Compagnie Transe Express in Mechelen

Mechelen in Vuur en Vlam op Planeet Mars

Evenementen Shopping Toerisme

Winterprogramma met tweedaags spektakel in binnenstad

Door corona hebben we het moeten missen maar eindelijk kan het winterprogramma van ‘Mechelen Houdt je Warm’ opnieuw volwaardig uitpakken. Het eindejaarsprogramma werd maandag voorgesteld in mARTA. 

Voorstelling Mechelen Houdt Je Warm in mARTA
Voorstelling Mechelen Houdt Je Warm in mARTA
Henk Van Nieuwenhove-Kristof Calvo-Bram De Win-Gust Vanderkrieken (1)

De voormalige Heilig Hartkerk in de Adegemstraat, herboren als mARTA, zal met het kunstwerk planeet ‘Mars’ en een Kerstmarkt, zonder twijfel tijdens de maand december een publiekstrekker worden. Het hoogtepunt ligt in het weekend van 16 en 17 december met opnieuw ‘Mechelen in Vuur en Vlam’ met vuuracts en installaties.

We zijn heel tevreden om terug te zijn met een volwaardig winterprogramma. Eindelijk kunnen we onze winterplannen ook echt realiseren. En dat merk je zeker aan Mechelen in Vuur en Vlam. Dat wordt nu echt de Maanrock van de winter, een feest voor en door de Mechelaar. Nog een opvallende keuze is de hoofdrol voor mARTa, zodat meer Mechelaars deze locatie kunnen ontdekken”, aldus Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest.

Circus, lichtspektakels en vuuracts …

De laatste maand van 2022 zal met experimenteel circus, spectaculaire vuuracts en luchtspektakels tot sfeervolle feestjes, sportief plezier en een bezoek aan Mars, zal daarna nog lang in het geheugen geprent staan. Van 9 december tot en met 8 januari start de campagne met tal van activiteiten op de agenda. Opvallend is het uitgebreide programma van Mechelen in Vuur en Vlam.

Op 16, 17 en 18 december komt BITBYBIT, een productie van MOVEDBYMATTER & Collectif Malunés, naar het Cultuurplein. De voorstelling combineert een klassieke circustechniek (Jaws of Steel) met een beeldrijk verhaal over twee onafscheidelijke broers. De twee Mechelse circusartiesten, Simon en Vincent Bruyninckx, willen met BITBYBIT de breekbaarheid als mannen en broers uitbeelden. “Na de voorstelling op vrijdag en zaterdag kan je het luchtspektakel op de Grote Markt nog meepikken, een aan te raden combinatie”, aldus Calvo.

Ontdek samen de planeet MARS

Vanaf 9 december reist, na de maan en de aarde in de Sint-Romboutskathedraal, nu ‘Mars’ naar Mechelen. Ditmaal wordt de planeet opgehangen in mARTa, de vroegere Heilig Hartkerk in de Adegemstraat. Het kunstwerk is een creatie van Luke Jerram en neemt je mee naar het onherbergzaam landschap van de verre planeet. 

Planeet Mars hoogtepunt in voormalige Heilig Hartkerk Mechelen
Planeet Mars hoogtepunt in voormalige Heilig Hartkerk Mechelen
Photos by Trustees of the Natural History Museum

MARTa is een toekomstige kunst- en cultuurhub die ook buurtbewoners en verenigingen zal verbinden met elkaar. “Door de plek nu al open te stellen, laten we mensen alvast kennismaken met deze unieke locatie”, vertelt Bram De Win, Projectcoördinator mARTa en h.Art van de Heihoek. Bovendien zullen er gelijktijdig enkele werken van de Oekraïense kunstenares Natalia Latush tentoongesteld worden.

Mechelen in Vuur en Vlam

Mechelen in Vuur en Vlam (16 en 17 december) kent dit jaar een uitgebreid programma. Vrijdag en zaterdag staat, vanaf de namiddag tot laat in de avond, de binnenstad in vuur en vlam dankzij heel wat vurige en adembenemende animaties en acts. Ook de Sinte-Mettetuin wordt ingekleed met vuurinstallaties en vuurdecoraties, verzorgd door vzw Dwaallicht

Installaties vzw Dwaallicht.
Video (archief 2013) van Mechelen TV (Bert Vannoten)

Het is van 2013 geleden dat we in eigen stad te zien waren. Reden te meer om nog eens groots uit te pakken. We veranderen de Sinte-Mettetuin in een poëtisch decor met o.a. sfeermuziek van Schim.” vertelt Gust Van der krieken, voorzitter van vzw Dwaallich. Het wordt een tweedaags spektakel met als kers op de taart een magische luchtshow met Mù –  Cinématiques des fluides van Compagnie Transe Express op de Grote Markt.

We gaan voor een totaalbeleving. De binnenstad wordt omgetoverd tot een gezellig winterfestival dat jong en oud zal bekoren. Het parcours is gelijkaardig aan dat van Maanrock met activiteiten op de Grote Markt, IJzerenleen en de Sinte-Mettetuin. Door het slotspektakel twee keer aan te bieden hopen we nog meer mensen te verleiden voor een bezoekje aan Mechelen, belangrijk voor onze handel en horeca.” zegt Kristof Calvo.

Compagnie Transe Express in Mechelen
Foto Compagnie Transe Express in Mechelen
Compagnie Trans Express
Foto Compagnie Trans Express op eindejaarskalender Mechelen

Eindejaarsshoppen 

Eindejaar betekent ook kuieren langs de rijkelijk gedecoreerde etalages en op zoek gaan naar leuke geschenken en andere spullen. Gans het weekend, dus ook op zondag, kan je kerstshoppen onder Mars tijdens de indoor KerstmARTa en een stop houden aan een van de drank- en eetchalets tussen de Grote Markt, Ijzerenleen en de Botermarkt. Zo maken Mechelse verenigingen deel uit van Mechelen in Vuur en Vlam. In de maand december zijn de winkels ook open op zondagnamiddag.

Oud- en Nieuwjaar

Tradities zijn er om in ere te houden. Op 31 december verandert de Grote Markt van 23.00 tot 03.00 uur in een dansvloer en staat het geluidsarm vuurwerk klaar om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. De goede voornemens worden dan weer gemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2023. Van 11.00 tot 13.00 uur is elke Mechelaar welkom op de Grote Markt voor een gratis hapje en drankje. Ook verwelkomt Mechelen op 22 december de Warmathon van De Warmste Week.

Alle informatie over de winteractiviteiten vind je op www.mechelenhoudtjewarm.be.

Tekst en foto’s Stad Mechelen en andere creators

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *