Bluai Junkvard Foto copyright Sam Debaecke

Vrouwelijk talent schittert op Maanrock affiche

Evenementen Toerisme

Jawel, we zijn als Mechelaars nu al reikhalzend aan het uitkijken naar Maanrock 2023. Internationale Vrouwendag was de ideale gelegenheid om vrouwelijk muzikaal talent in de kijker te zetten. In januari reikte MEROL de MIA voor Solo vrouw uit aan Pommelien Thijs en pleitte toen voor meer vrouwen in de muziekwereld. Beide artiesten schitteren dit jaar op Maanrock.

Maanrock Mechelen
Maanrock Mechelen
Foto copyright AIKON

Maanrock voegt na Bart Peeters dan ook vier nieuwe namen toe aan de affiche. Chibi Ichigo op vrijdag, BLUAI en MEROL op zaterdag en Pommelien Thijs op zondag. Van elektronische beats, pop tot indie … Deze dames zullen zorgen voor een mix aan genres op het Groot Podium.

De gendergelijkheid op festivalaffiches gaat in stijgende lijn, maar er is nog veel werk aan de winkel. Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest, vertelt: “Er is vrouwelijk muzikaal talent genoeg dus dan moet je dat ook zien terugkomen op de affiche. We zijn heel trots dat we deze namen vandaag op Internationale Vrouwendag kunnen bekendmaken. Zelf ben ik een heel grote fan van Merol dus daar kijk ik extra naar uit. Ook bij de Maanrockrally, een wedstrijd voor opkomende bands, merken we een stijging aan vrouwelijke artiesten die zich inschrijven. Dit jaar bestonden de finalisten uit bijna 50% vrouwen.

Wie zijn deze powervrouwen?

Pommelien Thijs op Maarock Mechelen 2023
Pommelien Thijs op Maanrock Mechelen 2023

Pommelien Thijs

De carrière van Pommelien Thijs gaat in een stroomversnelling. Met maar liefst 3 gewonnen MIA’s is ze in Vlaanderen één van dé opkomende artiesten van het moment. Haar muziek neemt je naar haar gedachtewereld en ze geeft je een persoonlijke inkijk in wat er in haar leven speelt. Met haar laatste nieuwe song ‘Zilver’ stuurt de zangeres een duidelijke boodschap de wereld in. “Oude mannen maken wetten over nieuwe vrouwenrechten. En ze zien geen kleur, dan is er ook niks meer te leren.” Thema’s die actueler zijn dan ooit.

MEROL

“MEROL is de superwoman versie van Merel,” aldus de artiest. Haar nostalgische popsongs en catchy statements op frisse elektronische synth producties, blijven niet enkel in je hoofd hangen maar brengen een duidelijke boodschap. MEROL neemt geen blad voor de mond. Ze speelt graag met poëtische teksten vol beeldspraak en is tegelijk niet bang om direct en expliciet te zijn en de maatschappij een spiegel voor te houden.

Chibi Ichigo

Chibi Ichigo Foto Priane Vertstraeten
Chibi Ichigo
Foto Copyright Priane Vertstraeten

De Brusselse Chibi Ichigo aka Sabina Nurijeva stond vorig jaar al op MOES en speelt nu op vrijdag op het Groot Podium (Grote Markt). Chibi houdt van experimenteren en uitdagingen met taal, rap, zang en beats die zweven tussen haar Tataarse roots en haar Vlaamse achtergrond. Een mix van Russisch en Nederlands, met een Japanse artiestennaam (Chibi = klein / Ichigo = aardbei). Afgelopen najaar bracht ze haar debuutalbum ‘Sabina’ uit. Een plaat waarin ze zichzelf volledig blootgeeft en uitleeft op opzwepende elektronische muziek. Verwacht je aan een act zonder (taal)grenzen noch imago.

BLUAI

Bluai Junkvard Foto copyright Sam Debaecke
Bluai Junkvard
Foto copyright Sam Debaecke

De 4-koppige girl band uit Antwerpen is begonnen als een slaapkamerproject van Catherine Smet (frontvrouw). In 2022 won BLUAI achtereenvolgens Sound Track van vi.be, De Nieuwe Lichting van StuBru en Humo’s Rock Rally, de drie belangrijkste muziekwedstrijden in België. Op Maanrock openen ze zaterdag de Grote Markt met hun eerste album ‘Junkyard’. Samen met Amina Parago op gitaar, Caitlin Talbut op bas & Mo Govaerts op drums maakt BLUAI dromerige indiepopliedjes over de dingen des levens: relaties, liefde en hartzeer. Op het podium zijn ze al even overtuigend met een ongedwongen houding, veel persoonlijkheid en pakkende songs.

Website: www.maanrock.be

Instagram: maanrock_official

Facebook: MaanrockMechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *