Sinte-Mette zangers in Mechelen

Nieuwe wind binnen Sinte-Mettefeest

Erfgoed Kinderen

Sinte-Mette van de Ruggenuchte … met warme overgang

11 november is het Wapenstilstand en … Sinte-Mettefeest! Vanaf 2023 zet Willemsfonds vzw haar schouders onder het Sinte-Mettefeest. De organisatie neemt de trekkersrol over van het Sinte-Mette Genootschap, dat drie jaar geleden haar afscheid aankondigde. Mechelen mag zich dit jaar aan een kleinschalige, maar warme overgang editie verwachten. Volgend jaar knalt de stad dan weer met een apotheose op het einde.

Kinderen wandelen en zingen Sinte-Mette liederen door de straten van Mechelen
Foto Verschueren Eddy

De Geest van het verhaal

Sinte-Mette is cultureel erfgoed, folklore. We zien elke editie weer dat het feest mensen verbindt. Zowel jong als oud: zangertjes dossen zich uit in traditionele klederdracht en zingen uit volle borst, terwijl bewoners naar hartenlust genieten van deze optredens en een praatje slaan met kinderen en ouders,” vertellen jeugdschepen Abdrahman Labsir, cultuurschepen Björn Siffer en schepen van ontmoeting Rina Rabau

Het Groot Sinte-Mettefeest in Cultuurcentrum Mechelen was een vaste traditie op 11 november
Foto Verschueren Eddy
Sinte-Mette zangers in Mechelen
Sinte-Mette zangers in Mechelen
Archieffoto Verschueren Eddy

Daarnaast is het belangrijk dat de geest van het verhaal niet verloren gaat en dat kinderen en ouders begrijpen waarom dit event plaats vindt. We blijven daarom inzetten op het bereiken en betrekken van Mechelaars die hier al even wonen maar het narratief niet kennen, maar evenzeer de nieuwe Mechelaars. Voor hen kan dit letterlijk en figuurlijk deuren openen.”

Willemsfonds vzw vs Sinte-Mette Genootschap

Het Sinte-Mette Genootschap, de voormalige coördinator van het event, organiseerde drie jaar geleden voor de laatste keer het Sinte-Mettefeest in Cultuurcentrum. Sindsdien werd dit succesvol getrokken door de Jeugddienst (Mechelen Kinderstad), in samenwerking met Erfgoedcel, Sociale Cohesie en Onderwijsondersteuning. De organisatie vraagt echter een groot engagement. Zoals het zou moeten zijn treedt er een onderneming op de voorgrond die het Sinte-Mettefeest als één van haar kernopdrachten zou opnemen.

Het Sinte-Mettegenootschap organiseerde vele jaren het groots Sinte-Mettefeest
Foto Verschueren Eddy

Die onderneming kwam er in de vorm van Willemsfonds vzw. “Onze kernopdracht is het maken van sterke verhalen, en Sinte-Mette is natuurlijk een zeer sterk verhaal voor Mechelen als Kinderstad en cultuurstad. Zo’n tradities mogen niet verloren gaan. We zetten ons in voor alle kinderen, wat hun afkomst ook is. 2023 wordt voor ons een pilootjaar, waarbij we op het einde de balans opmaken. En nu zitten we volop samen met Sinte-Mette Genootschap om kennis uit te wisselen.” vertelt een enthousiaste voorzitter Betty Denis.

Sinte-Mette knalt terug in 2023

Dit Sinte-Mettefeest wordt een overgang editie. “Kleinschaliger dan in de pre-coronajaren, maar daarom niet minder warm!” vertellen schepenen Labsir, Siffer en Rabau. “We zien bv. dat acht verschillende organisaties beroep deden op de BEN-subsidies (buurtengagementsnetwerk, nvdr) om activiteiten rond Sinte-Mette te organiseren. Zo’n activiteit is bv. de expo ‘Verborgen Parels’ in Busleyden, waar verklede zangers een gratis ticket krijgen om even te ontspannen na hun performances. Daarnaast liepen verschillende Mechelse scholen warm voor de educatieve erfgoedpakketten die focussen op de Sinte-Metteliedjes en het verhaal rond Sint-Maarten. En volgend jaar is er terug een groot feest met apotheose in een mooie Mechelse zaal!”

Kinderen zingen samen met de Reuzen en Onze.Lieve.Vrouwkoor Sint-Maarten in Mechelen
(Archief 2021) Video Verschueren Eddy / Traveltopper

Praktisch

Ga jij ook graag zingen, maar heb je nog geen geschikte kledij? Knutsel dan je eigen mijter. Je vindt ‘m terug via deze link.

Laat jij de Mechelse kids graag weten dat je hen ontvangt? Print deze poster af en hang ‘m op een zichtbare plek, zodat de zangers jouw huis zeker niet overslaan.

Nuttige links:

Tekst Stad Mechelen – Foto’s Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *