Kinderen testen de vernieuwde verkeertuin

Vernieuwde Verkeerstuin in Vrijbroekpark biedt interactieve fietservaring voor kinderen

Kinderen Verkeer

Een vernieuwde verkeerstuin met focus op fietsers en voetgangers

In het Vrijbroekpark in Mechelen werd vrijdag 23 juni 2023 de vernieuwde verkeerstuin in gebruik genomen, met een duidelijke nadruk op fietsers en voetgangers. Het resultaat van de opfrissingswerken gestart op 14 februari 2023 omvatten nu speciale fietszones en uitdagende hindernissen om kinderen op een speelse manier te leren omgaan met het verkeer. De verkeerstuin is een bekend begrip in Mechelen, waar jonge kinderen al generaties lang fietsvaardigheden hebben opgedaan en verkeersregels hebben geleerd. Speciaal voor de heropening mochten kinderen van De Esdoornschool uit deelgemeente Hombeek oefenen in de verkeerstuin.

Vernieuwde verkeerstuin Vrijbroekpark Mechelen
Vernieuwde verkeerstuin Vrijbroekpark Mechelen
Copyright Verschueren Eddy

Samenwerking tussen provincie, stad en VSV 

De vernieuwing van de verkeerstuin kwam tot stand door de samenwerking tussen de Provincie Antwerpen, stad Mechelen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Het doel was om de verkeerstuin aan te passen aan de hedendaagse verkeerssituaties en de focus te verschuiven naar jonge fietsers. 

De verkeerstuin omvat onder andere opvallende rode fietspaden en wegversmallingen. De oude belijning is volledig verwijderd en maar liefst 67 nieuwe verkeersborden zijn geplaatst ter vervanging van de 115 verouderde borden. Deze nieuwe borden omvatten onder andere aanduidingen voor fietsstraten en de regeling ‘rechtsaf door het rood‘. Hiermee wordt de focus gelegd op de fietsers en voetgangers in realistische verkeerssituaties in Mechelen en de omgeving.

QR-codes linken naar verkeersregels

De verkeerstuin omvat twee onderdelen. Het pleintje rechts van het grote verkeersparcours staat volledig in teken van fietsvaardigheid. Hier kan je veilig leren fietsen, maar ook bijvoorbeeld je haarspeldbochten oefenen. Nadien kan je je vaardigheden uittesten in de grote verkeerstuin waar je je fietsvaardigheden nog eens laat zien langs een avontuurlijk pad met onder andere boomstammen en waar je spelenderwijs de verkeersregels oefent. (Lees verder onder de foto’s)

QR-codes als extra info over de verkeerscode
QR-codes als extra info over de verkeerscode
Copyright Verschueren Eddy
Kinderen testen de vernieuwde verkeertuin
Kinderen testen de vernieuwde verkeertuin
Copyright Verschueren Eddy

Door te drukken op een knop activeer je de verkeerslichten gedurende 15 minuten. Je ontdekt ook verschillende QR-codes die linken naar meer info over verkeersborden en -situaties. Dit werd uitgewerkt met de steun van VSV. Zo ontdek je alles wat je moet weten over de hedendaagse verkeersregels.

Zo is de verkeerstuin klaar voor de zomer als een laagdrempelig speel- en belevingsparcours dat aansluit bij de hedendaagse verkeerssituaties“, licht gedeputeerde Mireille Colson toe. “Ook leren kinderen vanaf nu hoe ze de weg moeten oprijden bij slechte zichtbaarheid in een nagebouwde situatie.

Mireille Colson gedeputeerde Provincie Antwerpen
Mireille Colson gedeputeerde Provincie Antwerpen opent vernieuwde verkeerstuin
Copyright Verschueren Eddy

Burgemeester Vandersmissen verheugd over vernieuwde verkeerstuin en impact op verkeersveiligheid

Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen is verheugd over de vernieuwde verkeerstuin en de mogelijkheid voor een nieuwe generatie kinderen om ervan te genieten. Hij benadrukt dat de verkeerstuin een belangrijke rol speelt in de fietsvaardigheid van jonge Mechelaars en dat de renovatie ervoor zorgt dat de tuin aangepast is aan moderne verkeerssituaties. De vernieuwde verkeerstuin zegt de burgemeester zal ongetwijfeld een positieve impact hebben op de verkeersveiligheid en het fietsgedrag van kinderen in Mechelen.

Vernieuwde verkeerstuin legt focus op jonge fietsers, vertelt Steve D’Hulster

Steve D’Hulster van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) legt uit dat de vorige opstelling van de verkeerstuin voornamelijk gericht was op het creëren van jonge automobilisten. De focus lag op het rijden met go-carts en de verkeersborden waren aangepast aan het autoverkeer. Met de vernieuwing van de verkeerstuin is de nadruk nu verschoven naar jonge fietsers. Ze kunnen in de verkeerstuin kennismaken met uitdagende situaties zoals wegversmallingen, rotondes en zebrapaden, die speciaal zijn ontworpen om hun fietsvaardigheden te verbeteren.

Officiele opening vernieuwde verkeerstuin Vrijbroekpark
Heropening van de verkeerstuin in Vrijbroekpark
v.l.n.r Alexander VandersmissenMireille ColsonSteve D’Hulster
Copyright Verschueren Eddy

Infrastructuurverbeteringen en vergroening in samenwerking met Vrijbroekpark

Bovendien hebben we, in samenwerking met het team van het Vrijbroekpark, belangrijke infrastructuurverbeteringen doorgevoerd“, aldus directeur Lieve Stoops. “Zo hebben we de boordstenen verlaagd om de toegankelijkheid te vergroten. Daarnaast hebben we niet-functionele verharding verwijderd en aanzienlijk meer groen toegevoegd. Bovendien zijn alle voetpaden nu rolstoel- en kinderwagenvriendelijk gemaakt.

Professionele verkeerseducatie in Vrijbroekpark
gekwalificeerde instructeurs die ervoor zorgen dat kinderen
de nodige vaardigheden ontwikkelen om veilig aan het verkeer deel te nemen
Copyright Verschueren Eddy

Educatieve dimensie van vernieuwde verkeerstuin en enthousiasme onder ouders

Naast de recreatieve functie, heeft de vernieuwde verkeerstuin ook een educatieve dimensie. Het wordt een locatie voor verkeerslessen waar kinderen verkeersregels leren en oefenen met het navigeren door verkeerssituaties in de tuin. Deze waardevolle lessen worden verzorgd door gekwalificeerde instructeurs die ervoor zorgen dat kinderen de nodige vaardigheden ontwikkelen om veilig aan het verkeer deel te nemen. Het enthousiasme van ouders voor de vernieuwde verkeerstuin is eveneens opmerkelijk. Ze waarderen de uitdagende fietszones en hindernissen die hun kinderen stimuleren, terwijl ze tegelijkertijd een veilige leeromgeving bieden. Ouders zijn verheugd dat hun kinderen nu realistisch kunnen oefenen met fietsen in diverse verkeerssituaties.

Kinderen van De Esdoorn school testen het nieuwe parcours van de verkeerstuin in Vrijbroekpark
Kinderen van De Esdoorn school testen het nieuwe parcours van de verkeerstuin in Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy
Kinderen fietsen in de vernieuwde verkeerstuin in Mechelen
Kinderen fietsen in de vernieuwde verkeerstuin in Mechelen
Copyright Verschueren Eddy
Kinderen oefenen verkeersituaties in vernieuwde verkeerstuin
Kinderen oefenen verkeerssituaties in vernieuwde verkeerstuin in Vrijbroekpark
Copyright Verschueren Eddy

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *