Sfeerverlichting ‘onze toren’ in nieuw en duurzaam kleedje
500 jaar na de voltooiing straalt de Sint-Romboutstoren als nooit tevoren. Vrijdagavond werd na een persconferentie op het stadhuis, de nieuwe duurzame sfeerverlichting ontstoken. Ik moet hier wel opmerken dat het oorspronkelijke lichtontwerp in er werd gehouden.
In onze stad is men al enkele jaren de verlichting aan het omvormen met milieuvriendelijke LED verlichting. Zo is de sfeerverlichting aan de gevels op de Grote Markt al voorafgegaan, en was het nu de beurt aan ‘onze toren’, het baken van de stad Mechelen.
De stad en Fluvius ontsteken nieuwe ledverlichting Sint-Romboutskathedraal
Symbolisch werd vrijdag aan het voetstuk van Margareta van Oostenrijk door o.a burgemeester Alexander Vandersmissen, schepenen Marina De Bie en Patrick Princen en netbeheerder Fluvius, de stekker van de nieuwe energiezuinige ledlampen ingestoken. De Sint-Romboutstoren en -kathedraal baden nu weer in het licht. Om alle lampen te vervangen heeft men de kathedraal dan ook twee weken in het donker moeten hullen.
Het is niet toevallig dat dit jaar de werken voltooid zijn vertelt onze burgervader Alexander Vandersmissen “We vieren dit jaar de 500ste verjaardag van de voltooiing van de Sint-Romboutstoren. Met de vernieuwde aanstraling steken we hem nu ook letterlijk in een nieuw kleedje. Onze toren is de belangrijkste Mechelse toeristische trekpleister, maar daarnaast ook een monument, voor ons als Mechelaars, waar we ontzettend fier op zijn. Onze toren is in moeilijke tijden steeds een baken van vertrouwen. Het is meer dan symbolisch dat we hem net nu te midden van de coronacrisis als nooit tevoren laten schitteren”.
De vernieuwing van de aanstraling houdt het oorspronkelijke sfeer- en lichtontwerp in ere. Als we naar de kathedraal kijken dan denken we misschien wat er nu eigenlijk veranderd is, want op het eerste zicht lijkt alles als voorheen. Dat legt Koen Anciaux uit als schepen van monumenten en gebouwen “De erfgoedwaarde van de Sint-Romboutskathedraal en -toren kan onmogelijk overschat worden. Een doordachte aanstraling is dan ook essentieel. We blijven zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke lichtontwerp. De huidige installatie wordt quasi één op één vervangen, maar op bepaalde vlakken wel anders afgesteld en opgesteld. We vermijden op die manier ongewenste lichtvlekken of slagschaduwen. We kiezen ook voor een eenduidige visie in warme en koude wittinten in plaats van de mix aan lichtkleuren die door de jaren heen is ontstaan.”
LED-lampen besparen 75%
Ook op duurzaamheidsvlak is de vernieuwing belangrijk. “De huidige 291 spots zijn allemaal vervangen door LED-lampen. Doordat de verlichting nu slimmer en eenvoudiger kan geregeld worden, besparen we jaarlijks gemakkelijk zo’n 84.460 kWh of omgerekend 20 ton CO2 per jaar. Een milieubesparing die we ook in onze portemonnee zullen voelen. We kunnen op termijn 75% besparen op de energiekost wat neerkomt op een jaarlijks bedrag van 17.000 euro. We investeren nu om later te besparen”, vervolgt schepen van milieu en duurzaamheid Marina De Bie.
Met de nieuwe verlichting scoren we dus op vlak van sfeer, duurzaamheid en energiekost. Dit verantwoord ook het prijskaartje van zo’n 1,1 miljoen € aan materialen en werkuren. Schepen van openbare werken Patrick Princen ligt de verdere toekomstplannen uit “Daarnaast is het één van de opvallendste vernieuwingsprojecten waarbij stelselmatig alle lichtarmaturen vervangen worden door LED. Mechelen is op dat vlak niet aan haar proefstuk toe. Bijna de helft van de 10.000 straatlampen werd ondertussen omgebouwd. De komende jaren steken we nog een tandje bij zodat tegen 2027 de volledige openbare verlichting omgebouwd is naar LED”.
Spectaculaire opdracht voor Fluvius
Met netwerkbeheerder Fluvius, bekend voor het beheer van straatverlichting, zijn deze werken in goede handen. “Klopt” zegt Koen Wouters van Fluvius “Onze expertise op vlak van architecturale verlichting en monumentale aanstraling is echter minder bekend. Nochtans hebben we daar ondertussen ook heel wat ervaring in. Voor een opdracht als de Sint-Romboutstoren moesten we dan ook geen seconde twijfelen. Het is een belangrijke en tegelijk spectaculaire opdracht waarbij de lichtinstallatie op acrobatische wijze moet ontmanteld en opnieuw geïnstalleerd worden. We zijn heel blij dat we deze opdracht samen met de stad hebben kunnen voltooien. Het maakt ons fier om samen met de stad de handen in elkaar te kunnen slaan en zo de Mechelaar hun geliefde Sint-Romboutstoren in alle pracht te zien schitteren”.
Fluvius en Stad Mechelen benadrukken dat de werkzaamheden plaatsvonden na overleg met Natuurpunt. Dit om de aanwezige natuur te beschermen waarbij we denken aan de familie slechtvalken die op de Sint-Romboutstoren genesteld zijn. De jonge slechtvalken zijn intussen uitgebroed en hebben volgens de experts nooit hinder ondervonden van de werkzaamheden.
Extra horecaterrassen tot nationale feestdag
Onder normale omstandigheden zou het aansteken van de nieuwe verlichting gepaard gaan met een groots volksfeest, maar het coronavirus heeft hier de stekker uitgetrokken. Maar Maneblussers zijn plantrekkers en vinden altijd wel een alternatief. De horeca en de stad hebben samen aan tafel gezeten en zijn tot een akkoord gekomen om de terrassen van zaterdagmiddag, na de zaterdagmarkt, tot dinsdagavond 21 juli (nationale feestdag) uit te breiden. Zo kan iedereen ten volle genieten op het mooiste plein van Vlaanderen van onzen toren. Het zou druk kon worden dus best reserveren bij jouw favoriete restaurant of café.
Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best