Religieus Mechelen

Kerken en Kathedralen sieren de historische stad

7 kerken en 1 kathedraal is Mechelen rijk. Vier barokke en vier gotische kerken liggen verspreid over de stad Mechelen. De belangrijkste en in de hele wereld gekende Sint-Romboutstoren en de Sint-Romboutskathedraal nabij de Grote Markt met uitzicht op de het stadhuis en de Grote Markt.

Het Aartsbisschoppelijk Paleis van Mechelen

Iedere stad in Europa heeft wel ergens een religieus patrimonium of geschiedenis. Ook Mechelen kan tellen op een aanzienlijk aantal kerken en religieuze gebouwen. Het aartsbisdom Mechelen – Brussel is dan ook gevestigd sinds 1559 in de Oude Begaardenstraat. Het Aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen is een belangrijk monument voor de stad. Het bevind zich nabij de Wollemarkt, een gezellig plein met café’s en terrasjes, waar het bij warme zomerdagen heerlijk vertoeven is in de schaduw van de Sint-Romboutskathedraal.

Het Aartsbischoppelijk paleis dateert uit de 18de eeuw, en is de residentie van de Aartsbisschoppen van Mechelen. Het sobere witte gebouw met italiaanse architectuur, siert tegenover de kathedraal, door zijn eenvoud, het is dan ook geclasseerd onder het classisisme. De italiaanse invloeden van het gebouw kunnen we dan ook terugvinden bij de italiaanse architect die tussen 1719 en 1741 het bouwproject leidde.

Achter het gebouw bevind zich een prachtige tuin, die u enkel in groep kan bezoeken. De rondleiding start aan de inkomhal en gaat verder langs de kapel en de verschillende salons om te eindigen in de tuin. Het Aartsbischoppelijk Paleis staat in verbinding met de Abdij of Refugie van Sint-Truiden en het idyllische Groen Waterke. Verdere informatie over het aartsbisschoppelijk paleis vind u hier.

Sint-Pieter-en-Paulkerk

Deze Sint-Pieter-en-Paulkerk staat pronkend op de Veemarkt. De barokke kerk heeft een zeer rijk interieur, waaronder de zijwanden die bedekt zijn met prachtige schilderijen. De Sint-Pieter-en-Paulkerk staat bol van kunstwerken en heeft nog steeds een intact interieur sinds de inrichting door de Jezuieten.

Sint Pieter en Paulkerk (Veemarkt/Keizerstraat) Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Na enkele jaren renovatie werken is het interieur van de Sint-Pieter-en Paulkerk terug in al zijn glorie te bewonderen sinds mei 2015. De schilderijen zijn helaas aangetast door de tand des tijds zoals men zegt. deze worden kortelings beetje bij beetje hersteld. De Jezuieten zijn de bouw van de kerk gestart ergens in het jaar 1670. Op 14 december 2016 werd in de kerk de urne met de ingewanden van Margareta van Oostenrijk gevonden na een archeologisch onderzoek. info …

Te bezichtigen : van 13.00 tot 17.00 uur. ( maandag gesloten )
Locatie : Keizerstraat 1 te Mechelen
Toegang : Gratis ( Een uitgebreide gids van de 8 belangrijkste kerken in Mechelen 8 € )
Naast de Sint-Pieter-en-Paulkerk zijn verschillende bushaltes. De pendelbus nr 01 stopt ook direct naast de kerk. Op 10 minuten wandelafstand ligt het Station Nekkerspoel. Met de auto kan je parkeren in de Keizerstraat of de ondergrondse parking van Vinci Park ( Veemarkt ). Meer

Begijnhofkerk

De Begijnhofkerk of de Sint-Alexius-en-Catharinakerk siert het Begijnhof van Mechelen. Het Begijnhof waaronder ook,de Begijnhofkerk is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. De plannen voor de kerk van het Groot Begijnhof van Mechelen dateren uit 1629. Net zoals het Aartsbisschoppelijk Paleis in Mechelen, is deze Begijnhofkerk ook geinspireerd op italiaanse architectuur.

Het interieur werd in 1910 volledig door Frans van Rickstal en Jan Bertens geschilderd in onder meer roze, turkoois, beige en lichtblauw. De Begijnhofkerk heeft enkele mooie pareltjes van kunstwerken waaronder een barok hoofdaltaar (1671) opgetrokken uit zwart en wit marmer met aan weerszijden de beelden van de twee patroonheiligen van de kerk, Alexius en Catharina, toegeschreven aan J. van der Steen.

Mooi bewerkte biechtstoelen en communiebank door J.F. Boecstuyns (1684-1701). Orgelkast door atelier van Pyperseel (1783) op het doksaal. In de sacristie bevindt zich de grootste schat: het kruisbeeld van Jérome Duquesnoy, de jongere (1602-1654). Voorts rijke verzameling schilderijen ondermeer van Jan Cossiers (1600-1671), T. Boeyermans en Luc Franchoys de jongere (1615-1681). De Begijnhofkerk is jaren verwaarloosd geweest, maar nu is men al enkele jaren dan toch gestart met de totale renovatie van de kerk.

De Begijnhofkerk kan bezocht worden in het Groot Begijnhof van Mechelen. Bezoekers moeten zich aanmelden aan de zijingang in de Sint-Alexiusstraat. Te voet kan u de kerk het makkelijkst bereiken, in de straten is geen parkeermogelijkheid.

De auto kan u eventueel parkeren op de parking van het Rode Kruisplein. Vanaf de parking is het 5 minuten te voet. Een tip, de parking is gratis op zaterdag en zondag. Meer info …

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is een Brabants gotische kerk en dateert uit de 14de eeuw. Reeds in 1236 zijn er vermeldingen te vinden van deze kerk met een grote rijkdom. De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk heeft prachtige glasramen, wat een mooi schouwspel geeft aan lichtinval.

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk
Foto Verschueren Eddy

Wat zeker het bekijken waard is, is een schilderij van Pieter Paul Rubens. Het drieluik schilderij is een pracht exemplaar gekend onder kunstenaars onder de naam “Triptiek van de Visverkopers”.

Verder is een unieke sacramentstoren te bewonderen en enkele muurschilderingen zoals de “Parabel van de Verloren Zoon“. Dichtbij de kerk bevind zich de Refugie van Grimbergen, deze behoorde tot de Norbertijnenabdij van Grimbergen sinds 1426. Vandaag doet dit gebouw dienst als parochiezaal en buurtcentrum. Nog meer informatie over de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk kan je hier en hier lezen.

De kerk bezichtigen kan van dinsdag tot zondag. Openingsuren zijn al naargelang het seizoen. Met de auto is de dichtstbijgelegen parking Lamot Q-Park. Met het openbaar vervoer van De Lijn nr 01 ( pendelbus ) is er een bushalte direct aan de kerk. De kerk bevind zich aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat en het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof.

Sint-Jan-de-Doper-en-Evangelistkerk

Een kerk met een rijk patrimonium en geschiedenis uit de 15de eeuw, is bij de Mechelse bevolking gekend als de Sint-Janskerk. De kerk bevind zich eveneens in hartje Mechelen en draagt zijn naam aan Sint Jan de Doper of Johannes de Doper, en Sint Jan de Evangelist. De kerk is Middeleeuws en gotisch. Vooraleer de huidige kerk hier werd gebouwd, stond er reeds een kapel gewijd aan Johannes de Doper. Opmerkelijk punt is dat de kerk tijdens de godsdienstoorlogen volledig werd geplunderd.

Ook hier is weer een kunstwerk “Aanbidding der Wijzen” uit 1617 te bekijken van Pieter Paul Rubens. In het jaar 2008 werden door het Vlaams Intstituut voor Onroerend Erfgoed in deze Sint Janskerk muurschilderingen ontdekt uit de 14de eeuw.

Het interieur bestaat uit prachtige muurschilderingen, beelden, schilderijen en vakmanschap als houtsnijwerk. Wenst u een bezoek te plannen aan de Sint Janskerk, dan kan dat in groep gereserveerd worden bij de Dienst Toerisme aan de Grote Markt te Mechelen. Meer info over de Sint-Jan-de-Doper kerk kan je lezen op deze website.

Sint-Katelijnekerk

De Sint-Katelijnekerk situeert zich aan de gelijknamige Sint-Katelijnestraat. De kerk uit de 14de eeuw in Gotische stijl is oorspronkelijk gebouwd in de armen wijk van Mechelen. Het is geen grote kerk maar eerder bescheiden en straalt in zijn eenvoud. Het interieur is hoofdzakelijk van houtsnijwerk.

Talloze verwoestingen tijdens de 2de helft van de zestiende eeuw door de Spanjaarden en de Geuzen heeft het interieur van de kerk dikwijls gewijzigd. Rond 1914 zijn ook verschillende schilderijen van bekende schildermeesters helaas in vlammen opgegaan.

Zeker het bekijken waard is het Jozefaltaar in de St.Jozefkapel. De preekstoel is van de hand van Pieter Valckx maar ontworpen door Theodoor Verhaegen.

Verder zijn er unieke biechtstoelen en vooral de prachtige glasramen te bewonderen. Prominent te zien in de Sint-Katelijnekerk is de Heilige Catharina, die het middelpunt was van folteringen in de Romeinse tijd wegens haar geloof. Achter de Sint-Katelijnekerk ligt het Klein-Begijnhof.
Te bezichtigen : van 13.00 tot 17.00 uur ( tot 16.00 uur winterperiode ). ( woensdag gesloten )
Locatie : Sint-Katelijnestraat te Mechelen
Toegang : Gratis ( Een uitgebreide gids van de 8 belangrijkste kerken in Mechelen 8 € )

Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk basiliek

Het begint allemaal in de 10e eeuw wanneer een Onze-Lieve-Vrouwebeeld op de oever van de Dijle word achtergelaten omdat het schip dat het vervoerde vastliep. De Mechelaars waren verbaasd, en hebben dan om het Mariabeeld te vereren het verplaatst naar een kapel in de buurt. Het hudige beeld van Onze-Lieve-Vrouw word jaarlijks meegedragen in de Hanswijkprocessie.

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk Basiliek is een Barok kerk gebouwd tussen 1663 en 1681, en net zoals andere kerken in Mechelen ontworpen door Lucas Faydherbe. De kerk heeft een combinatie van lang – en centraalbouw. De rotonde heeft een diameter van 15.50 meter en een koepelhoogte van 34 meter.

Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk Basiliek
Foto Verschueren Eddy

De mooiste kunststukken van de basiliek zijn borstbeelden van Ambrosius, Augustinus, Gregorius en Hiëronymus. De laatste twee bosrstbeelden zijn gebeeldhouwd door de Mechelse beeldhouwer Jan-Frans Boeckstuyns.

De preekstoel is het echte pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouw-van Hanswijk. De kansel is in 1746 gebeeldhouwd door Theodoor Verhaegen. Onderaan zie je twee levensgrote beelden van Adam en Eva waar een oude man spreekt tot Adam. Maria en het kind, bovenaan word Maria door engelen ten hemel gedragen. Kortom deze preekstoel is een juweeltje voor de kerk.
Te bezichtigen : van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie : Hanswijkstraat ( Dichtstbijgelegen parking Zandpoortvest )
Met het openbaar vervoer is er een bushalte Zandpoortvest op wandelafstand van de Basiliek.
Toegang : Gratis ( Een uitgebreide gids van de 8 belangrijkste kerken in Mechelen 8 € )

Binnenkort nog meer informatie over de kerken in Mechelen

Torens aan de Dijle draagt zorg voor het Mechelse Patrimonium, en zorgt er tevens voor dat u als toerist de mogelijkheid hebt om al dat moois te bezoeken. U kan Torens aan de Dijle contacteren voor meer informatie aan Van Beethovenstraat 10 of op de website. Telefoon +32 15 294030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *