Corona vaccinatie medewerkers AZ Sint-Maarten Mechelen

AZ Sint-Maarten start vaccinatie medewerkers

Economie

AZ Sint-Maarten kreeg op donderdag 21 januari 2021 ‘s avonds het goede nieuws van de overheid dat het ziekenhuis mag starten met de vaccinatie van zo’n 10% van de medewerkers. Een goede halve dag na de toezegging, vrijdag om 13 uur, start AZ Sint-Maarten met de vaccinatie.

AZ Sint-Maarten was al van begin deze week klaar met de interne organisatie van de vaccinatie maar moest wachten op groen licht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dit is er nu gekomen.

Corona vaccinatie medewerkers AZ Sint-Maarten Mechelen
Corona vaccinatie medewerkers AZ Sint-Maarten mag starten
Foto AZ Sint-Maarten Mechelen

Tevreden met deze belangrijke stap

Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten vertelt “We zijn zeer tevreden dat we vandaag deze stap kunnen zetten. Al onze medewerkers (zowel verplegend, paramedisch, zorgondersteunend, als administratief personeel), artsen en vrijwilligers krijgen de kans om zich de komende weken te laten vaccineren. In totaal zo’n 2.000 personen. In een eerste fase starten we met een deel van het persoon op basis van het aantal vaccins dat de overheid beschikbaar stelt én de criteria m.b.t. prioritaire doelgroepen die door de overheid zijn bepaald.

Die vaccinatie-operatie vraagt een hele coördinatie. “Het is een aanzienlijke logistieke organisatie om 2.000 personen tweemaal te vaccineren zonder dat hierbij de dagelijkse werking van het ziekenhuis in het gedrang komt.”

Congrescentrum wordt vaccinatiecentrum

AZ Sint-Maarten heeft haar congrescentrum ingericht als vaccinatiecentrum met drie vaccinatielijnen. Zo kunnen gelijktijdig drie personen gevaccineerd worden, incl. de administratieve afhandeling. De totale capaciteit bedraagt 400 tot 500 vaccinaties per dag indien de voorraad vaccins dit toelaat. Wanneer de volledige doelgroep z’n eerste vaccin zal gekregen hebben, kan het ziekenhuis momenteel niet zeggen. “We zijn hiervoor afhankelijk van de levering van vaccins. We hopen op midden februari. Maar dit is onder voorbehoud,” zegt Jan Ennekens.

Globaal rekent de overheid op een vaccinatiegraad van 70% bij de brede bevolking. “Onze medewerkers hebben van dichtbij meegemaakt wat een corona pandemie voor gevolgen heeft voor een patiënt en voor een ziekenhuis in het algemeen. Ik verwacht dat onze medewerkers massaal hun verantwoordelijkheid opnemen en zich laten vaccineren om zo zichzelf, onze patiënten, hun familie en relaties te beschermen tegen COVID-19. Wanneer we mogen vergelijken met de griepvaccinatie dan mogen we alvast het beste verwachten. In vergelijking met 2019 lieten zich aanzienlijk meer medewerkers tegen de griep vaccineren. Bij verpleegkundigen op hoogrisicoafdelingen bijvoorbeeld liep de vaccinatiegraad op tot bijna 100 procent.” besluit Jan Ennekens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *