Kokmeeuw prijkt aan Zennedijk in gemeente Hombeek

Natuurpark Rivierenland onthult 29ste Animalinaswerk in Hombeek

Dieren Natuur Toerisme

Kokmeeuw prijkt op magazijn langs Zenne

Hombeek, 14 maart 2024Op een magazijn naast Brug over de Zenne in Hombeek pronkt voortaan een kokmeeuw van de hand van graffitikunstenaar Dzia. Het is al de 29ste tekening in de Animalinasreeks van Natuurpark Rivierenland, die de aandacht wil vestigen op bedreigde diersoorten in de regio.

Kokmeeuw prijkt aan Zennedijk in gemeente Hombeek
Kokmeeuw prijkt aan Zennedijk in gemeente Hombeek
Foto credit Verschueren Eddy

Meer dan een graffitiproject

De Animalinaswerken zijn meer dan zomaar graffiti. Ze zijn bedoeld om mensen te verwonderen en te sensibiliseren over de kwetsbaarheid van onze natuur. “We willen de dieren in de kijker zetten en mensen laten zien dat we deze prachtige natuur moeten beschermen,” aldus Pieter Van Dievel, medewerker van Natuurpark Rivierenland.

Kokmeeuw prijkt aan Zennedijk in gemeente Hombeek
Kokmeeuw prijkt aan Zennedijk in gemeente Hombeek
Foto credit Verschueren Eddy

Toeristische route

Wetenschappelijke rapporten van het IPBES, WWF en EEA tonen aan dat 25% van onze planten- en diersoorten op aarde met uitsterven bedreigd is. Dit komt door vervuiling, klimaatverandering, overexploitatie, overbevissing, en veranderingen in landgebruik zoals verstedelijking en intensieve landbouw. Vooral in Vlaanderen is de natuur erg versnipperd, met kleine natuurgebieden die soms spottend ‘postzegelnatuur’ worden genoemd. Ook binnen de natuurbeweging is er een gebrek aan diversiteit.

Om dit aan te pakken en meer bewustzijn te creëren, is er een project gestart dat cultuur en natuur combineert. Een 100 km lange route in het Rivierenland verbindt diverse natuurgebieden en laat zien hoe deze versnipperde stukken natuur met elkaar kunnen worden verbonden. Langs deze route worden muurschilderingen geplaatst van lokale fauna, gemaakt door de graffitikunstenaar Dzia. Geluidsfragmenten, ontwikkeld door studenten van de lerarenopleiding Biologie aan de Thomas More-hogeschool, zullen beschikbaar zijn via een app van Visit Mechelen, inclusief QR-codes bij de kunstwerken. Ook wordt gewerkt aan een overnachtingsformule voor meerdaags toerisme en een ‘visitor payback’-systeem langs de route, om duurzaam toerisme te bevorderen en het bewustzijn voor de natuur te vergroten.

Kokmeeuw: symbool van de Zenne

De keuze voor een kokmeeuw in Hombeek is niet toevallig. Deze meeuwensoort is alomtegenwoordig langs de Zenne en symboliseert de rijke biodiversiteit van het Rivierenland. Het wit-grijs-zwarte kleurenpalet van de kokmeeuw zorgt bovendien voor een mooi contrast met de omgeving.

Kokmeeuw prijkt aan Zennedijk in gemeente Hombeek
Kokmeeuw prijkt aan Zennedijk in gemeente Hombeek
Foto credit Verschueren Eddy

Samenwerking met lokale partners

Natuurpark Rivierenland werkt voor elk Animalinaswerk samen met lokale partners. In Hombeek waren dat Olivier en Lauren van Janssen Renovatie, de eigenaars van het magazijn. “We vinden Animalinas een mooi project. Kunst en natuur samenbrengen is een fantastisch idee, en het maakt Mechelen nog aantrekkelijker,” aldus Olivier en Lauren.

De toekomst van Animalinas

De ambitie van Natuurpark Rivierenland is om de Animalinasroute verder uit te breiden en te promoten als een unieke toeristische attractie. “We willen mensen inspireren om onze natuur te ontdekken en te waarderen,” aldus Patrick Princen, Mechels schepen voor natuur en milieu.

https://www.facebook.com/verschueren.eddy
Kokmeeuw prijkt langs de oevers van de Zenne in Hombeek
Foto credit Verschueren Eddy

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

#NatuurparkRivierenland, #Animalinas, #graffiti, #kokmeeuw, #Zenne, #Mechelen, #natuur, #biodiversiteit, #toerisme, #duurzaamtoerisme, #kunst, #sensibilisatie, #bedreigdediersoorten, #wandelroute, #Rivierenland, #Vlaanderen, #België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *