Stadhuis van Mechelen op de Grote Markt
Iedere stad of gemeente in België heeft zijn gemeentehuis of stadhuis. Een stadhuis doet meestal dienst als ontmoetingspunt met de burger of inwoners. Het stadhuis van Mechelen bestaat uit drie delen, Keldermansvleugel of het Paleis van de Grote Raad, Belfort en Lakenhalle. Sinds 1914 doen deze gebouwen officieel dienst als Stadhuis. De administratieve diensten zijn vandaag grotendeels in het Huis van de Mechelaar.
Paleis van de Grote Raad of Keldermansvleugel
Dit linkse gedeelte van het historische stadhuis de Keldermansvleugel of Paleis van de Grote Raad werd gebouwd in 1526. Het afwerken van dit gedeelte heeft zomaar eventjes 400 jaar geduurd door geldtekort. De galerij aan de zijde Befferstraat werd een tijd lang gebruikt als winkelruimten omdat de bouw in 1547 werd stopgezet. Particulieren hebben toen het reeds gebouwde gedeelte ingenomen en zelf ingericht tot winkels.
Pas vanaf het jaar 1900 werd het neogotische gebouw afgewerkt. De opdrachtgever van deze vleugel was Keizer Karel V waarvan op het balkon zijn beeldtenis te bekijken is. Bij de burgers is dit gedeelte van het stadhuis het best gekend voor huwelijken.
Het is dan ook hier dat de trouwzaal, de raadzaal en de kolommenzaal zich bevinden. De raadzaal word nog steeds gebruikt voor de gemeenteraad van de stad. Liefhebbers van wandtapijten kunnen in deze vertrekken ondermeer een 16de eeuws wandtapijt zien over De Slag van Tunis, Zitting van het Parlementonder Karel de Stouteuit 1587 en nog veel meer prachtige kunstwerken.
Wanneer u het stadhuis binnen wandelt langs de Grote Markt ( Noordvleugel of Keldermansvleugel ) dan merk je direct de ontvangstzaal op met een neogotische schouw. Aan de rechterzijde van de schouw zie je de monumentale eretrap die u naar de Trouwzaal begeleid.
Het Belfort uit de 14de eeuw
Het middengedeelte van het stadhuis is het Belfort. Een Belfort of een Hallentoren is een wachttoren met een stormklok of alarmklok. Het middengedeelte is gotisch en dateert uit de 14de eeuw, enkele barok elementen werden toegevoegd in de 17de eeuw. De toren wat uiteindelijk een Belfort moest worden is echter nooit afgewerkt. Als alternatief werden dan in de 16de eeuw twee torentjes geplaatst. De keuze om dienst te doen als Belfort werd toegewezen aan de Sint-Romboutstoren. Ondanks het onafgewerkte Belfort werd het door UNESCO toch als wereldcultuurerfgoed erkend.
De Lakenhal van Mechelen
Vanop de Grote Markt zie je aan de rechterzijde van het stadhuis de Lakenhal gebouwd in de 14de eeuw. De naam Lakenhal is de juiste benaming voor de toenmalige handel in textiel die in Mechelen zeer belangrijk was van de 15de tot de 16de eeuw. Later werd Lakenhal of Lakenhalle gebruikt als gevangenis en nog later als onderkomen voor de Mechelse brandweer. Ook de politie heeft in de Lakenhal een onderkomen gehad. Bewoners uit Mechelen herinneren zich nog de politieman die aan het punt Grote Markt en Bruul het verkeer in goede banen leidde. Dit gedeelte heeft in de loop der tijden verschillende verbouwingen ondergaan. Net om de hoek aan de Hallestraat, tegenover dienst Toerisme Mechelen bevind zich een oude arduinen waterpomp in een nis uit het jaar 1787.
Het stadhuis en het Binnenplein
In 1975 is een nieuwbouw opgetrokken aan de zijde van de Hallestraat waar voordien de Bauwenstoren stond. Op het binnenplein van het stadhuis zie je vandaag een mix van de nieuwbouw en het historische gedeelte. Op het binnenplein staat een prachtig beeldhouwwerk uit 1950 “Moeder en Kind” van Ernest Wijnants. Het binnenplein van het stadhuis word soms gebruikt bij evenementen zoals de kerstmarkt, en er bevind zich een openbaar familie toilet. Iedereen kan hier terecht, er is een baby verzorgingskamer en is toegankelijk voor mindervaliden. het toilet is voor kinderen helemaal aangepast, Mechelen wil hiermee zijn naam als kinderstad hoog houden.
Bron : Mechelen.mapt, Onroerend Erfgoed, Wikipedia