Hof van Busleyden

Hof van Busleyden te Mechelen

Reeds sinds 1938 is het Hof van Busleyden het museum van de stad Mechelen. Het is een prachtig gebouw uit de beginjaren van de 16de eeuw dat zich bevind in het hart van de stad. Het gebouw in vroeg-renaissancestijl en Brabantse baksteengotiek kwam er in opdracht van Jeroen of Jeronimus van Busleyden, een Luxemburgse mecenas en humanist en lid van de Grote Raad van Mechelen

Stadsmuseum Hof van Busleyden in centrumstad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Facebook/YouTube/Instagram)

Ontworpen en gebouwd door de familie Keldermans

Het Hof van Busleyden werd ontworpen en gebouwd door Antoon I Keldermans en later voltooid door zijn zoon Rombout II, beiden veel voorkomende namen in de bouw van Mechelse gebouwen. Het gebouw is ongeveer gelijktijdig gebouwd met het Paleis van Margarteha van Oostenrijk. In 1619 stichtte Wenzel Coeberger er Mons Pietas of Berg van Barmhartigheid. Arme mensen konden daar een lening aangaan zonder interest.

Tot en met de Eerste Wereldoorlog deed het gebouw dienst als pandjeshuis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ook het Hof van Busleyden helaas zwaar toegetakeld zodanig zelfs dat alleen de buitenmuren nog overeind stonden..

De jaren 1930 brachten weer een herwaardering en reconstructie van het gebouw, de stad Mechelen heeft vanaf dan het historische gebouw volledig laten restaureren. Koning Leopold III heeft in 1938 het gebouw ingehuldigd als stadsmuseum.

Enkele oorspronkelijke fresco’s van ondermeer “Festijn van Koning Balthazar” en “Festijn van de slechte Rijke” bevinden zich in het Hof van Busleyden. De originele pop Opsinjoor bevind zich ook in dit museum. Momenteel word het Hof van Busleyden enkel gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen wegens de nodige verbouwingen. Om de fresco’s en andere kunstwerken te bekijken zal je moeten wachten tot de heropening die voorzien is in 2018. Je zal dan na de verbouwing een hedendaags stadsmuseum kunnen ontdekken.

Op zeer korte wandelafstand van het Hof van Busleyden kan ik u aanbevelen een wandeling te maken naar de Keldermansvest. Daar wonen veel kunstenaars of liefhebbers van kunst. Ieder jaar worden dan tijdens de maand mei de Kunstvestdagen georganiseerd. Buiten deze Kunstvestdagen kan je het ganse jaar door gedichten en poëzie lezen op de vensterramen van de huizen. Zeker een aanrader.

Een tuin in Renaissancestijl

Het Hof van Busleyden heeft een ingang langs de Frederik de Merodestraat en de Sint-Jansstraat. Aan de zijde van de Sint-Jansstraat bevind zich ook een zeer mooie tuin die je via een spitsboogvormig hekken of via de houten voetgangersdeur kan binnenstappen. In de tuin heb je zicht op twee mythologische beelden, die tot op vandaag nog steeds anoniem blijven.

Deel van de tuin van het Hof van Busleyden in Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Facebook/YouTube/Instagram)

De oorspronkelijke architectuur bestond uit Renaissancestijl met brede wandelgangen met geometrische patronen. De tuin en de erekoer hebben bij de reconstructie een eigentijdse signatuur gekregen bij gebrek aan historisch betrouwbare gegevens.  De tuin uit de 17e eeuw heeft een abstracte vorm gekregen met verhoogde grasperken en brede grindpaden met een knipoog naar de Renaissance. Als gekende kunstwerken zal u een collectie goudleer, en prachtig beeldhouw- en architectuurwerk ontdekken van de kunstenaar Lucas Fayd’herbe.

Tijdens de maand augustus word ieder jaar het gratis muziek festival Maanrock georganiseerd. Om tegemoet te komen aan liefhebbers van klassieke, jazz of andere genres worden in de tuin van het Hof van Busleyden ook concerten ingericht. Meer informatie hierover vind je op de evenementen pagina of op De Zomer is van Mechelen website.

Besloten Hofjes van de zusters Augustinessen, de Gasthuiszusters

De restauratie en renovatie staat echter niet stil, vanaf 2018 kan je de Besloten Hofjes zoals ze genoemd worden in al hun glorie bewonderen.

Neen, deze Besloten Hofjes zijn geen buiten tuintjes maar echte kunstwerken ( retabelkastjes ) gemaakt voor de Mechelse Gasthuiszusters. Een prachtige informatieve video over deze Besloten Hofjes kan je bekijken op de website van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. Lees hier meer over dit onderwerp. Liefhebbers van kunst zullen in het museum ruim aan hun trekken komen. Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

Beiaardier worden in Mechelen

In het Hof van Busleyden was tot voorheen de Beiaardschool Jef Denijn gevestigd, die zich bevond in het hoekhuis’t Schipke. De Beiaardschool Jef Denijn, die zich nu bevind in de Bruul te Mechelen, is dan ook de oudste ter wereld, wat voor onze stad uniek is. De 49 klokken werden in 1953 gegoten in de stad Doornik.

Beiaardspel kan men vandaag de dag nog steeds leren. Deze studierichting herbergt ook enkele vakken net zoals een andere normale school. Piano, muziektheorie, harmonie, beiaardbewerking maar ook geschiedenis behoort tot de algemene vakken. Het is een middelbare opleiding die direct aansluit op het basisonderwijs en eindigt op het niveau van Hoger Beroepsonderwijs. Zin om Beiaardier te worden, lees dan hier verder.

Hoe bereik ik het Hof van Busleyden ?

Locatie : Frederik de Merodestraat, 65-67 te Mechelen
Toegang : open van 10.00 tot 17 uur. Gesloten op maandag.
Te voet : Vanaf de Grote Markt is het ongeveer 10 minuten wandelen.
Met de auto : Aanbevolen word om gebruik te maken van de ondergrondse parkings Veemarkt of Grote Markt. Let op, de nabijgelegen Sint-Jansstraat is voor auto verkeer enkel toegankelijk voor bewoners.
Openbaar vervoer : Er is een bushalte op 5 minuten stappen van het Hof van Busleyden. Bus nrs 02, 05, 500, 550, 551 en 552 kan u nemen vanaf het Centraal Station te Mechelen.
Meer recente informatie over het Hof van Busleyden kan je volgen op de Facebook pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *