Dirigent Kurt Schmid

“Frühling in Wien” Servus haalt de Weense lente naar Mechelen ! 

Concerten

Vanwege het fenomenaal succes van het nieuwjaarsconcert “Prosit Neujahr”, dat de  Oostenrijkvereniging Servus in januari 2019 organiseerde, werd besloten om daar een  jaarlijkse traditie van te maken. Op die manier zou Mechelen haar eigen, authentiek  Weense, mini-versie van het wereldberoemde Nieuwjaarsconcert van 1 Januari vanuit  het Wiener Musikverein krijgen. 

Flyer Fruling in Wien - Oostenrijkvereniging Servus
Foto Servus
Flyer Fruling in Wien – Oostenrijkvereniging Servus
Foto Servus

“Never change a winning team” dacht Servus, en dus nodigde het, net zoals in 2019,  opnieuw het Strauss Gala Orchester Wien uit, dat ook thans onder de leiding zou  staan van haar befaamde Weense componist-dirigent Kurt Schmid. 

Spijtig genoeg dienden, vanwege Corona, die ambitieuze plannen tot tweemaal toe, te  worden opgeborgen. Derde keer, goeie keer dan maar, in januari 2023? Spijtig genoeg  bleek Kurt Schmid in januari op concerttournee in Japan te zijn, waardoor Servus dan  maar het geweer van schouder wisselde en haar nieuwjaarsconcert omdoopte tot  lenteconcert “Frühling in Wien” (Lente in Wenen). 

Op zondag 26 maart e.k. zal het in de Mechelse stadsschouwburg met de Strauss Dynastie, en ook met Lehár en Kálmán, al Wenen zijn wat de klok slaat, al heeft het  concert eveneens een Oekraïens tintje. 

Maestro Kurt Schmid 

“Maestro” Kurt Schmid is namelijk ook chef-dirigent van de Philharmonie van  Luhansk, een vooraanstaand filharmonisch orkest uit het huidige oorlogsfront in het  oosten van Oekraïne. Zijn grote verdienste voor Oekraïne, in het bijzonder voor de  musici en de muziek in Oekraïne blijken, vooral in deze oorlogstijden, van onschatbare  waarde. Kurt Schmid componeerde uit liefde voor Oekraïne ook enkele werken die  trouwens ook in de Mechelse Stadschouwburg zullen te horen zijn. 

Dirigent Kurt Schmid

Servus slaagde er, via Kurt Schmid, die in Wenen ook wel eens de Johann Strauss van  de XXI. eeuw wordt genoemd, om ook twee Weense topsterren van de wereld vermaarde Wiener Staatsoper en de Wiener Volksoper voor haar lenteconcert te  strikken. De bekoorlijke Weens-Oekraïense mezzosopraan en opera- en operettediva  Zoryana Kushpler zal er aan de zijde zingen van de verleidelijke, in Wenen op handen  gedragen, lyrische bariton Georg Lehner

Oorlog Oekraïne

Door de ervaringen met de oorlogsgruwel in Oekraïne van zijn orkest en hemzelf, die  Kurt Schmid met de vrienden van Servus regelmatig deelt, twijfelde Servus geen  moment en nodigde de Oekraïense vluchtelingen die in Mechelen verblijven uit op  haar lenteconcert, zodat zij voor een paar uurtjes de gedachten aan de oorlog in hun  land zouden kunnen verdringen. 

Reserveren voor “Frühling in Wien” aan € 39 per inkomticket kan:  rechtstreeks bij Servus: 015 33 11 03 – haydngenootschap.servus@telenet.be – www.oostenrijkverenigingservus.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *