Knips en nieuwe verkeerssituatie Mechelen

Effectief geverbaliseerd bij negeren ‘knips’ in Mechelen

Openbare Werken Verkeer

Waarschuwingsbrieven missen hun effect niet 

Het invoeren van éénrichtingsverkeer en ‘knips’ bij de (tijdelijke) herinrichting van de vesten in Mechelen gaat iedere dag viraal in Mechelen. De afgelopen weken ontvingen de bestuurders die het verbod negeerden een waarschuwingsbrief die hen er attent op maakte dat ze een overtreding begingen. Vanaf maandag 14 november 2022 zal er echter effectief geverbaliseerd worden en zal de overtreder een boete van 58 euro ontvangen.

Knips en nieuwe verkeerssituatie Mechelen
Knips en nieuwe verkeerssituatie Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Naast de infrastructurele aanpassingen om deze ‘knips’ aan te duiden worden er ook ANPR-camera’s voorzien. Naast de voorgeschreven (wettelijke) signalisatie die automobilisten waarschuwt voor de nieuwe situatie, hebben ook de waarschuwingsbrieven hun effect niet gemist. De afgelopen maand zag men bij de Mechelse politie een significante daling van het dagelijkse aantal chauffeurs die de respectievelijke ‘knips’ negeerden.

  • Hendrik Speecqvest (thv Kardinaal Mercierplein): van 538 naar 187.
  • Van Benedenlaan (thv de Groenstraat): van 1591 naar 679.
  • Brusselpoort: van 1256 naar 292.
  • Koningin Astridlaan: van 785 naar 255.

De afgelopen maand hebben zo’n 14.000 bestuurders een waarschuwingsbrief gekregen voor het negeren van de vernieuwde signalisatie. De waarschuwingsbrief past in een grotere sensibiliseringscampagne waarbij we mensen via diverse kanalen attent willen maken op de gewijzigde situatie. Zo gingen gemeenschapswachten en medewerkers van team leefbaarheid de baan op voor het persoonlijk aanspreken van automobilisten, werden er bewonersbrieven verstuurd en tekstkarren ingezet. Ook boodschappen via sociale media behoorden tot het palet van communicatiemiddelen om de boodschap breed te verspreiden.   

Knips en nieuwe verkeerssituatie Mechelen
Knips en nieuwe verkeerssituatie op ring Mechelen
Foto Verschueren Eddy

De komende weken zullen de ‘knips’ blijvend gesignaleerd worden met lichtkranten, om ook de laatste chauffeurs hun rijgedrag te laten aanpassen. Vanaf maandag zal er op de Olivetenvest ook een ANPR-camera en tekstkar geplaatst worden, waar in een eerste fase nog waarschuwingsbrieven verstuurd zullen worden.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *