Warm Welkom Weekend Mechelen

Mechelen is uitzondering op de regel op leegstandscijfers winkelpanden

Geen categorie

Tegen de trend in zijn er ook afgelopen jaar handelszaken bijgekomen in Mechelen. Dat blijkt uit de jaarlijkse leegstandscijfers van vastgoedadviseur Locatus. En ook op vlak van leegstand blijft onze stad het meer dan behoorlijk doen. Op Sint-Niklaas na is er nergens minder leegstand per inwoner dan in Mechelen. 

Winkelen op Botermarkt Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best/Traveltopper)

Je ziet dat onder druk van de e-commerce in zo goed als alle steden het aantal winkelpanden afneemt. Het is mooi om zien dat dat in Mechelen niet het geval is. Dit is in de eerste plaats knap werk van al onze Mechelse handelaars.” dat zegt Greet Geypen als Economieschepen

Totaalaanpak leegstand

Elk jaar publiceert de vastgoedadviseur Locatus de leegstandsmonitor. Die toont aan hoe het gesteld is met de leegstand in Vlaanderen. De analyse dit jaar is helder, de leegstand daalt. Al is dat niet zozeer het resultaat van de komst van meer handelszaken, maar wel met de afname van het aantal winkelruimtes. De e-commerce zet de fysieke winkels onder druk waardoor er geen handelszaken meer bijkomen en er integendeel handelszaken worden omgevormd tot bijvoorbeeld woningen.

De stad Mechelen blijkt een uitzondering op die regel te zijn. Alle centrumsteden samen verloren 333 handelspanden. Enkel Leuven en Mechelen bieden tegenwicht. In Leuven kwam er één handelspand bij, in Mechelen waren dat er zelfs acht. Ook de totale winkelvloeroppervlakte in de stad nam toe. Die groeide met 1.676 m² aan, goed voor in totaal 270.062 m² winkelvloeroppervlakte.

IJzerenleen stad Mechelen Belevingsstrook
IJzerenleen stad Mechelen Belevingsstrook
Foto Verschueren Eddy

Dit is het resultaat van een totaalaanpak. Mechelen is een veilige en nette stad. We hebben geïnvesteerd in een uitnodigende publieke ruimte, denk maar aan de belevingsstrook op de IJzerenleen en de opwaardering van de Onze-Lieve-Vrouwestraat. We hebben leegstand op een innovatieve manier aangepakt met onder andere het MEST-plan. We hebben onze winkeldriehoek verkeersluw gemaakt én met onze drie Shopping Shuttles spelen we in op de behoeften van de mensen. Het is de optelsom van al die zaken die van Mechelen een plek maakt om te komen winkelen en iets te eten of drinken”, aldus Greet Geypen.

Weinig leegstand, extra handelspanden tegen de trend in. Dat betekent dat ondernemers geloven in het potentieel van onze stad” krijg ik te horen bij burgemeester Alexander Vandersmissen “Je ziet dat ook aan het aantal gastronomische restaurants dat er vorig jaar is bijgekomen. Dat is een echte trend. Het zijn stuk voor stuk belangrijke barometers die iets vertellen over de conditie van de stad. Ondernemers voelen de positieve vibe. Ze dragen daar natuurlijk zelf in belangrijke mate toe bij. En dat zorgt voor een opwaartse spiraal in beleving. Mechelen is in topvorm

Shopping Bruul Mechelen
Foto Verschueren Eddy

Mechelen kan opnieuw goede cijfers voorleggen wat betreft leegstand in het kernwinkelgebied. Met 10,5 % leegstaande panden, staat Mechelen op de derde plaats en moet het enkel Brugge en Gent voorlaten. Qua winkelvloeroppervlakte doet Mechelen het nog beter en bekleedt het de tweede plaats.

Onze-Lieve-Vrouwestraat

Sterker nog, de stad is ervan overtuigd dat de cijfers er in de toekomst alleen maar beter zullen gaan uitzien. Momenteel staat Mechelen op het vlak van leegstand op de tweede plaats per 1.000 inwoners. Per 1.000 inwoners moet Mechelen enkel Sint-Niklaas voor laten gaan, al kan de Dijlestad betere cijfers voorleggen in het kernwinkelgebied.

Schepen Greet Geypen: “We blijven investeren in onze publieke ruimte. Zo zijn we momenteel bezig met de heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Dat heeft op de korte termijn natuurlijk een impact op de leegstandscijfers. Maar zodra de straat heraangelegd is, zal ook deze straat weer handelszaken aantrekken.” 

Tekst stad Mechelen/Verschueren eddy Foto’s Verschueren Eddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *