Passiespel van Jezus in Begijnhofkerk

DE PASSIE VAN JEZUS in Begijnhofkerk

Concerten Kunst en Cultuur Vrije tijd

Een verhaal van toen voor mensen van nu 

Op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 maart 2023 wordt de Mechelse Begijnhofkerk het  decor van DE PASSIE VAN JEZUS. Onder de vleugels van regisseur Willem Verheyden neemt deze  twintigste editie een nieuwe artistieke vlucht. Het wordt een rake, eigentijdse voorstelling met  poëtische teksten, krachtige tableaux vivants en ontroerende muziek. Tickets bestellen kan via  uitin.mechelen.be. 

De Passie van Jezus - Begijnhofkerk-Mechelen
DE PASSIE VAN JEZUS – Begijnhofkerk-Mechelen

Het passiespel herleeft na 11 jaar in Mechelen

Van 1976 tot 2012 was ‘Het passiespel’ een vaste waarde in de Mechelse Begijnhofkerk. Toen viel – onder meer door verbouwingen – het project jarenlang stil. Tot nu dus. Want  bezieler en teamleider van de stuurgroep Herman Vandeneede vroeg regisseur Willem  Verheyden om samen het project nieuw leven in te blazen. Met een prachtige voorstelling als resultaat.  

Levende schilderijen

In DE PASSIE VAN JEZUS spelen muziek, woord en beeld prachtig op elkaar in’, vertelt  Willem Verheyden. ‘Maar behalve kunsten, brengt DE PASSIE VAN JEZUS vooral ook  mensen samen.’ De diversiteit in de groep spelers is groot: met leeftijden van 6 tot 80 jaar  en mensen van uiteenlopende achtergrond.  

Onder de regie van Willem Verheyden, met assistentie van Joke Tulleneers, repeteren  momenteel zo’n 70 spelers om het passiespel tot leven te brengen in krachtige, stille  houdingen, als levende schilderijen. De spelers dragen kostuums die studenten van de mode opleiding van Ursulinen Mechelen ontwierpen en maakten. Daarnaast zijn er ook extra  kostuums en rekwisieten van de Hanswijkprocessie én dierenfiguren van de hand van Paul Contryn.  

Het verhaal van elke mens

Willem Verheyden creëerde 43 prachtige tableaux vivants. Voor de compositie ervan inspireerde hij zich op bestaande kunstwerken (waarvan ook een aantal uit Mechelse  kerken), tekeningen, beeldhouwwerken, etsen, schilderijen, wandtapijten, muurschilderingen,  maar ook filmbeelden van vroeger en nu. Paul Contryn schetste de nieuw samengestelde  composities. 

Schrijfster Marlies Verdoodt schreef poëtische teksten op maat van deze twintigste editie. ‘Ze tillen het verhaal van leven en lijden van Jezus naar mensen van nu. Ze raken en doen  stilstaan, bieden herkenning en houvast’, vertelt Marlies Verdoodt. Zo wordt DE PASSIE  

VAN JEZUS zoveel meer dan zijn verhaal. Het wordt het verhaal van elke mens. Podcaststem Achille Van Ingelgem en radiostem Marie Neefs brengen deze teksten tijdens de  ontroerende voorstelling. 

DE PASSIE VAN JEZUS_Judaskus_ Copyright Stanislas Huaux
DE PASSIE VAN JEZUS_Judaskus_
Copyright Stanislas Huaux
Passiespel van Jezus in Begijnhofkerk
DE PASSIE VAN JEZUS_Intrede Jeruzalem_Begijnhofkerk-Mechelen
Copyright Stanislas Huaux

Live muziek

Voor de muziek nam Willem Verheyden, Piet Van Bockstal (zelf inwoner van het Begijnhof) onder de arm. Piet Van Bockstal bouwde een rijke muzikale carrière uit, zowel nationaal als internationaal. Hij selecteerde de muziek en brengt een ensemble van muzikanten samen. Alessandro Cervino, Frederika Mareels, Kristien Ceuppens, Noa Vanden Broucke en Tutku  Sahinalp omkaderen woord en beeld met muziek van Bach en zijn tijdgenoten. 

Kunstboek DE PASSIE VAN JEZUS in verstilde woorden en sprekende  beelden 

De teksten worden uitgegeven in een prachtig kunstboek. Ze schitteren naast de foto’s van  fotograaf-kunstenaar Stanislas Huaux, inwoner van het Begijnhof, van zowat de helft van de  tableaux vivants. Na de voorstelling kan het boek ingekeken en aangekocht worden. 

DE PASSIE VAN JEZUS kwam tot stand met steun van Stad Mechelen en Kerkfabriek  Catharina Mechelen. 

DE PASSIE VAN JEZUS_Laatste Avondmaal_Copyright Stanislas Huaux
DE PASSIE VAN JEZUS_Laatste Avondmaal_
Copyright Stanislas Huaux

Praktische info 

De voorstellingen van DE PASSIE VAN JEZUS vinden plaats op woensdag 29, donderdag 30  en vrijdag 31 maart 2023 telkens om 20.30 uur in de Mechelse Begijnhofkerk. Speciaal voor  de voorstellingen worden in de kerk lichtbruggen en een publiekstribune gebouwd o.l.v. Dirk  Swiggers. 

Tickets bestellen kan via UIT in Mechelen Tickets kosten 10 € voor volwassenen en 7 € voor studenten. Kinderen onder 12 jaar genieten gratis van de voorstelling (maar moeten  ook een plekje reserveren) en wie recht heeft op het UITpas Kansentarief betaalt 2 €. 

Meer informatie over de voorstelling en het boek op depassievanjezus.be. Een blik achter de schermen via www.facebook.com/depassievanjezus.begijnhofkerkmechelen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *