Bleukensweide met schaatplezier in de winter

Schaatsers genieten van geopende natuurijspiste de Bleukensweide

Sport Toerisme Vrije tijd

De ijskoude temperaturen van de voorbije weken zorgden voor een bevroren Bleukensweide in Mechelse deelgemeente Leest. Het was even wachten maar gelukkig bereikte het ijs afgelopen vrijdag een dikte van 7 cm en plaatsten de ijsmeesters de groene vlag. Het schaatsplezier kon beginnen ! 

Veel schaatsers beleven het weekend van hun dromen op de Bleukensweide (Lees/Mechelen)
Foto Leo De Nijn

Heel wat mensen kijken niet reikhalzend uit naar de koude wintermaanden. Dat ligt anders bij verwoede schaatsers en families met kinderen. Het afgelopen weekend was het dan ook een ware trektocht voor een dagje uit schaatsplezier. Hier hadden ze zolang naar uit gekeken ! Heel wat anders dan Mechelen in Vuur en Vlam.

Bleukensweide met unieke functie

De Bleukensweide is naast een natuurgebied eerst en vooral een waterbufferbekken. (Bekijk mijn video uit 2021 en ontdek de Bleukensweide in de zomer). Bij hoge waterstand vangt de weide het water op bij hoogtij van de Zenne, zodat de gracht errond niet overstroomt. 

Schaatsen op de Bleukensweide
Foto Leo De Nijn
De Bleukensweide trekt heel wat volk op koude winterdagen
Foto Leo De Nijn

De unieke functie van de Bleukensweide zorgt ervoor dat het waterpeil niet enorm diep is, hooguit een dertigtal cm. Dat maakt dat bij de vriestemperaturen de overstroomde weide snel veilig aanvriest. Dankzij de ervaring van februari 2021 konden we nu snel schakelen. Een dikke merci aan het polderbestuur, de ijsmeesters van het Agentschap Natuur en Bos, onze eigen diensten hebben we er nu voor kunnen zorgen dat er veilig en naar hartenlust op de Bleukensweide kan geschaatst worden. Momenteel is de ijsdikte 6,5 cm en morgen zal deze nog aandikken tot zeker een 7 cm afgaand op de evolutie van vorige nachten. De ijsmeesters houden ter plekke de ijsdikte nauwkeurig in de gaten zodat de veiligheid gegarandeerd blijft”, zegt schepen van natuur en milieu Patrick Princen

Burgemeester Alexander Vandersmissen vult aan: “Schaatsen is een van de troeven van de Mechelse winter. Een belangrijke toeristische seizoenstrekpleister van onze dorpen. Afgaande op het succes van de vorige edities verwachten we weer veel volk en vooral een goede sfeer. Mechelen op zijn Best.”

Schaatsen of niet

Een groene vlag betekent dat je op het ijs mag, een rode betekent dat het ijs niet betreden mag worden. Uiteraard blijft schaatsen op de Bleukensweide op eigen risico. Zo mag je alleen als schaatser op het ijs en is het aangeraden om niet samen te groepen met meer dan 5 personen. De duur van de schaatspret hangt af van de temperatuur en hoe goed het ijs houdt onder de schaatsers die op bezoek komen. Wanneer de veiligheid in gevaar komt, zullen de ijsmeesters de rode vlag hijsen en zullen mensen het ijs moeten verlaten.

Bleukensweide met schaatplezier in de winter
Bleukensweide met schaatplezier in de winter
Foto Leo De Nijn

Bezoekende schaatsers moesten hun eigen afval terug meenemen aangezien er geen afvalbakken aanwezig zijn. Wie met de auto kwam moest rekening houden met de huidige parkeerverboden. Er werd aangeraden om met de fiets te komen of het openbaar vervoer te nemen. Voor zover bekend werd hier goed gevolg aan gegeven.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *