen wonen zo’n 100 Oekraïners. In de bijgevoegde video reportage neem ik u mee naar hoogtepunten inclusief een interview met de burgervader.

Mecheleaars laten hun solidariteit voelen op de Grote Markt
Foto Verschueren Eddy
Voltallig schepencollege Mechelen neemt deel aan de wake voor Oekraïne en het oorlogsgeweld
Foto Verschueren Eddy

Naar de beste Mechelse traditie tonen we ons solidair met mensen in nood. Ook in het verleden heeft onze stad in overleg met Fedasil en de bevoegde staatssecretaris steeds mee gezocht naar een gepaste oplossing voor vluchtelingen. Zo organiseerden we in 2016 als een van de eerste steden in Vlaanderen grootschalige noodopvang van vluchtelingen aan de Nekkerhal, als antwoord op de internationale asielcrisis. We hebben toen te kennen gegeven dit engagement ook in de toekomst te blijven waarmaken. Dat moment is nu. De oorlog in Oekraïne maakt veel emoties los: gevoelens van angst en onzekerheid, maar ook van betrokkenheid en solidariteit. Die positieve vibe moet de overhand halen. Mensen vragen zich af wat zij kunnen doen, hoe ze de vluchtelingen kunnen helpen. Daarom dit hulpprogramma op drie sporen.” aldus de burgemeester.

Mechelen heeft de intentie om een 200-tal Oekraïners op de vlucht voor het oorlogsgeweld tijdelijk op te vangen. Zoals de federale overheid liet weten, kunnen mensen ook particuliere opvang aanbieden. Schepen van sociale zaken en welzijn Gabriella De Francesco vult aan: “We kregen al heel wat mails van mensen die Oekraïne of Oekraïense vluchtelingen willen helpen. We zetten als stad geen aparte hulpacties op, maar zorgen ervoor dat geëngageerde Mechelaars ondersteund worden en weten waar ze terecht kunnen. Daarom kunnen de Mechelaars een webformulier invullen op www.mechelen.be/oekraine. Daar kunnen ze aangeven welk opvangaanbod ze op welke termijn kunnen aanbieden. Zij worden dan achteraf gecontacteerd. Daarnaast onderzoekt de stad of er bijkomend nog andere verblijfsinitiatieven kunnen gevonden worden. Dit gaat dan om kleinschalige opvang waarvoor stad en/of OCMW en Woonpunt Mechelen de regie voor hun rekening nemen”.

Waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen houdt toespraak voor 400 bezoekers
Foto Verschueren Eddy
Honderden kaarsen worden geplaatst voor het stadhuis
Foto Verschueren Eddy

Tenslotte is er de piste van de hotels. “De meeste Mechelse hotels zijn aangesloten bij de Mechelse hotelassociatie. We gaan hen voorstellen om de kamers die zij in overtal hebben tijdelijk ter beschikking te stellen van vluchtelingen. Zo’n voorstel maakt natuurlijk pas kans op slagen als we hiervoor de kosten delen. We gaan op zoek naar een formule waarbij de hotels een inspanning doen, maar ook de stad en burgers mee financieren”, zegt schepen van toerisme Björn Siffer

Iedereen kan nu al een bijdrage storten op het rekeningnummer voor Oekraïne: BE04 0910 1843 0231. Men vraagt uitdrukkelijk om geen ongecoördineerde hulpacties op poten te zetten. Momenteel ligt de prioriteit niet bij hulpgoederen, ook niet van overheidswege.

Mechelen organiseert waken als steun en solidariteit met Oekraïne
Volg mijn videokanaal door u te abonneren (gratis) via deze link
Video Verschueren Eddy

Mechelaars hebben zich laten horen voor vrede en menselijkheid. Sinds enkeel dagen wappert de Oekraïnse vlag op de Sint-Romboutstoren en de vredesvlag aan het stadhuis.
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best.
Met dank aan Radio Opsinjoor voor de medewerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *