Connie Neefs en Hannelore Candries

Susa Nina als kerstherdenking aan Louis Neefs

Personen

Lier, 25 december 1980, de dag dat Vlaamse zanger Louis Neefs op 43 jarige leeftijd overleed bij een tragisch auto ongeluk. Deze kerstdag staat diep gegrift in het geheugen van de dierbare familie, vrienden en de Mechelaars.  Met ‘Susa Nina’ brengen zus Connie en dochter Hannelore een hommage aan Louis.

Connie Neefs en Hannelore Candries
Connie Neefs en Hannelore Candries maken samen ‘Susa Nina’

Een man die ik nooit vergeten zal

Louis Neefs is een man die ik nooit vergeten zal. Persoonlijk heb ik hem voor de eerste keer ontmoet tijdens een interview. Als radiopresentator draaide ik toen mee op een lokale radio, toen nog ‘vrije radio’ genoemd, in onze stad. Ik herinner het me alsof het gisteren was. De afspraak was bij de familie thuis aan de Stuivenbergvaart. Ik bel aan, Louis doet persoonlijk open en begroet me met de woorden ‘Welkom, kom binnen in mijn nederige bunker’.

Het leek wel of we elkaar al vele jaren kenden. Met een beetje schroom en knikkende knieën begon ik aan mijn eerste interview ooit. Die angst was voor niks nodig. Die dag heb ik Louis leren kennen als iemand met een warm hart, iemand die leefde voor zijn familie en vrienden en voor de Mechelaars. De dag dat ik vernam dat hij niet meer onder ons was, kwam hard binnen bij mij.

Nu 40 jaar geleden ga ik maar al te graag in op de uitnodiging die ik ontving van Connie Neefs en dochter Hannelore Candries om een artikel te wijden aan hun geliefden. Nog liever had ik hen samen voor de kerstdagen voor mijn camera gehaald om er een mooie video van te maken, maar bij gebrek aan tijd is het er nog niet van gekomen.

Susa Nina

Om het verlies van Louis Neefs en zijn vrouw Liliane Van Asbroeck te herdenken hebben zus, Connie Neefs, en Hannelore Candries, samen het kerstlied Susa Nina opgenomen om hem te gedenken. Susa Nina is een lied uit het collectief geheugen en stond op de laatste plaat van Louis, die postuum werd uitgegeven. De nieuwe versie is als clip hier te bekijken en ook te beluisteren via alle streamingskanalen. Ook via Youtube en www.neefs.com kan u de video bekijken.

Videoclip ‘Susa Nina’ van Connie Neefs en Hannelore Candries

Connie Neefs en dochter Hannelore op tour ‘Wat een Leven’

Connie Neefs (67) en Hannelore Candries (26) staan al enkele jaren samen op het podium. Met Louis Neefs ‘Wat een leven’, een programma over het leven en de carrière van de zanger, toeren moeder en dochter al enkele jaren langs de Vlaamse cultuurcentra. “Corona heeft natuurlijk ook voor ons roet in het eten gegooid. Alle concerten die gepland stonden, zijn gelukkig verplaatst naar 2021 en 2022. Dat maakt het natuurlijk niet minder jammer dat we dit jaar niet konden optreden. Daarom trokken we toch samen naar de studio om alsnog iets te ondernemen in dit betekenisvolle jaar voor onze familie.” zegt Connie. 

Alhoewel Hannelore haar oom nooit gekend heeft, is zij het die oorspronkelijk met het idee kwam om Susa Nina opnieuw op te nemen: “Na 40 jaar is Louis Neefs nog altijd niet vergeten. Wij staan daar als familie steeds positief versteld van. Hij moet een grote indruk gemaakt hebben op vele generaties, die de muziek vervolgens ook bij hun kinderen, mensen van mijn leeftijd, introduceerden. Jammer genoeg heb ik mijn nonkel nooit mogen kennen, maar door verhalen van mama, beelden en muziekopnames lijkt het wel zo.” 

Susa Nina vertelt klassiek kerstverhaal

Susa Nina is een traditioneel kerstlied, gecomponeerd in 1941 door Armand Preud’homme. Moeder en dochter zingen het lied al jaren in hun voorstelling. Ze hebben het nummer wel in een nieuw jasje gestoken. Het vernieuwde arrangement werd gemaakt door Wouter Steurs, een Mechelse muzikant. “Voor velen wekt het nummer een bepaalde nostalgie op. De mensen associëren het lied ook met mijn broer. Susa Nina vertelt het klassieke kerstverhaal, maar brengt bovenal, om het met een stuk liedtekst te zeggen, een “boodschap van licht in de donkere nacht”. En is hoop niet net iets dat ons vandaag meer dan ooit drijft?”, aldus Connie.

Vlaamse zanger Louis Neefs
Vlaamse zanger Louis Neefs

Ook voor Connie en Hannelore is het nog spannend afwachten hoe Kerst er dit jaar zal uitzien. “Knuffelen doen we al sinds maart niet meer, gelukkig kunnen we elkaar wel vanop afstand vaak genoeg zien”, zegt Hannelore. “We bereiden ons al voor op een atypische kerst. Hopelijk kunnen we minstens met ons gezin samenkomen. Als er iets is dat ik door de gebeurtenissen met mijn broer en schoonzus heb geleerd, dan is het dat je van elke dag moet genieten. Vandaag is dat zeker geen evidentie, maar probeer positief te blijven en de moed nooit te verliezen.” zegt Connie.

Tekst Verschueren Eddy, foto en video Connie Neefs en Hannelore Candries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *