Kinderen zingen Sinte-Mette

Corona legt Sinte-Mette in Hombeek aan banden

Kinderen Kunst en Cultuur

Vandaag zaterdag zou naar traditie de voor kinderen aangepaste eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk in Hombeek gevierd worden. Men zegt dat deze de geest van de patroonheilige Sint-Martinus, zeg maar ‘Sinte-Mette’ in leven zal houden. Echter met de verstrengde corona maatregelen moest men noodgedwongen de viering afgelasten.

Kinderen zingen Sinte-Mette
Archieffoto zingende kinderen Sinte-Mette (Mechelen)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het virus loert dan ook overal achter de hoek. Ook Sint-Maarten, een Romeins officier uit de vierde eeuw, wordt niet gespaard. De komende dagen zal het in deelgemeente Hombeek, het Sinte-Mettedorp, dan ook erg stil blijven. Wie Hombeek kent weet dat er zelfs een straat en een school de naam Sint-Maarten dragen.

In normale tijden ben ik er als blogger/vlogger ook langs geweest, en dacht dit op deze mooie herfstdag ook te doen, maar helaas. Een weekend als dit is in Hombeek een waar feestgebeuren. De paardenzegening, de Sinte-Mette-lichtstoet, de kermis op het dorpsplein, het verbranden van ‘Sinte-Mette den oude’… heel spijtig dat al die voorbereidingen door het virus aan banden zijn gelegd. Op 11 november gaan de kinderen van het dorp deur-aan-deur zingen maar ook dat zal voor een jaartje in de schuif belanden.

Ik sprak vandaag met bevriend reporter en columnist Leo De Nijn. Hij vertelt me dat het een heel spijtige zaak is, waar we machteloos tegen staan. Hij was op weg naar de beenhouwer, en vertelde me dat hij Firmain Verlinden tegen het lijf liep. Een Hombekenaar die sinds de jaren zeventig aan de wieg stond van Heemkundekring Hoembeka. Firmain is één van de goede zielen die ervoor ijvert om de Sinte-Mettetraditie levendig te houden, en dat doet hij zelf al meer dan vijftig jaar. Hij noemt het een ‘onsterfelijke folklore’, de afgelastingen vallen hem dan ook zeer zwaar.

Paardenommegang Sinte-Mette Sint-Maarten Hombeek
Paardenommegang Sint-Maarten gemeente Hombeek
Foto Leo De Nijn

Volgens Firmain begint het verhaal van de Sinte-Mettezangers bij een wielerclub op het Heike in Hombeek waar hij bij de pastoor ging zingen op de pastorij. Toen kardinaal Van Roey dat hoorde, nodigde hij de wielerclub op het bisdom uit. In de mooiste kleren zijn ze toen op de trein gestapt om in Mechelen te voet door de Bruul naar de residentie van de kardinaal op de Wollemarkt te wandelen. Ik kom ook nog te weten dat dit zelfs een Franstalige krant gehaald heeft onder de kop ‘La St-Martin à Het Heike-Hombeek’.

Corona of Covid-19 heeft geen medelijden en beslist anders ook eeuwenoude gebruiken ! Het is geen sinecure om tradities in stand te houden, ze mogen zeker niet verloren gaan, en dan is het mooi om te vernemen dat er nog mensen zijn die hun schouders eronder zetten. De vele lachende kindergezichtjes met de zelfgemaakte mijter op hun hoofd, die zullen we dit jaar niet zien. Nu maar bidden dat we als reporters volgend jaar terug de foto’s kunnen maken over dit kinderfeest !

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Leo De Nijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *