5de Fluodag XIU Mechelen

VEILIG FIETSEN OP XIU FLUODAG

Kinderen

Stad Mechelen kroont zich tot XIUgraag-stad op 5de Fluodag

Op de 5de editie van de FLUODAG werd Stad Mechelen uitgeroepen tot XIUgraag-stad. Diezelfde eer viel ook politiezone MeWi te beurt als XIUgraag-politiezone. XIU vzw vraagt tijdens de FLUODAG aandacht voor de zichtbaarheid van fietsers in het verkeer, met stip jongeren.

5de Fluodag XIU Mechelen
5de Fluodag XIU Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Ter ere van de FLUODAG trok de XIU-caravaan dinsdag doorheen de vijf Vlaamse provincies om aandacht te vragen voor zichtbaarheid op de fiets, vooral tijdens deze donkere dagen. Gaststeden waren dit jaar Hasselt, Leuven, Eeklo, Gits en uiteraard Mechelen. Voor haar 5de editie werd de FLUODAG dus omgedoopt tot een heuse XIUronde van Vlaanderen.

Fietsduels voor het goede doel

De XIU caravaan trok van de ene gaststad naar de andere. Hiervoor moesten er heel wat kilometers afgelegd worden. Om dit behapbaar te houden, fietste de organisatie ter plekke, in de vorm van fietsduels op de rollen. In Mechelen was de Grote Markt het decor voor deze duels, waar de bikers van politiezone MeWi, leerlingen en leerkrachten van Campus Caputsteen, preventieschepen Abdrahman Labsir en mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke het beste van zichzelf gaven. Frank Deboosere, ambassadeur van de FLUODAG, reikte medailles en trofeeën uit aan de deelnemers.

XIUgraag-prijs

Abdrahman Labsir in fietsduel op rollen met Vicky Vanmarcke
Abdrahman Labsir in fietsduel op rollen met Vicky Vanmarcke
Foto Verschueren Eddy
Schepen Vicky Van Marcke op de rollen
Schepen Vicky Van Marcke op de rollen
Foto Verschueren Eddy

Als erkenning voor de inzet rond verkeersveiligheid, mocht Stad Mechelen de XIUgraag-prijs in ontvangst nemen. “Dat is natuurlijk een fijne bevestiging van onze Mechelse aanpak,” zegt preventieschepen Abdrahman Labsir. “Onze dienst stadstoezicht trok afgelopen maand naar de Mechelse scholen voor de jaarlijkse fietscontroles: zijn alle reflectoren aanwezig, werken de remmen naar behoren, is er een bel? Alle leerlingen kregen na controle gratis fietslichtjes mee. Aan veiligheid hangt immers ook een prijskaartje, en op die manier geven we de gezinnen die het nodig hebben een klein duwtje in de rug.

Deze prijs is voor Mechelen, als fietsstad van Vlaanderen, een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan,” zegt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke. “We dragen fietsveiligheid hoog in het vaandel, en juichen dit initiatief dan ook toe. Zichtbaarheid in het verkeer is cruciaal, zeker in deze donkere dagen. De focus op jongeren sluit naadloos aan bij onze andere initiatieven zoals de fietsexamens van het 6de leerjaar op het einde van het jaar.

Campus Captsteen neemt XIU trofee in ontvangst
Campus Caputsteen neemt XIU trofee in ontvangst
Foto Verschueren Eddy
Politiezone Mechelen Willebroek neem eend in ontvangst
Politiezone Mechelen Willebroek neem lichtgevende eend als symbool in ontvangst
Foto Verschueren Eddy

Ook politiezone MeWi mocht eenzelfde prijs in ontvangst nemen, met de XIUgraag-eend als symbool: “Een prijs ontvangen in het kader van verkeersveiligheid als politieorganisatie is altijd fijn én vooral een motivering om op de ingeslagen weg verder te gaan,” vertelt persverantwoordelijke Dirk Van den Sande. “Onze politiezone Mechelen-Willebroek draagt verkeersveiligheid al langer hoog in het vaandel, getuige hiervan zijn onze talrijke verkeerscontroles op onder meer; rijden onder invloed, zwaar vervoer, afleiding achter het stuur en zichtbaarheid in het verkeer (fietsverlichting).”

XIU Ambassadeur Frank Deboosere
XIU Ambassadeur Frank Deboosere
Foto Verschueren Eddy

XIU dat zijn de mensen die zich bezighouden met de fluovestjes populair maken” vertelt ambassadeur Frank Deboosere “Dat is heel belangrijk want fietsers en voetgangers moeten gezien worden in het donker. We zijn al 5 jaar bezig om mensen te sensibiliseren, en ondertussen zijn er al 231 scholen in Vlaanderen die mee doen. Het is dan ook heerlijk om van deze organisatie ene beetje ambassadeur te zijn” (Meer interview op de video) Bekijk het uitgebreide interview met XIU voorzitter Isabelle Vercruysse op video

XIU organiseert 5de Fluodag op Grote Markt te Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Over XIU-vzw

Op 12 november 2008 zaten vertegenwoordigers van een 8-tal ouderverenigingen van secundaire scholen uit het Kortrijkse voor het eerst samen. De aanleiding was een aantal tragische ongevallen met jonge fietsers in het Kortrijkse, vaak veroorzaakt door het niet-zichtbaar zijn van de fietser. Geconfronteerd met de gevolgen en het verdriet in onze scholen, gezinnen, vriendenkring enz. trokken we toen aan de alarmbel. Sinds die dag ijvert XIU samen met ondertussen 231 Vlaamse secundaire scholen en ouderverenigingen om jongeren te sensibiliseren en te motiveren om zich bij donker en duister weer meer zichtbaar te maken in het verkeer. XIU doet dit door fluo en retroreflecterend materiaal op een ludieke en creatieve manier in de scholen onder de aandacht te brengen van jongeren. XIU wil zo het maatschappelijk draagvlak voor het dragen van zichtbare kledij en retroreflecterend materiaal bij de jeugd vergroten.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *