Maria Van Deyckpark in Mechelen officieel geopend

Maria Van Deyckpark officieel geopend

Openbare Werken Parken en Tuinen

Nekkerspoel is groene parel rijker

De wens van Maria Van Deyck is vandaag uitgekomen. Tussen de Nekkerspoelstraat en de Paardenkerkhofstraat kan de Mechelse wijk Nekkerspoel nu genieten van een weelderige, boomrijke tuin van 7.300 m2. De tuin, met hondenweide, buitenklasje en binnenkort ook fruitbomen, werd officieel geopend op zaterdag 25 mei 2024.

Droom van Maria Van Deyck in vervulling
Droom van Maria Van Deyck in vervulling met eigen park in Nekkerspoel
Foto Stad Mechelen

Maria Van Deyck, ook wel ‘Mit’ genoemd, was altijd een fervent voorstander van groen. “Groen is meer waard dan geld,” zei ze vaak. Nog voor haar overlijden in 2019 had ze al gesprekken met het stadsbestuur over de toekomst van haar tuin. Na haar overlijden schonk ze die aan de Koning Boudewijnstichting. Op 25 januari 2024 werd er vervolgens een erfpachtovereenkomst van 99 jaar getekend tussen de stichting en het Mechelse stadsbestuur om de droom van Maria uit te laten komen.

Eerbetoon aan een bezielde vrouw

Burgemeester Bart Somers benadrukte in zijn toespraak de vastberadenheid van Maria Van Deyck om haar geliefde tuin te behouden. “Zelf stuurde ze de ene na de andere projectontwikkelaar die het domein wilde verkavelen wandelen,” aldus Somers. “De definitieve bestemming als buurtpark is dan ook een postuum saluut aan de bezieler van dit stukje paradijs in Nekkerspoel.

Een groene oase in de wijk

Naast de tuin van 73 are zijn er ook twee bouwgronden en het huis van Maria en haar wijlen echtgenoot, Roger Medart, inbegrepen in het nieuwe park. Het huis is afgebroken om de toegang tot het park langs de Nekkerspoelstraat te vergroten.

Maria Van Deyckpark in Mechelen officieel geopend
Maria Van Deyckpark in Mechelen officieel geopend
Foto Stad Mechelen

In het volgend plantseizoen komen er fruitbomen met bloemrijke grasveldjes rond de ingangen van het park. Doorheen het park zijn er ook wandelpaadjes aangelegd en zijn er nog 9 bomen aangeplant. Met boomstronken in de vorm van een klein amfitheater is er een buitenklasje ingericht en met een kastanjehouten omheining is een schaduwrijke hondenweide toegevoegd. De bestaande aanplanting is volledig behouden, net zoals Maria dat had gewild.

Natuurbeleving voor jong en oud

Schepen van natuur- en groenontwikkeling, Patrick Princen, is verheugd over de nieuwe groene ruimte in Nekkerspoel. “Maria haar hart zat op de juiste plaats, ze koesterde met veel liefde haar tuin en de natuur. Dat gedachtegoed zetten we graag door in de volledige wijk. Samen met het vernieuwde Kalverenpark, het Papenhofpark en de Vrouwvliet maken we een groene ader door de wijk naar de Dijle. De tuin van Maria is daarin een erg belangrijk puzzelstuk die we net zoals haar zullen koesteren met de hele buurt.

Maria Van Deyck Park in Nekkerspoel te Mechelen geopend
Maria Van Deyck Park in Nekkerspoel te Mechelen geopend
Foto Stad Mechelen

Opening met de buurt

De officiële opening van het Maria Van Deyckpark vond plaats op zaterdag 25 mei 2024, samen met de buurtbewoners. Zij kregen ook zaadbommen mee om te verspreiden in het park of om thuis te planten.
Meer info https://www.mechelen.be/parken-en-tuinen en

Het Maria Van Deyckpark volgt de openingsuren van het Kalverenpark met seizoensgebonden aanpassingen.

Openingsuren:

  • November tot en met februari: 9u tot 17u
  • Oktober en maart: 9u tot 18u
  • April tot en met september: 9u tot 20u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *