Fietsen langs gecontroleerd overstromingsgebied Zennegat Sigmaplan

Sigmaplan Dijlemonding Mechelen

Natuur Openbare Werken

Een blik op de toekomst met het Sigmaproject of Sigmaplan aan de Grote Vijver in Battenbroek op grondgebied Mechelen waar het Sigmaproject Dijlemonding stilaan op zijn einde loopt. Vlaanderen in strijd met het water. Volg me op onderstaande videoreportage naar o.a de waterkeringsmuur of kofferdam, het Zennegat, …

Sigma project of Sigmaplan Vlaamse Overheid Zennegat Battenbroek Mechelen
Battenbroek (Walem) Sigmaplan Dijlemonding
Foto Vlaamse Waterweg

In Vlaanderen bouwt de Vlaamse Overheid met 642 km dijkwerken een gecontroleerd overstromingsgebied van 100 hectare. Via deelgebied Tien Vierendelen fietsen we via Walem richting Zennegat en krijgen we een kijk op de immens grote werken door Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg en Agentschap voor Natuur en Bos.

Water in de Mechelse straten

De oudere generatie Maneblussers herinnert zich wellicht nog de legendarische tijden dat men zei “het water staat hoog”. Enkele uren later was het vooral bij stormtij prijs en was het alle hens aan dek om zandzakjes te leggen. Huizen en straten moesten beschermd worden tegen de hoge waterstand  

Slikken en schorren in overstromingsgebied Battenbroek Zennegat Mechelen
Overstromingsgbeid Mechelen (Walem)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Fietsen langs overstromingsgebied

Door de werkzaamheden aan de dijken moest ik gedurende deze fietstocht een omleiding daar sommige delen van het jaagpad afgesloten zijn voor fietsers en wandelaars. 

Fietsen langs overstromingsgebied van het Sigmaplan Vlaamse Overheid in Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Met de fietsbruggen over de Dijle en de Nete komen we in uitzonderlijke natuur plekken waar we anders nooit komen. Uiteraard passeren we ook de waterkeringsdam en de sluizen aan het overstromingsgebied Zennegat waar door de werken van het Sigmaplan zich in het gebied slikken en schorren gevormd hebben en dan ook een rijk natuurgebied ontstaan is voor vogel- en natuurliefhebbers. Slikken en schorren zijn heel nuttig voor de mens. Ze zuiveren het rivierwater en herstellen het evenwicht in de voedselketen

De Grote Vijver met een oppervlakte van 79 hectare heeft langs de zuidkant een recreatieve functie en zal naar schatting zelden onderlopen bij eventueel extreem stormtij. Goed nieuws dus voor de Mechelse Waterski Club. Het deel langs de noordzijde van de Grote Vijver zal naar verwachting meerdere malen overstromen door water van de Nete rivier. Om Noord en Zuid te scheiden wordt een Kofferdam of waterkeringsmuur aangelegd.

Waterkeringsmuur of kofferdam Walem bij Mechelen
Kofferdam Battenbroek Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De waterkeringsmuur of Kofferdam

Een ‘kofferdam’ bestaat uit twee stalen wanden, die op ongeveer 6 meter van elkaar staan en met elkaar verbonden zijn door stalen trekstangen. De ruimte tussen de wanden worden gevuld met zand. Zo ontstaat een brede muur die weinig plaats inneemt, maar wel bestand is tegen grote waterdruk.

Videoreportage van mijn fietstocht langs Battenbroek in Walem (Mechelen)
Video Verschueren Eddy (Samùen op weg met Eddy)

Om de video’s nog meer op u af te stemmen vraag ik u na het bekijken een reactie onderaan de video te schrijven en u gratis te abonneren.

Wil je meer weten over dit ambitieuze plan van de Vlaamse Overheid, klik dan op de link https://sigmaplan.be/nl/

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *