Sint-Martinuskerk dorpshart Hombeek

Leven in Hombeek

Natuur Samenleving

Op verkenning door Hombeek, deelgemeente van Mechelen en een landelijke hotspot, ontstaan langs de rivier de Zenne. We fietsen door de dorpskern, houden halt aan de Leibeek en kijken naar bezienswaardigheden als Landgoed en Kasteel Expoel, kapelletjes, landbouw met grazende koeien, paarden en geiten en zoeven door de mooiste natuurgebieden langs boerderijen en weidse landschappen. Platteland Troef ! We houden halt aan Halve Steen even over de grens met Zemst en ik breng een bezoek aan logies en ontbijt (Bed & Breakfast) ‘t Plein vanwaar je het Hombeeks Plateau te voet of per fiets kan verkennen. 

Leven op het platteland in Hombeek
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Hombeek aan de Sint-Martinuskerk en Leibeek
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/ Samen op weg met Eddy)

De doprskern van Hombeek straalt een intense rust uit. Op het moment dat ik er was helaas niet. Bouwwerken, gras maaien en andere geluiden van waarschijnlijk hoogstnoodzakelijke werkzaamheden verstoorden de rust van het dorpsleven. Ik zocht even een plekje aan de Leibeek wat toch wel in de schaduw van de Sint-Martinuskerk een hotspot is in de kern van het dorpshart.

Mechels Natuurlijk

Voor een stadsmens als ik is toeren door Mechels Natuurlijk een openbaring. Hier draait het leven op het platteland op een lager toerental en kun je ten volle ontstressen in de mooiste natuur rondom het historische Mechelen. 

Grazende koeien in Hombeek
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Kapellen in Hombeek
Foto Verschueren Eddy (Samen op weg met Eddy)

Gedurende mijn tocht stond ik versteld hoeveel ‘kapellekes’ er hier verspreid zijn over het Hombeeks grondgebied. En niet onbelangrijk, ze worden redelijk goed onderhouden en soms mooi omringd door bloemen en planten. 

De talrijke boerderijen en hoeven katapulteerden me terug naar een verre verleden, toen ik als kind nog voor het televisietoestel weliswaar in zwart-wit beeld naar ‘De Witte van Zichem’ aan het kijken was. Wanneer ik onderweg met Hombekenaars een babbel sla, is het duidelijk dat dit een ander ras Mechelaars zijn. Gelukkig was onze taal hetzelfde !

Wat ik u zeker al kan verklappen is dat ik in het najaar een video zal maken over Hoeve Ten Bossche gelegen in de Bosstraat. Op het moment dat ik er voorbij fietste was de winkel gesloten. Maar geen nood, na een leuke babbel met de vrouwe des huizes hebben we afgesproken ergens in september.

Kasteeldomein Expoel

En dan, ik had er zo naar uitgekeken om het 18de eeuws Kasteel Expoel te kunnen bezoeken, althans toch tenminste de tuin. Maar helaas een infobord maakte me duidelijk dat dit kasteeldomein ‘privé’ is en dus geen pottenkijkers toelaat. Zonde, je zal het net als ik met een foto vanop straatzijde moeten stellen. Toch hoop ik alsnog om ooit een vlog te kunnen maken van het in Brabants gedeelte gelegen mooie kasteel.

Kasteeldomein Expoel (Hombeek)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Vakantie op het Hombeeks Plateau

Voortaan zal ik in mijn vlogs indien mogelijk minstens één verblijfplaats bezoeken. Plattelandstoerisme zit in de lift, en dan is het makkelijk om ter plaatse in alle rust te kunnen overnachten en van daaruit een fietstocht te starten. In deze aflevering van Hombeek bezocht ik Bed & Breakfast ‘t Plein waar de super enthousiaste Josée me met alle plezier rondleidde. Kort samengevat is de B&B mooi ingericht, geen overdreven tierlantijntjes, maar het nodige comfort is zeker aanwezig. Wie na een lange dag tussen de velden wil nagenieten kan dit ten volle in de mooi aangelegde tuin. Meer info http://www.tplein.be/home

Vakantie in Hombeek in B&B ’t Plein

De video

Via onderstaande video kan je mijn fietstocht door de weidse landschappen volgen. Wil je nog meer video’s bekijken, abonneer je dan na het lezen van dit blogartikel op mijn youtube kanaal.

Vlog/video fietstocht door Hombeeks Plateau
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Samen op weg met Eddy)

Het ontstaan

In het jaartal 1129 werd voor de eerste keer melding gemaakt van Hombeek. In 1233 werd in Hombeek de priorij Leliëndaal van de zusters norbertinessen gesticht en tussen 1680 en 1685 volledig verwoest onder het bewind van de Mechelse hervormers. 

In 1592 kochten de norbertinessen een terrein van de norbertijnen in Mechelen langs de huidige Bruul één van de belangrijke winkelstraten in het kernwinkelgebied. Sinds 1602 zijn ze daar gaan wonen en bouwden ze er de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk waar we in één van de volgende vlogs zeker op terugkomen.

Festiviteiten in Hombeek

Als je nu denkt dat er in Hombeek helemaal niets te beleven valt, wel dan sla je de bal totaal mis. Zo is de heilige Sint-Maarten patroonheilige en dat wordt ieder jaar in november gevierd met een dierenzegening, Kinderen zingen dan van deur tot deur het Sinte-Mettelied en we mogen ook de lichtstoet niet vergeten. In maart kun je rondkuieren op de nationale plantenbeurs of groenbeurs, veruit de grootste van België. Het verenigingsleven in Hombeek draait goed, en dat horen we graag

Later op het jaar zal ik dieper inzoomen op enkele mooie projecten op het Hombeeks Plateau. Maar dat hou ik nog geheim ! Natuur in eigen land, Vlaanderen Vakantieland 

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Samen op weg met Eddy/Mechelen op zijn Best)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *