‘Amazing Haydn 2021’

Geen categorie

25 jaar Haydn-Genootschap Vlaanderen

Na een jaar stilte door corona is er ‘Amazing Haydn 2021’ de feesteditie van het ‘Wiener Klassik Festival’. Tevens staat deze editie in het teken van 100 jaar Burgenland, Oostenrijks meest oostelijke en jongste Bundesland, tevens Haydns voormalige Heimat- waar het voor het Haydn-Genootschap 25 jaar geleden allemaal begon.

Amazing Haydn Klassieke Concerten
Foto Verschueren Eddy

Door corona kon slechts één concert editie 2020 doorgaan. Dit stond in het kader van het Internationale Beethovenjaar. In de lente van 2020 had het Haydn-Genootschap om diezelfde reden ook al haar vierdaagse muziekreis “Beethoven meets Haydn” naar het Duitse Bonn dienen te schrappen.

25 jaar Haydn-Genootschap Vlaanderen

In 2021 bestaat het Haydn-Genootschap 25 jaar. De vereniging focust zich op leven en werk van Joseph Haydn, naast Mozart en Beethoven één van de drie “groten” uit de periode van Weense Klassiek, en werd in 1996 opgericht in de schoot van de Oostenrijkvereniging Servus. Aan de basis ervan lag het fenomenale succes van een oorspronkelijk als eenmalige activiteit geprojecteerd Haydn-Festival i.s.m. de befaamde Haydn Festspiele in Eisenstadt, waarmee Servus haar 10-jarig jubileum de nodige glans wou bijzetten.

Tussen 1996 en 2011 organiseerde het Haydn-Genootschap negen tweejaarlijkse uitermate succesvolle Haydn-Biënnales, samen goed voor een kleine tachtig concerten, waarvan het overgrote deel in Mechelen, maar ook in Antwerpen, Brussel en de Brusselse Rand

Door de economische crisis van 2008, die uiteindelijk ook het wegvallen van zowat alle sponsoring tot gevolg had, oordeelde het Haydn-Genootschap in 2011 dat het welletjes was geweest. Besloten werd om de Haydn-Biënnale op te doeken en ze te vervangen door het bescheidenere, maar nu wel jaarlijks weerkerende “Amazing Haydn”. In 2021 is men hiervan intussen al aan de 10e editie toe.

Na 25 jaar is de concertcyclus in Mechelen een begrip geworden. Omwille van corona moest echter ook het vooropgestelde feestprogramma voor 2021 grondig hertekend te worden. Het uitnodigen van musici uit het buitenland maakt het organiseren er in coronatijd niet eenvoudiger op. Toch gelooft het Haydn-Genootschap erin dat het de juiste beslissing nam om de concerten, met volledige inachtname van alle veiligheidsnormen, kost wat kost, te laten doorgaan.

Op die manier wordt tegemoet gekomen aan de roep en de verzuchtingen van zowel publiek, musici en organisatoren, om ieder op zijn specifieke manier, deze nog steeds moeilijke tijd, met mooie muziek, zo aangenaam mogelijk te overbruggen.  

De concerten 

Zondag 10 oktober 2021 – 15.00 uur
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal, Bruul  – Mechelen
Voor dit openingsconcert van “Amazing Haydn 2021” gaan wij voor een bijzonder super-gevarieerd en fijnzinnig programma met pareltjes uit de Weense klassieke periode en de Romantiek. De Wiener Instrumentalsolisten zijn internationaal zeer gevraagd. Het ensemble belichaamt op subtiele wijze wat als onvervalst “Wienerisch” kan worden omschreven.. Werk van Haydn, Schubert, Mahler, Rossini en Beethoven.

Wiener Instrumentalsolisten
Foto Haydn-Genootschap Vlaanderen

Zondag 17 oktober 2021 – 15.00 uur  
Kerk van Sint-Jan-Baptist-en-Evangelist, Sint-Janskerkhof  – Mechelen
In 1806 voltooide Ludwig Van Beethoven zijn strijkkwartet “Opus 59/1”. Hij droeg de vierdelige compositie op aan graaf Razumovsky, diplomaat en Russische ambassadeur in Wenen en één van zijn belangrijkste mecenassen. Dit vermaarde opus wordt in dit concert geflankeerd door strijkkwartetten van die twee andere grote Wiener Klassik-componisten; Haydn, die aanzien wordt als de vader van het Strijkkwartet, en Mozart die zich maar wat graag door Haydn liet inspireren. Kom genieten van dit virtuoze Europese toptreffen, door het befaamde Razumovsky Quartett Wien. Dankzij de verbondenheid van de familie Razumovsky met de eigen traditie, hebben de musici hun artistieke Heimat in het Razumovsky stadspaleis in Wenen. Werk van Haydn, Mozart en Beethoven.

Razumovsky Quartett Wien
Foto Haydn-Genootschap Vlaanderen

Zondag 24 oktober 2021 – 15.00 uur 
Sint-Pieter-en Paulkerk, Veemarkt – Mechelen
De naam van het Haydn Chamber Ensemble Eisenstadt van drie internationaal gelauwerde solisten en kamermuziekspecialisten toont overduidelijk aan dat de focus in het repertoire van het Haydn Chamber Ensemble op het oeuvre van Joseph Haydn en zijn tijdgenoten ligt. Hun regelmatige samenwerking met gerenommeerde musici heeft tot doel het kamermuziekspectrum in zijn volle kleurenpracht aan bod te laten komen. Een staaltje van hun veelzijdig en contrastrijk repertoire levert dit bijzondere concert. Werk van Haydn, Mozart, Rachmaninov en Piazzolla.

Haydn Chamber Ensemble
Foto Haydn-Genootschap Vlaanderen

Zondag 31 oktober 2021 – 15 uur 
Begijnhofkerk, Nonnenstraat – Mechelen 
De Haydn-Akademie Eisenstadt, het orkest van het Joseph Haydn Konservatorium, onder dirigente Chariklia Apostolu, verenigt de meest getalenteerde studenten van dit internationaal gerenommeerde conservatorium dat dit jaar 50 jaar bestaat.

De Haydn-Akademie stelde voor die gelegenheid een programma samen met Weense Klassiek van het zuiverste gehalte. Naast een symfonie van Haydn horen wij ook zijn beroemdste Celloconcerto. Hiervoor tekent de jonge super-getalenteerde Venezolaanse cellist Danilo Ugarte.  Haydn is tijdens dit bijzondere concert in goed gezelschap van zijn allerbeste vriend W.A Mozart en zijn lievelingsleerling Ignaz Pleyel.

Haydn-Akademie Eisenstadt
Foto Haydn-Genootschap Vlaanderen

Reserveer je plaatsen

Tickets in voorverkoop:  € 23  Abonnement 3 concerten = € 65  – Abonnement 4 concerten = € 87
Reserveren, uitsluitend met Covid Safe Ticket
Via mail aan haydngenootschap.servus@telenet.be of telefonisch op +32 (0)15 331103 en betalen op rekening BE 36 2300 4320 0281 en of via www.uitinmechelen.be

Tekst en foto’s Haydn-Genootschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *