Mechelen Culinair 2019

Bourgondisch smullen op Mechelen Culinair

Culinair Evenementen Kunst en Cultuur

Dertien restaurants samen op Mechelen Culinair 2019

De tweede editie van Mechelen Culinair heeft dit jaar plaats op 25 en 26 mei op het Binnenplein en Keldermanszaal aan het stadhuis. Maar liefst 13 restaurants brengen op het Mechels foodfestival een smaakpalet uit het Bourgondisch tijdperk.

Mechelen Culinair met schepen Björn Siffer
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De organisatoren Jan en Seppe Van Den Broeck en Nicolas Hermans stelden maandag samen met Visit Mechelen (?) hun programma voor in ‘Restaurant De Fortuyne’, geopend in augustus 2018, en nu al een culinaire topper in onze stad. In het gezellige kader kregen onze smaakpapillen al een voorsmaakje van wat ons te wachten staat op Mechelen Culinair.

Bourgondisch tafelen aan het stadhuis

Dat het foodevent dit jaar de Bourgondische toer opgaat is niet zo verwonderlijk. Mechelen was de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, en daar zet de stad Mechelen graag zijn schouders onder.

Gerechten ten top op Mechelen Culinair 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een stad is maar zo sterk als zijn partners. Mechelen is op culinair vlak een ongelooflijke inhaalbeweging aan het maken. De culinaire beleving is aan het groeien. Heel belangrijk is de warmte die ons Bourgondische uitstraalt en Mechelen Culinair koppelen aan een goed doel, maakt het alleen maar warmer. Dit is de tweede editie, en ik kijk ernaar uit om het in de toekomst verder te zien groeien” vertelt een tevreden Björn Siffer als schepen van Toerisme en Cultuur.

Met 3500 proevers vorig jaar in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot aan de Haverwerf, mikken de organisatoren op deze uitgave op 5000 Bourgondiërs. Dat er gekozen is om het evenement op het binnenplein van het stadhuis te laten doorgaan, zal ongetwijfeld het Bourgondische gevoel nog versterken.

Duurzaam foodevenement met lokale producten

Enkele chefs passen hun gerechten aan en ook de algemene feeling en communicatie naar de buitenwereld toe zal Bourgondisch getint zijn. Naast het culinaire aspect loop je tijdens het evenement de kans om Margareta van Oostenrijk tegen het lijf te lopen.

Mechelen Culinair zet zich dit jaar nog meer in op duurzaamheid door onder meer samen te werken met lokale leveranciers. Drank zal geserveerd worden in glazen in plaats van plastic bekers en organische, biologische borden en bestek. Extra aandacht zal gegeven worden aan het sorteren van afval. Om het helemaal duurzaam te maken zullen chefs gestimuleerd worden om met biologische, lokale en seizoensgebonden producten te werken.

Mechelen Culinair steunt Heide Atelier

Mechelen Culinair steunt dit jaar de organisatie Heide Atelier, die mensen met een NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel), en dan vooral aan diegenen met een milde vorm van NAH, een hart onder de riem wil steken. Deze personen hebben geen intense lichamelijke of psychische hulp nodig maar kunnen toch vaak niet naar school gaan of zijn meestal niet geschikt voor een beschermde werkplaats of het reguliere arbeidscircuit. Heide Atelier uit Heist-op-den-Berg zal aan hun foodtruck op het tweedaags foodfestival zelfgemaakte ijsjes verkopen.

Mechelen Culinair vindt plaats op zaterdag 25 mei en op zondag 26 mei, telkens van 12 tot 22 uur. Gerechtjes kosten tussen de 6,25 € en 10 €. Bonnetjes kunnen aangekocht worden aan twee kassa standen, waar zowel cash als met bankkaart betaald kan worden.

Mede dankzij sponsor Jaguar Land Rover Mechelen kan u parkeren aan Greenpark Mechelen (nabij Utopolis) vanwaar u gratis met een Shuttle heen en terug naar het stadhuis wordt gereden. Wie met het openbaar vervoer komt rijdt best tot Halte Veemarkt.

Seppe, Nicola en Jan hebben het idee van een foodevent ergens opgepikt, en in realiteit omgezet. De eerste editie 2018 onzeker begonnen of het wel zou lukken, kunnen ze dit jaar rekenen op de steun van heel wat chefs en topchefs. Een daar laten zij ons als Mechelaars graag van meesnoepen op Mechelen Culinair.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *