Rode Beuk in Kruidtuin moet dringend gesnoeid worden

Speciale snoeidag voor 150-jaar oude Rode Beuk in Kruidtuin Mechelen

Natuur Openbare Werken Parken en Tuinen

Oude bomen in Mechelen: een essentieel onderdeel van de stedelijke groene ruimte

Natuur- en Groenontwikkeling van de stad Mechelen heeft besloten om de bescherming van oude bomen in stadsparken te bevorderen en te waarborgen. Naast de Rode Beuk in de Kruidtuin worden er hekwerkjes geplaatst rond oude bomen in andere parken, zoals bijvoorbeeld bij de grote treurwilgen in het Tinelpark en de oude kastanjeboom in de Karmelietentuin. Schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen benadrukt het belang van de bescherming van oude bomen in de stad. Oude bomen hebben niet alleen een zichtbepalende functie, maar dragen ook bij aan een gezonde bodem en bieden een thuis aan verschillende dieren.

Schepen Patrick Princen wil bomen in stadsparken beter beschermen
Schepen Patrick Princen wil bomen in stadsparken beter beschermen
Copyright Verschueren Eddy

Snoeiwerken voor behoud van de iconische Rode Beuk

De iconische Rode Beuk in de Kruidtuin is al ongeveer 150 jaar oud en gedeeltelijk aan het rotten, wat gevaarlijk is voor bezoekers. Om die reden is er een tijdelijke veiligheidsperimeter ingesteld en zal het stadspark gesloten worden bij code geel. In juni zullen er grondige snoeiwerken plaatsvinden om de veiligheid te verhogen en de Rode Beuk te behouden. Het snoeien van de Rode Beuk zal ervoor zorgen dat de boom nog langer kan blijven staan. Bij het laatste onderzoek is gebleken dat de stam van de boom meer dan 30% rot is aan één zijde en dat er ook scheuren voorkomen. Daarom is het nu tijd voor een grondigere aanpak. Na de snoei zal de Rode Beuk ongeveer 40% kleiner zijn. Dit zal de levensduur van de Rode Beuk verhogen en de veiligheid van bezoekers waarborgen. Lees verder onder de afbeeldingen

150 jaar veteranen beuk krijgt snoeibeurt
150 jaar veteranen Rode Beuk krijgt snoeibeurt
Copyright Verschueren Eddy
Onderzoek toont aan dat Rode Beuk schimmels bevat en dringend zorg nodig heeft
Copyright Verschueren Eddy
Rode Beuk in Kruidtuin moet dringend gesnoeid worden
Rode Beuk in Kruidtuin zal 40% kleiner worden
Copyright Verschueren Eddy

Speciale snoeidag en tweede leven van het hout

Om de Rode Beuk niet onnodig te belasten, zal de boom op 12 juni worden gesnoeid, wat uitzonderlijk betekent dat de Botanique of Kruidtuin die dag niet open zal zijn voor publiek. Met behulp van een kraan zal een gespecialiseerde firma de boom een stuk kleiner maken. De werken zullen maximaal één dag duren. Het hout van het snoeiwerk krijgt een tweede leven als een stapelmuurtje voor insecten en kleine zoogdieren.

Mechelen creëert kraamkliniek rond iconische boom in Kruidtuin

Nu de Rode Beuk langzaam in de laatste fase van zijn leven zit, wordt er zelfs gedacht aan het creëren van een kraamkliniek rond de boom. De gemeente zal een zone afbakenen waarin nieuwe bomen kunnen groeien, hopelijk opnieuw Rode Beuken van 150 jaar oud. Dit initiatief zou ervoor kunnen zorgen dat de Rode Beuk, die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in het Mechelse stadspark, een blijvende herinnering zal vormen voor de inwoners van Mechelen en bezoekers van de stad.

Kijk ook naar mijn YouTube videokanaal en ontdek nog meer uit Vlaanderen. Klik op de link en blijf me volgen https://www.youtube.com/traveltoppereu

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best