Mini-ondernemingen verkopen op de zaterdagmarkt in Mechelen

Jonge ondernemers verkopen zelfgemaakte producten

Economie

Toekomstige ondernemers verkopen op de Mechelse zaterdagmarkt

Op de zaterdagmarkt kregen de marktkramers het gezelschap van jonge collega’s. Tijdens de mini-marktdag stelden zeventien miniondernemingen onder de gaanderij aan het stadhuis alles in het werk om hun producten aan het publiek te tonen en aan de man te brengen.

Minionderneming Sacallure – Ursulinen Mechelen
Foto Leo De Nijn

Samen met Voka-Kamer van Koophandel Mechelen en de stad Mechelen geven we zeventien miniondernemingen de kans om deze marktdag te houden. Op deze manier betrekken we mensen uit het middelbaar onderwijs zeer nauw bij de ondernemerswereld. Zij zijn immers onze ‘ondernemers van de toekomst’. Er is geen betere manier dan deze om hen daar mee vertrouwd te maken”, zegt Chris Rits van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), en initiatiefnemer van de jaarlijkse wedstrijd die voor de 19de keer doorging.

Naar traditie staat deze jaarlijkse kleurrijke markt onder de gaanderij van het Mechelse stadhuis. De Miniondernemingen brengen steeds een grote diversiteit aan producten, zoals eco-dierenspullen, gepersonaliseerde totebags en t-shirts, plantjes, gedecoreerde flessen en kaarsen, bedrukte kleding, koffiebonen en zelfs fruitsap van bij de boer. Een jury ging op zoek naar de mooiste stand, het vlotste verkoopteam en de beste verkoopaanpak.

Re.Candle.it
Foto Leo De Nijn

Een van de vijf deelnemende kaarsenmini’s, Melt For You uit het Scheppersinstituut Mechelen, bracht haar boodschap zo over. “Wat ons van de andere mini’s onderscheidt, die ook kaarsen produceren, is dat wij geurkaarsen maken met een verrassende, positieve boodschap. De klant ontdekt ze écht wanneer de kaars is aangestoken. Een leerrijke voormiddag, de contacten met het publiek en de manier om ons product aan de man te brengen”, zegt een tevreden Ellen Verheyden en Toulouse Dehouck.

Vruchtensap van de boer

Kris Delrue, zo’n 20 jaar leercoach bij Sjabi in Puurs, wist zijn drie teams te overtuigen om mee te doen en keer richting Klein-Brabant met een prijs. Minionderneming Vitie, de zesdejaars, pakte de prijs die door de mini-ondernemingen zelf is bepaald. “We zijn zelf appelen en peren gaan plukken bij een lokale boer en lieten die vervolgens professioneel persen door de Sapmobiel in het Vrijbroekpark in Mechelen. Het is veel werk, maar wel ontzettend leerrijk en leuk om te doen”, zeggen de bestuurders van Vitie.

Het gros van de mini-ondernemingen deed goede zaken. Op de middag werden de deelnemers in het stadhuis ontvangen voor de prijsuitreiking.

Mini-ondernemingen verkopen op de zaterdagmarkt in Mechelen
Winnende miniondernemingen 2021
Foto Leo De Nijn

Winnaar die als ‘neusje van de zalm’ werd uitgeroepen was Sacallure van de Ursulinen Mechelen. Zij produceren gepersonaliseerde totebags met prints en designs die vooral de jeugd van tegenwoordig aanspreekt. De tweede, ‘bijna beste prijs’, ging naar RecTroup van het Atheneum Boom voor het maken van kaarsen en persoonlijke Spotify platen.

De ‘beste mini op vlak van duurzaamheid’ werd uitgereikt aan Re.Candle.it van het Sint-Ursula-Instituut uit O.L.Vrouw-Waver. “De leerlingen maken zelf gegoten kaarsen uit gerecupereerde was van oude kaarsen, aangepast naar de seizoenen”, besluit de jury.

In de prijzen vallen is plezant, maar niet noodzakelijk”, klonk het bij vele andere jongeren tijdens de prijsuitreiking die met een drankje werd afgerond.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Leo De Nijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *