Zaakvoerder Charles Leclef Het Anker Batteliek Mechelen

Stadsbrouwerij Het Anker opent Batteliek

Culinair Economie Samenleving Toerisme

Microbrouwerij, -stokerij en limonaderij in Sint-Jozefkerk Battel

Mechelse brouwerij Het Anker geeft met nieuw project Batteliek een herbestemming aan de voormalige Sint-Jozefkerk in Battel. Op 25 maart openen de deuren van microbrouwerij, -stokerij en limonaderij Batteliek.

Interieur Batteliek in voormalige Sint-Jozefkerk Battel
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Batteliek als ontmoetingsplek

Het Anker, gekend voor de Gouden Carolus bieren en whisky, kocht eind 2019 de Sint-Jozefkerk dichtbij Battelbrug van de Kerkfabriek. Eén dag voor de opening voor het grote publiek stapte ik de wondere wereld van ‘Batteliek’ binnen. Na grondige verbouwingen is deze ontwijde kerk een ontmoetingsplaats voor mensen inclusief een microbrouwerij, -stokerij en limonaderij

Herbestemming voor Sint-Jozefkerk Battel

Herbestemming Sint-Jozefkerk Battel tot microbrouwerij, -stokerij en limonaderij
Foto Verschueren Eddy (Instagram)

Bij de opening van dit unieke project was heel wat persbelangstelling maar ook viceminister-president Bart Somers, minister in de Vlaamse regering bevoegd voor o.a. de herbestemming van kerken en kapellen, de bestuurders van vzw Battel Kerk en schepenen en waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen waren present op de openingsceremonie.  

Charles Leclef, eigenaar van Het Anker en intussen heel wat andere projecten in de Maneblusserstad legt uit “Het was een uitdaging om de voormalige Sint-Jozefkerk om te bouwen,” zegt Charles “We hebben een kelder gegraven en met mezzanines gewerkt om zowel de brouw- als de stookinstallatie in de beschikbare ruimte in te passen. Daarnaast wilden we genoeg plaats overhouden om er een ontmoetingsplaats met eet- en drinkgelegenheid van te maken. Op die manier blijven we de link met de inwoners van Battel behouden.” 

Officiële opening met o.a Bart Somers en Alexander Vandersmissen en vzw Battel Kerk
Foto Verschueren Eddy (Samen op weg met Eddy)

Beleef een surrealistische wereld

Op het moment dat u de kerk binnenstapt kom je in een surrealistische wereld terecht. Overal om je heen zie tussen de glasramen tekeningen, klokken, horlogerie, … kortom bij Batteliek is plaatsnemen aan de tafels of in de diverse salons een belevenis op zich.

Die inwoners blijven door de oprichting van een vzw inspraak houden in wat er met de kerk gebeurt. “Dat is atypisch, maar vonden we heel belangrijk vanuit de filosofie van Het Anker. Daarom ondertekenen we op 24 maart in de aanwezigheid van bevoegd minister Bart Somers ook de overeenkomst waarin die afspraak vastgelegd wordt,” legt Leclef uit. 

Overeenkomst Sint-Jozefkerk Battel ondertekend
Foto Verschueren Eddy

Bieren, elixirs en vruchtensiropen 

Wie graag nieuwe bieren en andere dranken van ‘eigen kweek’ ontdekt, zit goed bij Batteliek. Je kan er op ontdekkingsreis, want niet alleen de bieren maar ook de elixirs van de microstokerij en vruchtensiropen uit de limonaderij komen verrassend uit de hoek. Vanaf september volgt ook een gevarieerd aanbod brouw- en stookworkshops, waarbij bezoekers hun creaties kunnen laten borrelen in de brouw- of stookketels van Batteliek. 

Als je als Battelaar, wandelaar of fietser een kleine honger hebt dan staan op het menu pizza’s, hamburgers en knabbels uit de hand, zeg maar fingerfood. Dranken die ter plaatse geproduceerd worden zijn Battelaar, Oerknal, Bieren Baron en Springbok. De limonades heb ik zelf mogen proeven en smaken fantastisch ! Wat betreft de brouwsels Batteliek, die ga je niet vinden in winkels, ze zijn enkel bestemd voor gebruik en verkoop in Batteliek. 

Alle Batteliek producten ‘eigen kweek’ op een rij
Foto Het Anker

Hotspots aan Battelbrug

Batteliek heeft een uitstekende ligging aan de Leuvensevaart (kanaal Leuven-Mechelen) waar vooral heel wat fietsers passeren richting Zennegat. Na het reeds gekende tegenover gelegen ‘café Den Biechtstoel’ heeft Battel er met ‘Batteliek’ een nieuw ‘kapelleke’ bij. Met 150 zitplaatsen hoef je niet reserveren.

Reportage opening microbrouwerij Batteliek in Mechelen
Video Verschueren Eddy

Benieuwd naar meer ? Mis dan zeker mij YouTube reportage inclusief interviews niet. Abonneer u vandaag nog via deze link https://www.youtube.com/SamenopwegmetEddy

Meer info en openingsuren op www.batteliek.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *