Rondje Leest met de dijkgraaf

Geen categorie

In deze vlog fiets ik samen met dijkgraaf Johan Teughels helemaal rond het zennedorp Leest. We ervaren de schoonheid langs de rivier de Zenne aan de Rupeldijk of Zennedijk. We ontdekken een uitzonderlijke natuur en passeren o.a een hertenfarm, paardenmelkerij en hoevewinkel. Eindigen doen we de fietstocht aan de gekende Bleukensweide.

De Zennedijk kant Bleukensweide in Leest. Op de achtergrond de kerk van deelgemeente Heffen
Foto Verschueren Eddy

Net na de opnames van mijn volgende vlog ‘Rondje fietsen langs en door de natuur van dorp Leest’, werd ons land na dagenlange stortbuien getroffen door zware overstromingen. Bij deze deel ik dan ook mijn medeleven met de families die bij deze ramp dierbaren verloren hebben. Ook die landgenoten die zwaar getroffen zijn en al hun bezittingen door de watersnood kwijt zijn, hoop ik dat ze snel weer de draad kunnen oppakken.

Leest de parel aan de Zenne

Heel uitzonderlijk fietst dijkgraaf van waterschap en de Willebroekse polder mee aan mijn zijde en laat ons de mooiste natuur plekjes ontdekken van het dorp Leest. Wat een dijkgraaf is, dat komt je ook te weten in deze video

Video reportage Rondje Leest fietstocht met dijkgraaf Johan
Video Verschueren Eddy (Samen op weg met Eddy)

Net als Hombeek waarvan ook een videoreportage op mijn kanaal te bekijken is, is deelgemeente Leest volgens de dijkgraaf een pareltje aan de Zenne. Het dorp ligt op korte afstand van de drukke stad Mechelen. Als ik via het jaagpad aan de Zennebrug arriveer op mijn afspraak krijg ik nog niet de indruk dat Leest heel wat groen te verbergen heeft.

Onze eerste stop hebben we op de Zennedijk aan een sluis. Deze blijkt heel belangrijk te zijn om overstromingen te voorkomen. Het is de taak van de dijkgraaf en zijn werkmannen om ervoor te zorgen dat het achterliggende gebied niet te droog maar ook niet te nat komt te staan.

Tapijt van varens in de bossen rond Leest
Foto Verschueren Eddy

In de volksmond wordt wel gezegd dat een dijkgraaf de burgemeester van het water is, maar achter zijn functie schuilt heel wat meer, en dat kom je uiteraard te weten als je de video bekijkt.

Midden de akkers en bossen houden we halt aan ‘Opa’s Bankje’ waar een heel verhaal achter schuilt. Al fietsend kom ik op plekken in de natuur waar ik anders misschien nooit zou komen. Een populierenbos, een eikenbos, voor mij ongekende vlinders en insecten, een tapijt van varens…. het is wonderbaarlijk wat deze landelijke gemeente in zijn mooiste natuur te bieden heeft.

Akkers en weilanden rondom dorp Leest
Foto Verschueren Eddy
Deel van de Bleukensweide in Leest
Foto Verschueren Eddy

Onze fietstocht zijn we geëindigd aan de Bleukensweide. Ongetwijfeld na de jaarlijkse jaarmarkt Posse Leest de tweede in de rij als te bezoeken in dit landelijke dorp.

Door de uitgestrektheid van Leest en het vele natuurschoon vlogen de uren voorbij. De tijd draaide als een gek dat we zelfs het dorpscentrum van Leest, zijn café’s, zijn bewoners en alle andere bezienswaardigheden niet hebben bezocht. Geen nood, er komt een vervolg!

Woon jij in Leest, en heb je tips, ken je iemand die als Leestenaar het waard is om in de reportage te verschijnen, of heb je zelf iets te vertellen, …. laat het me weten.

Bedankt om te kijken, en vergeet vooral niet mijn videokanaal te steunen door u te abonneren (gratis) en te delen bij iedereen die je kent. Wie we financieel wil onderteunen zodat ik nog betere reportages kan maken kan dir vanaf 1 € per maand via Patreon. Meer info 

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy