Jongste schepen Arthur Orlians volgt Koen Anciaux op

Geen categorie

Op het stadhuis in Mechelen werd Arthur Orlians donderdag officieel voorgesteld als opvolger van Koen Anciaux. Met een leeftijd van 27 is Orlians dan ook de jongste schepen ooit in de Maneblussersstad.

Arthur Orleans neemt fakkel

Als blogger van grotendeels het schrijven van toeristische berichten, voelde ik me toch ergens aangetrokken om deze schepenwissel en de carrière van Koen Anciaux (61) met u te delen. Twintig jaar lang heeft Koen Anciaux onafgebroken de Mechelse politiek mee bepaald en is of was dan ook het langstzetelend. Dat de schepenwissel er zat aan te komen dat was al een tijdje bekend, maar toch bij het lezen van het persbericht overviel me een gevoel dat moeilijk te beschrijven was.

35 jaar gemeenteraadslid stad Mechelen

De weg die Koen Anciaux de voorbije 35 jaar als gemeenteraadslid heeft afgelegd is niet min. 22 jaar daarvan heeft hij als liberaal schepen mee de groei van Mechelen bepaalt. Dat politiek een passie is, dat is duidelijk. Eens in de politiek is er moeilijk afscheid van te nemen. Koen stopt dan ook niet met politiek. Hij blijft gemeenteraadslid maar ook fractieleider in de provincieraad en voorzitter van Agenstchap De Vlaamse Waterweg en intercommunale Ivarem.

Ja 22 jaar is een hele periode in een mensenleven, maar ik heb een voorstel gekregen waar ik met echt heel veel voldoening zal naar toe gaan” vertelt Koen Anciaux 

Op de foto v.l.n.r Bart Somers en Koen Anciaux
Foto Verschueren Eddy
Op de foto v.l.n.r Bart Somers en Koen Anciaux
Foto Verschueren Eddy

Politiek heb ik waarschijnlijk van thuis uit meegekregen. Mijn vader was altijd politiek actief maar men heeft dat ook nooit opgedrongen. Ik ben trouwens ook geen Mechelaar. Ik ben hier komen wonen in 1985 en in 1988 voor de eerste keer op de verkiezingslijst gekomen, en werd verkozen. Ik heb nooit opleiding gekregen, maar ik wou aan politiek doen zoals ik ben. Ik heb altijd geluisterd naar wat er leeft bij de mensen. Voor iedereen goed doen, dat gaat niet, maar voor ieder probleem zijn er wel oplossingen. Maar het belangrijkste is beslissingen durven nemen, niet rond de pot blijven draaien, en dat heeft de Mechelaar altijd gewaardeerd. Soms botst dat wel eens, maar er zijn ook wel mensen die achteraf zeggen dat ik gelijk had, en dat is dan ook plezant” aldus Anciaux.

Arthur Orlians wordt jongste schepen in Mechelen

Op 2 februari van dit jaar draagt hij zijn bevoegdheid over aan Arthur Orlians. Die werd donderdag officieel voorgesteld als nieuwe schepen van onder meer Financiën, Monumenten en Landbouw. Bij de verkiezingen in 2018 werd hij verkozen als gemeenteraadslid en volgde huidig waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen op als voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt. (Lees verder onder de foto’s)

Arthur Orlians – Gemeenteraadslid Stad Mechelen
Foto Verschueren eddy
v.l.n.r Arthur Orlians en Alexander Vandersmissen (waarnemend burgemeester)
Foto Verschueren Eddy
v.l.n.r Arthur Orleans en Koen Anciaux
v.l.n.r Arthur Orlians en Koen Anciaux
Foto Verschueren Eddy

Ik voel me vandaag heel dankbaar” aldus Arthur OrliansIk ben dankbaar aan Bart Somers die me de kans gegeven heeft om op de stadslijst te komen staan, en om nadien ook zijn parlementair medewerker en woordvoerder te worden als hij minister werd. En ook Koen Anciaux ben ik dankbaar en toon ik heel veel respect voor”.

Als voorzitter van Woonpunt zal Orlians vervangen worden maar dat zal op een later moment nog bekend gemaakt worden wie deze functie zal overnemen. “Ik ga me nu volledig focussen op mijn schepenambt want dat zijn belangrijke bevoegdheden. Mechelen heeft in het verleden heel veel geinvesteerd, en dat was een bewuste keuze. Er was stadsvlucht, de middenklasse trok weg uit de stad. Bedrijven hebben massaal geïnvesteerd in ons openbaar domein, en nu was het een bewuste keuze om de schuld af te bouwen, en dat in een moeilijke periode. Ik denk dat we daarmee met onze stad tegen de stroom ingaan want bij ons zijn de schulden met 50 miljoen euro gedaald, en dat is een lijn die we moeten aanhouden de komende jaren” vertelt de nieuwe schepen.

Schepen Orlians is altijd geboeid geweest in politiek en heeft daarvoor ook gestudeerd aan de Vrije Universiteit Brussel. Dat geeft hem het gevoel van impact te hebben en mee te kunnen besturen en niet aan de zijlijn te staan. “Wij hebben ook een stadslijst die veel jonge mensen kansen geeft en te laten doorgroeien” besluit Arthur Orlians. (Lees verder onder de foto(s))

Vlaams Minister Bart Somers
Foto Verschueren Eddy
Koen Anciaux langst zetelend politicus in stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Koen Anciaux zal op vraag van Vlaams minister en partijgenoot Bart Somers, zich mede dankzij zijn politieke ervaring, als adjunct-kabinetschef binnen de Vlaamse regering, inzetten om een paar belangrijke dossiers, zoals het ambtenarenstatuut en de regiovorming, in goede banen te leiden. 

Koen Anciaux heeft voor onze stad ongelooflijk veel geschiedenis geschreven, en zal in de toekomst politie nog heel veel betekenen” zegt Bart SomersIk mag toch wel zeggen dat Koen de architect is van de heropstanding van Mechelen. Wij hebben samen de stadslijst gemaakt. En gedurende al die jaren heeft Koen altijd belangrijke beslissingen op zich genomen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen hadden wij al afgesproken dat Koen zijn mandaat zou afgeven aan iemand van de jonge generatie. Ik ben Koen ook ontzettend dankbaar voor wat hij tot nog toe gedaan heeft voor de stad. En op mijn vraag schakelt hij nu naar een nog hogere versnelling. Hij zal als adjunct-kabinetschef, met veel know-how en een sterk netwerk, verantwoordelijk zijn voor al wat te maken heeft met bestuurszaken. Maar ook in 2024 en daarna zal Koen een toonaangevende rol blijven spelen in Mechelen”.

Schepen Koen Anciaux
Foto Verschueren eddy

Anciaux was o.a OCMW-voorzitter en hevelde begin jaren 2000 het stedelijk onderwijs over naar het gemeenschapsonderwijs en bouwde de schuldenberg van de stad af. Een vaststaand feit is dat Koen Anciaux door zijn ervaring mee het verschil gemaakt heeft in de politiek van onze Dijlestad.

Als stads- en reisvlogger waardeer ik ten volle uw steun. De productie van foto’s, video en blogs is vrijwillig en mede mogelijk dankzij ondermeer de steun van Patrons. Wil jij mijn kanalen ook een financieel steuntje geven, vanaf 1 € maand of éénmalige storting, dat kan via onderstaande link. Er is geen verplichting en stopzetten kan ten allen tijde ! https://www.patreon.com/MechelenopzijnBest

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best / Traveltopper)