Nieuwe onthaalbalie voor Sint-Romboutstoren

Nieuwe onthaalbalie Sint-Romboutstoren Mechelen

De onthaalbalie in de Sint-Romboutstoren is helemaal vernieuwd. Enkele ruimtelijke ingrepen en een gloednieuwe balie met digitale toepassingen lokken voorbijgangers naar binnen en bezorgen de tienduizenden bezoekers die er jaarlijks halt houden een nog warmer onthaal.

Werp een blik op het interieur de kathedraal van buitenaf

Voorbijgangers krijgen dankzij nieuwe glazen deuren in het tochtportaal van de Sint-Romboutstoren al van buiten een blik op het interieur van de kathedraal. Vroeger moest je eerst langs de zijingang wandelen alvorens de kathedraal te kunnen aanschouwen.

De twee grote, houten toegangspoorten zwaaien open als hoofdingang om passanten uit te nodigen tot een bezoekje. De balie zelf werd helemaal opgeschoven, waardoor een extra vluchtweg is vrijgemaakt. Dat zorgt voor meer veiligheid bij grotere evenementen in de kathedraal. De zijingang aan de kant van de Grote Markt blijft bestaan omwille van de rolstoeltoegankelijkheid.

Digitale beelden van de toren en skywalk

De balie zelf, links als je binnenkomt, werd helemaal in een nieuw kleedje gestoken. Ingebouwde digitale schermen geven beelden van hoe de toren er op de skywalk en tussenverdiepingen uitziet om twijfelaars over de streep te halen.

Naast de balie zie je een grote afbeelding van de doorsnede van de kathedraal met aanduiding van de verschillende verdiepingen en het bijhorend af te leggen aantal trappen weer. Er is ook ruimte voorzien voor merchandising. Verder kan deze balie ook afzonderlijk worden afgesloten wanneer de toren gesloten is, zonder dat het lijkt dat daardoor ook de kathedraal niet meer toegankelijk is.

Schepen van Toerisme en Cultuur Björn Siffer is blij met de vernieuwing: “De oude onthaalbalie was verouderd en verstopte het prachtige interieur van de kathedraal. Een vernieuwing diende zich aan, zeker als je weet dat hier meer buitenlandse toeristen langskomen dan aan de onthaalbalie in de Hallestraat.

Tegenover de nieuwe balie tref je een digitale infozuil waar bezoekers snel meer info kunnen opzoeken over Mechelen aan de hand van het touchscreen. Ook dit scherm blijft buiten de openingsuren van de toren toegankelijk. Tot slot werd de hele inkomruimte opgefrist met een likje verf, en werd overal betere signalisatie in verschillende talen aangebracht. De meertalige baliemedewerkers die elke bezoeker verwelkomen met info over de toren en kathedraal blijven op post. Zij zullen ook tips en info over de hele stad kunnen meegeven.

Schepen Siffer is enthousiast over de samenwerking: “Dit is opnieuw een voorbeeld van samenwerking, ditmaal tussen de Metropolitaanse Kerkfabriek en de toeristische dienst van Mechelen. Dit soort samenwerking maakt onze stad groot.”
Stad Mechelen en de Metropolitaanse Kerkfabriek investeerden samen zo’n 60 000 euro in de nieuwe balie.

De toren in cijfers:

  • 538 treden
  • 97,5 meter hoog
  • Gewicht van 42 000 ton
  • 33 728 bezoekers in 2015

Meer info: www.sintromboutstoren.be

Datum bericht : 26 februari 2016
Interview : Björn Siffer (schepen van Toerisme)
Afbeeldingen : Verschueren Eddy, Stad Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *