Expomoment LEGO League in Speelgoedmuseum
Woensdag was het afspraak in het Speelgoedmuseum voor het expomoment voor de LEGO League in samenwerking met Technopolis. Elk jaar lanceert FIRST een nieuwe uitdaging om de creativiteit van jonge kinderen tussen 6 & 10 jaar oud te stimuleren. ‘Mission Moon’ was het thema van dit jaar
LEGO League is een event gericht op scholen, jeugdclubs, maar ook families die op een speelse manier met LEGO en STEM technieken aan de slag te gaan. Vooraf kregen de deelnemers een opdracht, een maanbasis uitwerken en programmeren met een bewegend element.
Teams presenteren hun LEGO Maanbasis
Woensdagnamiddag kwamen de deelnemers hun ontwerp voorstellen op de tweede verdieping van het Speelgoedmuseum. Ze bestonden uit een groep van zes kinderen, waarvan een teamcoach ouder dan 18 jaar.
Een samengestelde jury maakte eerst een rondgang bij de jonge LEGO bouwers om hun creaties te bekijken. Het was wonderbaarlijk hoe de kinderen, soms met een beetje ondersteuning van hun coach, de juryleden tot in detail vertelden over het ontstaan van hun maanbasis. Het toont aan hoe creatief kinderen kunnen zijn, als ik vernam dat sommige kinderen na slechts 2 nachten slapen, hun ideeën op papier gezet hadden en de maanbasis bouwden. Straffe architecten !
Straf teamwork met creatieve geesten
Team 1 bestond uit Artuur Muys, Rik, Toon Vercauteren en Thomas Jehaes bijgestaan door coach Robin. Zij leverden goed teamwork door eerst goed samen na te denken, aparte onderdelen uit te werken en samen te brengen. Zowel de maanbasis op zich als de inventieve extra’s zoals het ‘hamsterrad’ en de serre gemaakt van waterbidons waren indrukwekkend bedacht. De mobiele basis was praktisch om mee te brengen naar het Speelgoedmuseum, maar ook interessant voor een echte mobiele maanbasis. Hun denkproces was heel duidelijk, en in verschillende stappen.
Huis met kamers op de maan
Team 2 bestaande uit Pablo en Raul Carceller Fernandez, Raf en Brecht De Greef. Zij leverden tijdig een heel creatieve en mooie maanbasis. Deze basis bestond net als een normaal huis uit verschillende kamers. Dit team maakte creatief gebruik van andere materialen en gebruikte zilverpapier voor dekens en zonnepanelen waarmee ze hun Nintendo Switch kunnen gebruiken op de maanbasis.. Dat dit team, bezig met het milieu, ontwierp sanitair dat bemesting van de tuin voorziet, en gaf ook aandacht aan de bijtjes. Ja, het zat allemaal knap in elkaar, en vooral leuke gedetailleerd.
Slim kleurensysteem
Team 3 waren Adriaan Mickalik, Nevra Cakir, Abdulkadir Ocal en Jelle die helaas door ziekte niet aanwezig was. Hun presentatie zat netjes in elkaar. Dit team dacht aan het onderzoek voordat er huizen gebouwd konden worden op de maan. Ze hadden duidelijk heel veel werk en tijd besteed aan het geprogrammeerde onderdeel. Hun maanbasis bestond uit een slim kleurensysteem zodat het onderscheid tussen de kamers steeds duidelijk was. Ook de onderverdeling was heel gedetailleerd en overzichtelijk zodat je meteen zag wat er in welke kamer werd onderzocht.
Winnaars en verliezers waren er niet. Elk ontvingen ze een medaille, een oorkonde en een goodiebag met ticket voor Technopolis, Het Speelgoedmuseum en een LEGO Gadget.
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best